Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Μαριούπολη: Μια απέραντη έκταση με ερείπια

Offsite Team -
24.11.2022 - 22:52

Μαριούπολη: Μια απέραντη έκταση με ερείπια

Eικόνα απόλυτης καταστροφής στην έκταση της χαλυβουργίας έξι μήνες μετά τη λήξη της πολιορκίας

Εικόνα απόλυτης καταστροφής παρουσιάζει η χαλυβουργία «Αζοφστάλ» κοντά στη Μαριούπολη σχεδόν ένα εξάμηνο μετά τη μάχη που έληξε με την κατάληψη του εργοστασίου από τις ρωσικές δυνάμεις.

Το βίντεο που ετοίμασαν κάτοικοι της σήμερα υπό ρωσική κατοχή πόλης δείχνει μια τραγική εικόνα ερειπίων και εγκατάληψης. 

Η κάμερα είναι μέσα σε αυτοκίνητο που κινείται στην περίμετρο της εγκατάστασης. Παντού φαίνονται κτίρια που έχουν καταστραφεί. Πυλώνες, γέφυρες και στύλοι ηλεκτρικού ρεύματος έχουν πέσει, γερανοί, αυτοκίνητα και άλλα οχήματα έχουν σοβαρές ζημιές. Υπάρχει ακόμη και ένα εγκαταλελειμμένο άρμα μάχης.

Η χαλυβουργία είχε γίνει εστία μιας από τις πιο σφοδρές συγκρούσεις στην πρώτη φάση του πολέμου, όταν η Ρωσία καταλάμβανε ανατολικές επαρχίες της Ουκρανίας, αλλά και τη Μαριούπολη.

Μέσα στο εργοστάσιο κλείστηκαν περί τους 2.500 Ουκρανούς μαχητές, κυρίως από το τάγμα Αζόφ, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να μην πέσει στα χέρια του εχθρού. Μαζί τους ήταν και πολλοί άμαχοι μέσα στα υπόγεια των εγκαταστάσεων.

Όσοι είχαν βρει καταφύγιο στο «Αζοφστάλ» ζούσαν μέσα στο σκοτάδι με τις στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής να απουσιάζουν, με ελάχιστη θέρμανση και τροφή, και την αγωνία για τη ζωή τους να είναι διαρκής.

Εκατοντάδες μαχητές και άμαχοι σκοτώθηκαν κατά την πολιορκία. Πολλές εκατοντάδες ήταν και αυτοί που παραδόθηκαν όταν τέλειωσαν οι μάχες στα μέσα Μαΐου. Έκτοτε πολλοί αφέθηκαν ελεύθεροι – μια τελευταία ομάδα περίπου 30 μαχητών πριν από λίγες ημέρες.

Μετά το τέλος της πολιορκίας ο Μιχάιλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είπε ότι θα θυμόστε τη Μαριούπολη «σαν τις Θερμοπύλες του 21ου αιώνα» και πρόσθεσε ότι το «Αζοφστάλ» άλλαξε η πορεία του πολέμου.

Η Ουκρανία έχει δεσμευτεί να καταλάβει όλα τα εδάφη που κατέχουν σήμερα οι ρωσικές δυνάμεις και το έχει καταφέρει σε μεγάλο βαθμό στα βόρεια και τα ανατολικά. Η Μαριούπολη είναι μια από τις επόμενες πόλεις στις οποίες πρέπει να περιμένουμε την ουκρανική αντεπίθεση – αν όλα πάνε καλά για το Κίεβο.

protothema.gr

Home