Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Μάζης: Η σύγκριση ΔΔΟ με την λύση στο Ουκρανικό

Offsite Team
- 19.03.2022

Μάζης: Η σύγκριση ΔΔΟ με την λύση στο Ουκρανικό

Ανάλυση από τον Ιωάννη Μάζη για την ρωσική εισβολή και το Κυπριακό

Την εκπομπή ''Offsite on Air'' χορηγεί η Τράπεζα Κύπρου

ΓΡΑΦΕΙ Η ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Στην εκπομπή Offsite On Air φιλοξενήθηκε ο Καθηγητής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιωάννης Μάζης, ο οποίος αναφέρθηκε στον πόλεμο στην Ουκρανία και την στάση που έχουν επιλέξει Κύπρος και Ελλάδα, εφαρμόζοντας κυρώσεις, οι οποίες όπως σημείωσε θα τις ζημιώσει, ενώ την ίδια ώρα η Τουρκία έχει αναλάβει τον ρόλο του διαμεσολαβητή. «Δεν θα μπορούσαμε αντί να επιτρέπουμε στην γενοκτόνο Τουρκία, να έρχεται να παριστάνει τον διαμεσολαβητή δίνοντας διεθνείς σόου, να διαμεσολαβούσαν Αθήνα και Λευκωσία σε αυτό τον φοβερό πόλεμο;», διερωτήθηκε.

Η εκτίμηση του κ. Μάζη είναι ότι μετά τις συνομιλίες οι οποίες συνεχίζονται και κάποια στιγμή θα γίνουν πιο ουσιαστικές, θα δημιουργήθει, στην καλύτερη περίπτωση για τους Ουκρανούς, μια συνομοσπονδία, παντελώς ανεξαρτήτων κρατών όπου η Ρωσία δια μέσου αυτών των κρατών και βεβαίως των όρων που θα τεθούν, θα ελέγχει ολόκληρη την Ουκρανία. 

«Είναι σαν να σας περιέγραψαν την λύση της ΔΔΟ όπως την εννοούν οι Τούρκοι στην Κύπρο», σημείωσε.

Ειδικότερα, τόνισε πως αν η Τουρκία εξέλθει ως διαμεσολαβητής σε μια επιτυχημένη λύση στην Ουκρανία, εκείνο το οποίο θα μας πρόσφερε μετά ενώπιον της Διεθνής κοινότητας θα είναι, εφόσον βρήκαν την λύση στην Ουκρανία, να κάνουν το ίδιο και στη Κύπρο. «Δεν ξέρω αν το έχουν καταλάβει οι Κύπριοι πολιτικοί και οι Ελλαδίτες αλλά φοβούμαι ότι θα το βρούμε μπροστά μας», ανέφερε.

Αναλυτικά όσα ανέφερε στην εκπομπή Offsite On Air ο κ. Ιωάννης Μάζης:

Εκείνο το οποίο προκύπτει σε θεωρητικό επίπεδο και είναι καλό να το λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψιν, είναι ότι πρέπει να αφυπνιστούμε όλοι οι λαοί της Ευρώπης από εκείνο τον λήθαργο του ευδαιμονισμού και του καταναλωτισμού στο οποίο έχουμε περιέλθει και να αντιληφθούμε ότι η προσπάθεια για την είμπραξη των λαών των πολιτισμών και των ταυτοτήτων είναι πάντα επίκαιρη και μπορεί να θέσει τ ερωτηματικά της και σε μάς οι οποίοι θεωρούσαμε ότι είμασταν μακράν αυτών των κινδύνων των απειλών. Να φροντίσουμε δηλαδή όλοι οι λαοί της Ευρώπης σε ομόνοια και συνεργασία να εξασφαλίσουμε όλες εκείνες τις προϋποθέσεις άμυνας και ασφάλειας της ΕΕ, να παράγει πραγματική ασφάλεια για να λειτουργήσει ως μονωτικό μεταξύ των μεγάλων αυτοκρατοριών ενθε και ένθε που είναι η Αγγλοσαξονική αυτοκρατορία από τη μια μεριά και η σκλαβοορθόδοξη αυτοκρατορία από την άλλη. Η Ευρώπη μπορεί να είναι εκείνη η οποία σύμφωνα και με τις παρατηρήσεις του φιλοσόφου της Οξφόρδης του 20 αιώνα, Αλεξάντερ Κοζέκνικοφ, θα είναι ισχυρή ούτως ώστε να μην είναι εύκολο να δεχτεί επίθεση από καμία από αυτές; τις αυτοκρατορίες και αρκετά ανίσχυρη ούτως ώστε να μην είναι σε θέση να επιτεθεί σε καμία από αυτές τις αυτοκρατορίες. 

Να είναι δηλαδή δύναμη ισορροπίας. Τώρα πια τα λόγια του Εμανουήλ Μακρόν τα οποία διατύπωσε στην ομιλία του στην Πνύκα στην Αθήνα, είναι πιο επίκαιρα παρά ποτέ. 

Οι τρεις ενέργειες που έπρεπε να ακολουθήσουν Κύπρος - Ελλάδα

Χρειάζεται ένας Ευρωπαϊκός συνειδητός πατριωτισμός ο οποίος θα είναι η συνισταμένη των Ευρωπαϊκών κρατών. Θα συμφωνήσουμε στο ότι η Ευρώπη πληρώνει το μάρμαρο αυτού του πολέμου.

Δεύτερο, η Ελλάδα και η Κύπρος όφειλαν να καταγγείλουν την Ρωσική εισβολή. Είναι βέβαιο ότι δεν είναι δυνατόν ο Έλλην άνθρωπος να στηρίξει ποτέ μια εισβολή. Ο ελληνισμός έχει δεχθεί εισβολές με σωρεία θυμάτων, νεκρών, αναπήρων, ποταμούς αίματος και στην Ελλάδα και στην Κύπρο ούτως ώστε να είναι σε θέση να υποστηρίξει μια εισβολή.  Αυτό είναι δεδομένο.

Το ότι η Ελλάδα και η Κύπρος έπρεπε σαφώς να στείλουν ανθρωπιστική βοήθεια στην χυμαζώμενη Ουκρανία είναι επίσης ένα γεγονός ανθρωπιστικό καθήκον όλων των λαών προς αυτούς που δέχονται επίθεση. 

Τρίτο, δεν έπρεπε κατά την γνώμη μου η Ελλάδα, η Αθήνα, να αποστείλει όπλα στην Ουκρανία, γιατί αυτό την βγάζει από την προνομιούχα θέση του διαμεσολαβητή και την βάζει στην λίστα των εχθρών της Μόσχας, πράγμα που δεν συμφέρει ούτε τον Ελληνισμό, ούτε την ίδια την Ελλάδα για συγκεκριμένους οικονομικούς, πολιτικούς, κοινωνικούς και ιστορικούς λόγους.

  • Η Τουρκία ανακαλύπτει αδελφούς λαούς εκεί που δεν υπάρχουν. 

  • Η Τουρκία ανακαλύπτει αδελφικούς λαούς εκεί που τους είχε κατασφάξει.

  • Η Τουρκία ανακαλύπτει έδαφος συνεργασίας με λαούς τους οποίους είχε υποδουλώσει. 

Εμείς καταστρέφουμε σχέσεις αιώνων που είχαμε με λαούς με τους οποίους συνεργαστήκαμε στις πιο κρίσιμες στιγμές της Ελληνικής ιστορίας, όπως την ελληνική επανάσταση. Αυτή η πολιτική είναι λάθος.

Τι θα μπορούσαν να κάνουν Αθήνα και Λευκωσία; Είναι και οι δύο Ευρωπαϊκά κράτη, Η Αθήνα και Λευκωσία, εκπροσωπούν δύο Ευρωπαϊκές χριστιανικές χώρες.

Η Αθήνα και Λευκωσία εκπροσωπούν δύο χριστιανικές ορθόδοξες χώρες. Άρα με δεδομένο ότι αυτή η σύγκρουση γίνεται ανάμεσα σε χριστιανικές ορθόδοξες χώρες δεν βρίσκεται ότι η καταλληλότεροι που μπορούν να κατανοήσουν τις ταυτότητες και τις διαφορές, μεταξύ ορθοδόξων λαών.

Δεν θα μπορούσαμε αντί να επιτρέπουμε στην γενοκτόνο Τουρκία, να έρχεται να παριστάνει τον διαμεσολαβητή δίνοντας διεθνείς σόου, να διαμεσολαβούσαν Αθήνα και Λευκωσία σε αυτό τον φοβερό πόλεμο;

Άπειρα τα οφέλη για την Εξωτερική πολιτική

Δεν θα ήταν άπειρα τα οφέλη για την Εξωτερική πολιτική και την ασφάλεια των δύο χωρών; Θα μπορούσαν αλλά δεν το κάναμε. Απεναντίας επιτρέπουμε στην Τουρκία να δίνει παραστάσεις διεθνείς, η οποία έκανε ακριβώς τα ίδια και χειρότερα από όσα έκανε η Μόσχα αυτή την στιγμή στην Ουκρανία. Εισβολή και κατοχή στην Κύπρο, σφαγές, 6000 νεκρούς, 200.000 εκτοπισμένους, 1500 αγνοούμενους, καταρράκωση του διεθνούς δικαίου και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, του ΟΕ μέχρι τελευταίας. Τώρα, αυτή την στιγμή που μιλάμε η Τουρκία βρίσκεται στην Αμμόχωστο, για την οποία έχουν καταρρακωθεί δύο αποφάσεις των συμβουλίων ασφαλείας του ΟΗΕ. Εμείς τι κάνουμε ως Ελλάδα και Κύπρο; Έχουμε αναπτύξει δύο βλακώδεις θεωρίες. Η πρώτη ότι οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός. Δεν είναι αυτοσκοπός οι κυρώσεις για την Ελλάδα και Κύπρο απέναντι στην αναθεωρητική συμπεριφορά της Τουρκίας και της βάνδαλες προκλήσεις της, αλλά είναι για την Ρωσία μόνο;

Το Διεθνές Δίκαιο είναι ένας κοινός αλγόριθμος ο οποίος ισχύει διαχρονικά ή είναι ένα λάστιχο το οποίο ισχύει a la cart; 

Ποιος είναι εκείνος που ορίζει το μενού; Γιατί δεν κοιτάμε τα δικά μας συμφέροντα και να απαιτούμε την  ίδια στιγμά που εφαρμόζονται οι κυρώσεις στην Ρωσία να εφαρμοστεί η απόφαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων του Γκίμνιχ στις 20 Αυγούστου 2020, δηλαδή των Υπ. Εξωτερικών της ΕΕ και να απαιτήσουμε τώρα, γιατί τώρα φτιάχνονται οι κατάλογοι των κυρώσεων για την Τουρκία. Να επιβληθούν άμεσα οι κυρώσεις στην Τουρκία για αυτό που έχει κάνει στην Κύπρο σήμερα και αυτό που συνεχίζει να κάνει με τα γεωτρύπανα και την Αμμόχωστο. Η υπόθεση των κυρώσεων γίνεται πρωτίστως αισθητή στην Ευρωπαϊκή αγορά. Οι ρωσικές επενδύσεις και οι ουκρανικές, όπως για παράδειγμα εδώ στην Κύπρο είναι τεράστιες. Αυτή την στιγμή ή αγορά στις κατασκευές και στον τομέα του development έχουν περιέλθει και συνεχίζουν σε μια κρίσιμη κατάσταση. 

Ζημιώνεται η Κυπριακή Οικονομία

Ποιος ζημιώνεται από αυτό; Η Κυπριακή οικονομία η οποία, υπέστη τα δεινά της τουρκικής εισβολής και η οποία βλέπει τον σφαγέα και εισβολέα της να παριστάνει τον φιλελλινιστή και διαμεσολαβητή για την ειρήνη. Η Τουρκία θα χρησιμοποιηθεί ως ενδιάμεσος χώρος για την διάσπαση των μέτρων εις βάρος της Ρωσίας. Το τουρκικό τραπεζικό σύστημα και η αγορά θα λειτουργήσει ως βαλβίδα ασφαλείας ανακάμψεως αυτών των κυρώσεων με σοβαρότατα κέρδη για την Τουρκική οικονομία η οποία χειμάζετε. Τι θα πάει όμως η Κύπρος η οποία κατεσφάγη από τον εισβολέα;

Η σύγκριση ΔΔΟ με την λύση στο Ουκρανικό

Θα υποστεί τα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά δεινά, διότι ο Πούτιν θα μπορούσε να τον ακούσει κανένας στα επιχειρήματα του. Χρησιμοποιώ το ρήμα ακούω! Από την στιγμή που ο Πούτιν ενδιαφερόταν αποκλειστικά για την επαρχία του Ντονπάς, όπου όντως οι διεθνείς οργανώσεις, είχαν γράψει 14 χιλιάδες νεκρούς από τις ναζιστικές ουκρανικές πολιτοφυλακές. Απέδειξε όμως ότι ο σκοπός του δεν ήταν απλά να περισώσει την ύπαρξη των ρωσοφώνων και ρωσικής πολιτικής / πολιτών στην Ουκρανία. Διότι έχει περάσει σε όλη την ακτή του Αζώφ, περνάει σε όλη την ακτή του Ευξείνου Πόντου και στόχος του είναι να ενώσει αυτό το τεράστιο πέταλο που φτιάχνει με την Υπερδνειστερία, ρωσικής επιρροής περιοχή, περίκλειστη, μεταξύ Μολδαβίας και Ουκρανίας.

Μετά τις συνομιλίες οι οποίες συνεχίζονται και κάποια στιγμή θα γίνουν πιο ουσιαστικές, εκείνο το οποίο εικάζω, θα δημιουργήσει στην καλύτερη περίπτωση για τους Ουκρανούς μια συνομοσπονδία, παντελώς ανεξαρτήτων κρατών όπου η Ρωσία δια μέσου αυτών των κρατών και βεβαίως των όρων που θα τεθούν, θα ελέγχει ολόκληρη την Ουκρανία.

Είναι σαν να σας περιέγραψαν την λύση της ΔΔΟ με συνιστώντας όπως την εννοούν οι Τούρκοι στην Κύπρο.

Αν δεν σκεφτείτε ότι η Τουρκία θα εξέλθει από αυτή την υπόθεση ως διαμεσολαβητής, την στιγμή που την διαμεσολάβηση την κάνει το Ισραήλ, η Κίνα και η Γαλλία.

 Αν εξέλθει ως διαμεσολαβητής σε μια επιτυχημένη λύση στην Ουκρανία, εκείνο το οποίο θα μας πρόσφερε μετά  ενώπιον της Διεθνής κοινότητας θα είναι, εφόσον είδατε τι ωραία λύση βρήκαμε στην Ουκρανία, ελάτε να κάνουμε το ίδιο και στη Κύπρο. Δεν ξέρω αν το έχουν καταλάβει οι Κύπριοι πολιτικοί και οι Ελλαδίτες αλλά φοβούμαι ότι θα το βρούμε μπροστά μας.

Το μέτωπο του πολέμου, θα μεταφερθεί στην Βαλκανική

Ξέρετε εδώ και 10 μέρες, έλεγα, μα περιμένετε την μετάβαση του πολέμου στο Κόσοβο, διότι θα ζητήσει τώρα στην κρίσιμη στιγμή να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ. Χθες έμαθα , μετά από 10 ημέρες, ότι το Κόσοβο ζήτησε να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ. Το Κόσοβο είναι ένα κράτος που δεν αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ. Είναι ένα κράτος σπάραγμα της διαλυμένης από τους παράνομους βομβαρδισμούς στο ΝΑΤΟ, Γιουγκοσλαβίας. Είναι ένα κράτος, που δεν αναγνωρίστηκε, που έγινε από ένα παράνομο δημοψήφισμα και απεσχίσει από την Σερβία. Εάν αυτή η διαδικασία του ΝΑΤΟ, γιατί ξέρετε το Κόσοβο δεν ξύπνησε μια μέρα και είπε γιατί να μην υποβάλω μια αίτηση να γίνω μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά υπάρχουν προεργασίες ετών και παρακίνηση. Αυτό που στην διπλωματική γλώσσα ονομάζεται ενθάρρυνση,  "Θού, Κύριε, φυλακήν τώ στόματι μου".

Αυτό λοιπόν μόλις ξεκινήσει θα δείτε ότι η Σερβία θα αντιδράσει γιατί έχει αποσχιστεί ένα παράνομο κομμάτι και το λίκνο του Σερβικού έθνους. Αν αντιδράσει η Σερβία θα αντιδράσει και θα σπεύσει να βοηθήσει η Ρωσία με οπλικά συστήματα που ήδη υπάρχουν στη νης, αλλά θα πολλαπλασιαστούν και το μέτωπο του πολέμου, πολύ φοβούμαι ότι θα μεταφερθεί στην Βαλκανική.

Αυτά είναι πολύ επικίνδυνα δεδομένα και για την Ελλάδα και για την Κύπρο.

Λάβετε υπόψιν ότι η υπόθεση των Βαλκανίων είναι πολύ επικίνδυνη γιατί και εκεί θα εμπλακεί η Τουρκία ως διαμεσολαβήτρια χώρα. Ξέρετε η Τουρκία έχει τεράστιες επενδύσεις στον τομέα της άμυνας και στο Κόσοβο και στην Βοσνία Ερζεγοβίνη και στην Αλβανία και εκεί θα ξαναβρούμε μπροστά μας την Τουρκία. Και αν η Τουρκία τελικώς γίνει ο καθύλην αρμόδιος και ισχυρός περιφερειακός παίχτης στα Βαλκάνια και την Μέση Ανατολή μπορείτε να φανταστείτε ποια θα είναι η τύχη της Κύπρου.

Παρακολουθήστε όσα δήλωσε στην εκπομπή Offsite On Air o κ .Μάζης: 

Home