Μεγάλη ήττα για Τζόνσον στη Βουλή - Όλα δείχνουν πρόωρες εκλογές

Μεγάλη ήττα για Τζόνσον στη Βουλή - Όλα δείχνουν πρόωρες εκλογές

Πολιτικό χάος στην Μεγάλη Βρετανία

Μετά από πολύωρη συνεδρίαση που ολοκληρώθηκε μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης, η Βουλή των Κοινοτήτων στη Βρετανία ψήφισε υπέρ της ανάληψης του ελέγχου της από τους βουλευτές της που με πλειοψηφία 328 έναντι 301, τάχθηκαν υπέρ νόμου που θα αποτρέπει την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση δίχως συμφωνία.

Πρόκειται για την τελευταία πράξη μιας ιδιαίτερα σκληρής μέρας για τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον που νωρίτερα είχε απωλέσει την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία.

Πλέον η πιθανότητα να μπει η χώρα σε προεκλογική περίοδο είναι πολύ αυξημένη. Μετά την αποψινή εξέλιξη ο Μπόρις Τζόνσον πήρε τον λόγο διατηρώντας τη θέση ότι τόσο εκείνος, όσο και ο λαός της χώρας δεν επιθυμούν τη διενέργεια εκλογών.

Διασαφήνισε ωστόσο ότι ότι εφόσον την Τετάρτη περάσει από το κοινοβούλιο το νομοσχέδιο που θα αναγκάζει τον πρωθυπουργό της χώρας να ζητήσει νέα παράταση, τότε ο λαός θα είναι αυτός που θα πρέπει να αποφασίσει, με εκλογές στις 14 Οκτωβρίου ποιος θα είναι αυτός που θα πάει στις Βρυξέλλες.

«Αν αυτός που πάει είναι ο Τζέρεμι Κόρμπιν, το μόνο που θα κάνει είναι να δώσει στην Ευρώπη αυτό που εκείνη θέλει», είπε χαρακτηριστικά.

Η διενέργεια πρόωρων εκλογών δεν εξαρτάται βέβαια αποκλειστικά από τους δικούς του βουλευτές καθώς απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των 2/3 του βουλευτικού σώματος.

Tags
Home