Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Μέχρι τον Δεκέμβριο η αξιολόγηση για χορήγηση Pfizer σε 5-11 ετών

Offsite Team -
04.11.2021 - 18:31

Μέχρι τον Δεκέμβριο η αξιολόγηση για χορήγηση Pfizer σε 5-11 ετών

Σύμφωνα με δήλωση του Μάριο Καβαλέρι, υπεύθυνου του ΕΜΑ για θέματα εμβολιαστικής πολιτικής.

Η αξιολόγηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) για τη δυνατότητα επέκτασης της χρήσης του εμβολίου της BioNTech/Pfizer κατά της COVID-19 και σε παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με δήλωση του Μάριο Καβαλέρι, υπεύθυνου του οργανισμού για θέματα εμβολιαστικής πολιτικής.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη, ο κ. Καβαλέρι εξήγησε πως η δόση για παιδιά 5 έως 11 ετών αντιστοιχεί με το 1/3 της ποσότητας της δόσης για ενήλικα άτομα.

 

Ο κ. Καβαλέρι εξήγησε πως παρόλο που στην συντριπτική τους πλειοψηφία τα παιδιά δεν νοσούν βαριά από τον κορωνοϊό, υπάρχουν περιπτώσεις που χρειάζονται νοσηλεία και καταλήγουν ακόμα και στην εντατική.  

Σύμφωνα με τον κ. Καβαλέρι, πολύ κοντά στην έγκριση βρίσκεται και το εμβόλιο της αμερικανικής εταιρείας Novavax.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Ο αξιωματούχος του ΕΜΑ αναφέρθηκε και στο ότι οκτώ φαρμακευτικές θεραπείες κατά της COVID-19 βρίσκονται σε διαδικασία αξιολόγησης, πέντε από αυτές σε προχωρημένο στάδιο.  

Όπως είπε, οι τρεις από αυτές τις θεραπείες «είναι πολύ πιθανό να έχουν εγκριθεί πριν από το τέλος του χρόνου, δύο μάλιστα μπορεί και μέσα σε αυτόν τον μήνα», ενώ πρόσθεσε ότι «ακόμα δύο έχουν πολλές πιθανότητες να εγκριθούν επίσης γρήγορα, μόλις δοθούν τα απαραίτητα στοιχεία».  

Ο κ. Καβαλέρι υπογράμμισε την ανάγκη πλήρους εμβολιασμού του πληθυσμού της Ευρώπης καθώς τα περιστατικά αυξάνονται, και επεσήμανε πως τα πλείστα κράτη μέλη έχουν ξεκινήσει να χορηγούν την τρίτη δόση του εμβολίου σε άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες.  

Όπως είπε, από τις μελέτες προκύπτει πως μια τρίτη δόση του εμβολίου της Pfizer/BioNTech, αλλά και της Moderna, έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση, προσφέρει καλή προστασία και από την μετάλλαξη Delta για τους ενήλικες.  

Κατά το επόμενο διάστημα αναμένεται ακόμα πως η Janssen (Johnson&Johnson) θα καταθέσει αίτηση για έγκριση ενισχυτικής δόσης του εμβολίου μιας δόσης της εταιρίας.  

«Τα περισσότερα κράτη-μέλη χορηγούν τρίτη δόση για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού» πρόσθεσε, εκτιμώντας πως η «επέκταση των δόσεων αυτών στο γενικό πληθυσμό είναι ένα πιθανό επόμενο βήμα».  

Ο ειδικός του ΕΜΑ ανέφερε ακόμα πως ο οργανισμός συνεχίζει να εξετάζει τα δεδομένα σε σχέση με τη δυνατότητα συνδυασμού διαφορετικών εμβολίων για την τρίτη δόση, και πως αναμένεται να υπάρξει σχετική σύσταση σε περίπου έναν μήνα.  

Κληθείς να σχολιάσει αν ο ΕΜΑ συνιστά τον εμβολιασμό των εγκύων γυναικών, ο κ. Καβαλέρι απάντησε πως μια σειρά από μελέτες δείχνουν πως τα εμβόλια τεχνολογίας mRNA είναι ασφαλή και για τις εγκύους, αλλά και πως οι έγκυες γυναίκες διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο σε περίπτωση που νοσήσουν με κορωνοϊό.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Home