Μέρκελ: Στόχος μου ήταν να αποχωρήσω με αξιοπρέπεια

Αποχαιρέτησαν σήμερα την Μέρκελ οι Χριστιανοδημοκράτες

Με ένα χειροκρότημα που διήρκεσε πάνω από πέντε λεπτά, οι σύνεδροι του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος αποχαιρέτησαν σήμερα την Άγκελα Μέρκελ μετά από δεκαοκτώ χρόνια στην προεδρία του κόμματος.

Στην τελευταία ομιλία της η κα Μέρκελ αναφέρθηκε στις  προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει το κόμμα της μέσα στα επόμενα έτη, σημειώνοντας χαρακτηριστικά «το μέλλον της ΕΕ και της Ευρωζώνης, το μεταναστευτικό, το Brexit, αλλά και τα fake news», ενώ πρόσθεσε πως το κόμμα της θα είναι το ισχυρό κόμμα του πολιτικού κέντρου στην Γερμανία, αλλά και πως θα «πρέπει να υπερασπισθούμε τις φιλελεύθερες αξίες μας στην Γερμανία, αλλά και το εξωτερικό».

Κλείνοντας, είπε –φανερά συγκινημένη- «δεν γεννήθηκα  για να είμαι για πάντα Καγκελάριος, ούτε πρόεδρος του κόμματος. Κάποια στιγμή έπρεπε να αποχωρήσω με αξιοπρέπεια. Ήταν τιμή μου. Σας ευχαριστώ πολύ».

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός πως ενώ όλοι οι σύνεδροι χειροκροτούσαν με ενθουσιασμό, ο μόνος που έδειχνε να μην συμμετέχει στο κλίμα αυτό, ήταν ο πρώην Υπουργός Οικονομικών και νυν Πρόεδρος της Βουλής, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.  

12