Μήνυμα Πάπα κατά της βίας και των διακρίσεων από το Άμπου Ντάμπι 

Μήνυμα Πάπα κατά της βίας και των διακρίσεων από το Άμπου Ντάμπι 

Δεύτερη ημέρα της ιστορικής επίσκεψής του Πάπα στην Αραβική Χερσόνησο

Ο Πάπας Φραγκίσκος έστειλε μήνυμα σήμερα από το Άμπου Ντάμπι εναντίον κάθε μορφής διακρίσεων, βίας και πολέμου, τη δεύτερη ημέρα της ιστορικής επίσκεψής του στην Αραβική Χερσόνησο.  

Πρώτος επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας που επισκέπτεται την περιοχή, ο Φραγκίσκος καταδίκασε τη "λογική της ένοπλης ισχύος" στην Υεμένη, τη Συρία και σε άλλες συρράξεις στη Μέση Ανατολή, λέγοντας σε Χριστιανούς και Μουσουλμάνους ότι οι πόλεμοι δεν φέρνουν τίποτα άλλο από μιζέρια και θάνατο.

 

"Ο πόλεμος δεν μπορεί να προκαλέσει τίποτα άλλο παρά μιζέρια, τα όπλα φέρνουν μονάχα τον θάνατο" επισήμανε σε μια ομιλία που εκφώνησε μετά τη συνάντηση που είχε με ηγέτες των ΗΑΕ στην πρωτεύουσα Άμπου Ντάμπι, σε ένα ταξίδι με το οποίο ελπίζει ότι θα προάγει την ειρήνη μέσω του θρησκευτικού διαλόγου.

1

 

"Οι μοιραίες επιπτώσεις του ξεδιπλώνονται μπροστά στα μάτια μας. Σκέφτομαι ιδιαίτερα την Υεμένη, τη Συρία, το Ιράκ και τη Λιβύη" είπε ο Πάπας Φραγκίσκος κατά τη διάρκεια μιας διαθρησκευτικής συνόδου.

Δέσμευση κατά της λογικής της ένοπλης ισχύος 

"Ας δεσμευτούμε κατά της λογικής της ένοπλης ισχύος" επισήμανε ο ίδιος στην πρώτη δημόσια τοποθέτησή του, στο ταξίδι αυτό, αφού συναντήθηκε με τον σείχη Άχμεντ αλ Τάγιεμπ, τον Μεγάλο Ιμάμη του τεμένους Αλ Αζχαρ της Αιγύπτου, ο οποίος κάλεσε τους Μουσουλμάνους στη Μέση Ανατολή να αγκαλιάσουν τους Χριστιανούς.  

Ο τετραετής πόλεμος στην Υεμένη, στην φτωχότερη χώρα της Αραβικής Χερσονήσου, έχει στοιχίσει τον θάνατο σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και έχει αφήσει σχεδόν 16 εκατομμύρια ανθρώπους αντιμέτωπους με τον λιμό.  

"Είστε (εσείς οι Χριστιανοί) πολίτες με πλήρη δικαιώματα και ευθύνες" είπε, από την πλευρά του, ο σείχης Άχμεντ αλ Τάγιεμπ. Κάλεσε επίσης του Μουσουλμάνους της Δύσης να ενσωματωθούν στις χώρες που τους φιλοξενούν και να σέβονται τους νόμους τους. Ο σείχης Τάγιεμπ και ο ποντίφικας υπέγραψαν ένα έγγραφο "αδελφοσύνης μεταξύ των ανθρώπων", με το οποίο δεσμεύτηκαν στη μάχη κατά του θρησκευτικού εξτρεμισμού. Νωρίτερα σήμερα, ο Πάπας έγινε δεκτός στο προεδρικό παλάτι, όπου είχε κατ` ιδίαν συνομιλίες με τον πρίγκιπα διάδοχο του Άμπου Ντάμπι σείχη Μοχάμεντ μπιν Ζάγιεντ αλ Ναχιαν και άλλους αξιωματούχους των ΗΑΕ.

Home