Το «μητέρα & πατέρας» γίνεται «γονιός 1 & 2» στα γαλλικά σχολεία

Το «μητέρα & πατέρας» γίνεται «γονιός 1 & 2» στα γαλλικά σχολεία

Γιατί τα σχολεία στη Γαλλία πρόκειται να αντικαταστήσουν τις λέξεις «μητέρα» και «πατέρας»

Τα σχολεία στη Γαλλία πρόκειται να αντικαταστήσουν τις λέξεις «μητέρα» και «πατέρας» με το «Γονιός 1» και «Γονιός 2» σε υλοποίηση τροπολογίας που πέρασε από τη γαλλική βουλή μέσα στην εβδομάδα.

Η αλλαγή αυτή στοχεύει να βάλει τέλος στη διάκριση κατά των γονιών ίδιου φύλου ωστόσο υπάρχουν και οι επικριτές που υποστηρίζουν ότι μπορεί να οδηγήσει σε διαμάχη ως προς το ποιος θα χαρακτηριστεί «γονιός 1».

Η τροπολογία πέρασε την Τρίτη στο πλαίσιο ευρύτερου σχεδίου ανοικοδόμησης του αποκαλούμενου «σχολείου της εμπιστοσύνης» και προβλέπει επίσης υποχρεωτική συμμετοχή στο σχολείο τρίχρονων παιδιών.

«Αυτή η τροπολογία σκοπεύει να δημιουργήσει νομική βάση για την διαφορετικότητα στις οικογένειες των παιδιών σε επίπεδο σχολικής διοίκησης» δήλωσε η βουλευτής του κόμματος του Μακρόν Βαλερί Πετίτ.

«Έχουμε οικογένειες που δεν εντάσσονται σε παραδοσιακές κοινωνικές και οικογενειακές φόρμες. Για μας αυτό το άρθρο αποτελεί μέτρο κοινωνικής ισότητας».

«Έχω ήδη γράψει ότι είμαι ιδιαίτερα σοκαρισμένος και έκπληκτος για την πολεμική γύρω από το ζήτημα γονιός/μητέρα/πατέρας» δήλωσε ο πρώην δημοσιογράφος Ζουλιέν Μαλούλ που προέρχεται από ομόφυλο ζευγάρι. «Η μητέρα και ο πατέρας είναι γονείς, τίποτα δεν το προσβάλει αυτό. Στο Τελ Αβίβ το μοντέλο άλλαξε πριν αρκετό καιρό χωρίς να δημιουργήσει προβληματισμό» έγραψε στο Twitter ο Γαλλό-ισραηλινός δημοσιογράφος.

Η πρόταση για εξάλειψη των όρων «μητέρα» και «πατέρας» υπέρ πιο περιεκτικών και όχι καθοριζόμενων από το φύλο λέξεων βρίσκεται στο επίκεντρο διαμάχης από το 2013 πριν ακόμα και από το ζήτημα του γάμου μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου.

«Όταν ακούω ανθρώπους να λένε ότι πρόκειται για παλαιό μοντέλο, θέλω να τους υπενθυμίσω ότι σήμερα από το σύνολο των γάμων, πολιτικών ή θρησκευτικών, το 95% είναι μεταξύ ζευγαριών άντρας — γυναίκα» σχολίασε ο βουλευτής των Συντηρητικών Χαβιέρ Μπρετόν, ενώ ο συνάδελφός του Φαμπιέν Ντι Φιλίππο κατηγόρησε την κίνηση ως «τρομακτική ουτοπία».

Πάντως δεν είναι μόνο οι συντηρητικοί που αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα του νέου νόμου. Ο πρόεδρος του AFDH, της οργάνωσης για γονείς του ίδιου φύλου, Αλεξάντρ Ούρβιτς, προβληματίζεται ότι μπορεί να δημιουργήσει «γονική ιεραρχία».

«Ποιος είναι ο γονιός νούμερο 1 και ποιος ο γονιός νούμερο 2» διερωτάται προσθέτοντας ότι ίσως θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί το λιγότερο αμφιλεγόμενο «πατέρας, μητέρα και νομικός εκπρόσωπος».

Η τροπολογία μπορεί ακόμα να απορριφθεί από την πλειονότητα της Γερουσίας αλλά τότε θα επιστρέψει στη γαλλική Εθνοσυνέλευση για περισσότερη εξέταση.

Η διαμάχη έχει μεταφερθεί και στο Twitter, παρότι αρκετοί έχουν αξιοποιήσει την ευκαιρία για να αστειευτούν με την υπερβολική αντίδραση και των δύο πλευρών.

 

Home