Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

ΜΚΟ: Δεκαεπτά εγκλήματα κατά μέσο όρο καθημερινώς στο Μεξικό

Offsite Team -
03.09.2022 - 14:29

ΜΚΟ: Δεκαεπτά εγκλήματα κατά μέσο όρο καθημερινώς στο Μεξικό

Thumbnail
Κατά μέσο όρο 17 εγκλήματα μεταδόθηκαν από ειδησεογραφικά πρακτορεία στο Μεξικό κάθε μέρα

Κατά μέσο όρο 17 εγκλήματα μεταδόθηκαν από ειδησεογραφικά πρακτορεία στο Μεξικό κάθε μέρα, κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2022, παρουσιάζοντας αύξηση 18% από την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης Causa en Comun.

Όπως μεταδίδει το Reuters, στο Μεξικό, η βία δεκαετιών έχει αφήσει αγνοούμενους περισσότερους από 100.000 ανθρώπους και πρόσφατα οδήγησε τις προσπάθειες αναδιάρθρωσης των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας.

Η ΜΚΟ, η οποία περιγράφει τα εγκλήματα ως σκόπιμη χρήση βίας για σοβαρή κακοποίηση, ακρωτηριασμό, δολοφονία ή πρόκληση τρόμου, αναφέρθηκε σε 5.463 θύματα σε 3.123 γεγονότα σε σύνολο 2.657 ειδήσεων που μεταδόθηκαν.

Αν και η μελέτη δεν ήταν εξαντλητική, υπογράμμισε τη σοβαρότητα και τον αριθμό των φρικαλεοτήτων που καταγράφονται καθημερινά στο Μεξικό.

Το πρώτο εξάμηνο του 2022, η μελέτη διαπίστωσε ότι ο αριθμός των καταγγελιών για βασανιστήρια διπλασιάστηκε σε 856, ενώ οι καταγγελίες για δολοφονίες γυναικών με χρήση «ακραίας σκληρότητας» αυξήθηκαν κατά 87% σε 410.

Οι αναφορές των μέσων ενημέρωσης για βία από εγκληματικές ομάδες εναντίον αρχών ή άλλων αυξήθηκαν κατά 756%, από 25 σε 214.

Αν και το πρόβλημα του οργανωμένου εγκλήματος κυριαρχεί στη δημόσια συζήτηση, η μελέτη σημείωσε ότι ένα μεγάλο μέρος της βίας είναι ενδοοικογενειακή ή αφορά κοινότητες και δεν βλέπει ποτέ το φως της δημοσιότητας.

Πέρα από το αστυνομικό έργο, το πρόβλημα της βίας απαιτεί κοινωνιολογική και εξειδικευμένη ψυχολογική εργασία σε εθνική κλίμακα, τονίζει η ΜΚΟ στην έρευνά της.

Η ομάδα δημοσίευσε την έκθεσή της την ίδια ημέρα που η Κάτω Βουλή του Κογκρέσου του Μεξικού συζήτησε ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για να τεθεί η πολιτοφυλακή υπό τον έλεγχο του στρατού, το οποίο οι επικριτές λένε ότι θα στρατιωτικοποιήσει τον νόμο και την τάξη στη χώρα.

Οι αναφορές βίας αυξήθηκαν σε κάθε πολιτεία του Μεξικού, αλλά είναι ιδιαιτέρως αυξημένες στην παράκτια πολιτεία του Ειρηνικού Μπάχια Καλιφόρνια όπου σχεδόν τριπλασιάστηκαν, καθώς και στις κεντρικές πολιτείες Γκουανατζουάτο και Μικοακάν.

ΚΥΠΕ

Home