Μόσχα: Οι κατηγορίες του ΟΗΕ για τον Ναβάλνι είναι αβάσιμες

Μόσχα: Οι κατηγορίες του ΟΗΕ για τον Ναβάλνι είναι αβάσιμες

Βρήκαν σορό άνδρα στο αεροδρόμιο της Μόσχας

Βολές κατά των εισηγητών του ΟΗΕ για την υπόθεση Ναβάλνι εξαπέλυσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα

Οι ειδικοί εισηγητές του ΟΗΕ κατηγόρησαν αβάσιμα τη Ρωσία για συμμετοχή στη «δηλητηρίαση» του Αλεξέι Ναβάλνι και δεν έχουν παρουσιαστεί αποδείξεις για αυτό, δήλωσε την Πέμπτη η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Τη Δευτέρα, οι Ειδικοί Εισηγητές του ΟΗΕ Ανιές Καλαμάρ και η Ιρέν Χαν δήλωσαν ότι πίστευαν ότι η Ρωσία είναι υπεύθυνη για τη «δηλητηρίαση» του Ναβάλνι το 2020 και την χαρακτήρισαν «απόπειρα δολοφονίας».

«Λυπούμαστε που οι ειδικοί εισηγητές του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ - το έργο τους πρέπει να χαρακτηρίζεται, καταρχάς, από τον επαγγελματισμό, μια αμερόληπτη προσέγγιση, την εξάρτηση από τα γεγονότα - έχουν βυθιστεί σε απαγορευμένες, ανεπιβεβαίωτες κατηγορίες και συνέβαλαν στο γεγονός αυτό η προηγούμενες γενικές στάσεις της Δύσης» δήλωσε η Ζαχάροβα σε ενημέρωση.

Πρόσθεσε δε πως «μέχρι τώρα, ίσως, οι ειδικοί εισηγητές δεν το ήξεραν αυτό, ίσως δούλευαν μόνο με στοιχεία από τη μία πλευρά».

«Καμία μεμονωμένη χώρα, ούτε ένας οργανισμός, ούτε ένα εργαστήριο δεν παρείχε στη Ρωσία αποδεικτικά στοιχεία για το γεγονός της λεγόμενης "δηλητηρίασης" του Ναβάλνι από κάποιο χημικό παράγοντα που δεν περιλαμβάνεται στους καταλόγους ελέγχου της σχετικής σύμβασης για τα χημικά όπλα. Μηδέν. Τίποτα», είπε η εκπρόσωπος.

«Η Ρωσία έστειλε τα δεδομένα των Ρώσων γιατρών σχετικά με την κατάσταση του Ναβάλνι στους ειδικούς εισηγητές του ΟΗΕ, είναι περίεργο γιατί αυτές οι πληροφορίες δεν ελήφθησαν υπόψη, είπε.

Η υπόθεση αναφορικά με τη «δηλητηρίαση» του Ναβάλνι είναι μια πρόκληση που έχει τεθεί τεχνητά σε διεθνές επίπεδο για παρέμβαση στις υποθέσεις της Ρωσίας, πρόσθεσε.

Home