Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Μπάιντεν: Δεν βλέπει επιλογές για αντιμετώπιση του πληθωρισμού

Offsite Team -
16.05.2022 - 15:17

Μπάιντεν: Δεν βλέπει επιλογές για αντιμετώπιση του πληθωρισμού

Η Κυβέρνηση αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει περαιτέρω

Η Κυβέρνηση Μπάιντεν αισθάνεται όλο και περισσότερο ότι έχει ελάχιστο έλεγχο στον βραχυπρόθεσμο πληθωρισμό, λένε αξιωματούχοι, και αναζητά τρόπους να αντισταθμίσει τον πολιτικό κίνδυνο από τις αυξήσεις των τιμών τους μήνες πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου.

Τα στοιχεία της περασμένης εβδομάδας έδειξαν ότι ο πληθωρισμός εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλά 40 ετών, αλλά ελαφρώς πιο κάτω, σε σχέση με το προηγούμενο υψηλό. Η οικονομία και ο χειρισμός του Μπάιντεν είναι κορυφαία ζητήματα για τους ψηφοφόρους και η μείωση του κόστους του κρέατος, του φυσικού αερίου και άλλων βασικών ειδών του νοικοκυριού είναι ένας βασικός τρόπος με τον οποίο ο Μπάιντεν και οι Δημοκρατικοί θα μπορούσαν να υπερασπιστούν τον έλεγχο του Κογκρέσου στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου, λένε οι ειδικοί.

Ωστόσο, η ικανότητα οποιουδήποτε Προέδρου των ΗΠΑ να μειώσει τις τιμές βραχυπρόθεσμα στις παγκόσμιες αγορές για προϊόντα από λάδι έως σιτηρά είναι περιορισμένη, λένε σύμβουλοι του Λευκού Οίκου. Η άσκηση επιρροής στα σημεία συμφόρησης της εφοδιαστικής αλυσίδας που σχετίζονται με το κλείσιμο της Κίνας λόγω του κορωνοϊού και της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, είναι δύσκολη, σημειώνουν.

Η Κυβέρνηση αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει περαιτέρω από τον πρόσφατο ιλιγγιώδη ρυθμό του καθώς προχωρά το έτος, είπαν οι σύμβουλοι, αλλά όχι σε επίπεδο που θα κριθεί αποδεκτό.

Σε απάντηση, ο Λευκός Οίκος, ο οποίος μέχρι πρόσφατα απεικόνιζε την έκρηξη του πληθωρισμού ως παροδική, έχει αναπτύξει μια στρατηγική τριών σκελών: να ενεργεί όσο πιο επιθετικά μπορεί απέναντι στις τιμές που πιστεύει ότι μπορεί να επηρεάσει τα περιθώρια κέρδους, να τονίσει τον ρόλο του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και την πανδημία, και να επιτεθεί στους Ρεπουμπλικάνους, υποδηλώνοντας ότι οι οικονομικές τους πολιτικές θα ήταν χειρότερες.

Οι Ρεπουμπλικάνοι κατηγορούν το αμερικανικό σχέδιο διάσωσης του Μπάιντεν, αξίας 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, και άλλες πολιτικές, για την ώθηση του πληθωρισμού, αν και οι τιμές άρχισαν να εκτινάσσονται πριν αναλάβει τα καθήκοντά του και το φαινόμενο ήταν παγκόσμιο.

Από την πλευρά του, ο Λευκός Οίκος του Μπάιντεν έχει επικρίνει τις εταιρείες ότι αποκομίζουν κέρδη ρεκόρ και πραγματοποιούν επαναγορές μετοχών, ενώ χρεώνουν υψηλές τιμές. Προσπάθησε επίσης να αυξήσει τον ανταγωνισμό σε βιομηχανίες όπως η συσκευασία κρέατος, συνεργάστηκε με πωλητές λιανικής για να ξεμπλοκάρει τις αλυσίδες εφοδιασμού σε λιμάνια και σιδηροδρόμους και απελευθέρωσε στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου για να προσπαθήσει να πιέσει προς τα κάτω τις τιμές.

Η στρατηγική του Λευκού Οίκου ενόψει των εκλογών της 8ης Νοεμβρίου είναι να εντοπίσει και να χρησιμοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερες εκτελεστικές πράξεις για να προσφέρει ανακούφιση στους Αμερικανούς που παλεύουν με το υψηλό κόστος.

Οι μελλοντικές δράσεις θα μπορούσαν να εκτείνονται από την ελάφρυνση των φοιτητικών δανείων έως τις φορολογικές απαλλαγές στη βενζίνη και επιδοτήσεις υγειονομικής περίθαλψης.

Αλλά ορισμένες πολιτικές θα μπορούσαν να αποδειχθούν δίκοπα μαχαίρια. Η περικοπή των φοιτητικών δανείων βοηθά τους δανειολήπτες, αλλά αυξάνει τον πληθωρισμό για την οικονομία συνολικά, λένε ειδικοί.

Άλλα πιθανά μέτρα, ειδικά η μείωση των εισαγωγικών δασμών, θα μείωναν λίγο το κόστος, αλλά έχουν δικούς τους πολιτικούς κινδύνους και ενδέχεται να μην αλλάξουν ουσιαστικά τη θεμελιώδη δυναμική του πληθωρισμού, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Επίσης, ο Μπάιντεν πρότεινε ένα ολοκληρωμένο πακέτο μεταρρυθμίσεων για τη μετανάστευση το 2021 που θα επέτρεπε σε περισσότερους εργαζόμενους να καλύψουν τις εγχώριες ελλείψεις εργατικού δυναμικού που αύξησαν τους μισθούς και τις τιμές, αλλά η νομοθεσία απέτυχε να περάσει από το Κογκρέσο.

Οι περιοριστικές πολιτικές μετανάστευσης που υιοθετήθηκαν υπό την προηγούμενη διοίκηση διατηρήθηκαν από τον Μπάιντεν. Αυτές εμπόδισαν περίπου 3,4 εκατομμύρια επιπλέον μετανάστες να εισέλθουν στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 2016 έως το 2021, υπολογίζει η Federal Reserve Bank του Κάνσας Σίτι, συμβάλλοντας στις ελλείψεις εργαζομένων.

Ο Μπάιντεν θα συνεχίσει να τονίζει τον ρόλο που παίζει η Fed στον έλεγχο των τιμών, δήλωσαν αξιωματούχοι. Θα υπογραμμίσει επίσης την υποστήριξή του στην κίνηση της κεντρικής τράπεζας για απότομη αύξηση των επιτοκίων.

Σχεδιάζει περαιτέρω να επισημάνει τον πληθωριστικό αντίκτυπο του μπλοκαρίσματος των ουκρανικών εξαγωγών σιτηρών από τη Ρωσία και αυτό που υποστηρίζει είναι το απαραίτητο κόστος της απομόνωσης του Πούτιν μέσω μέτρων, όπως ο περιορισμός της χρήσης ρωσικού πετρελαίου, παρόλο που αυξάνουν τις τιμές για τους Αμερικανούς.

Στο μεταξύ, οι Ρεπουμπλικάνοι δεν έχουν εγκρίνει λεπτομερείς συστάσεις για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, αλλά υποστηρίζουν τη μείωση των φόρων και των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, καθώς και τη χαλάρωση των κανονισμών για τους παραγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Εξάλλου, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι απελευθέρωσε χρηματοδότηση 110 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το πακέτο υποδομών ύψους 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων που επιδιώκει να διορθώσει δρόμους που καταρρέουν, να επεκτείνει το ευρυζωνικό διαδίκτυο και να βελτιώσει το ηλεκτρικό δίκτυο.

Η Δευτέρα σηματοδοτεί την επέτειο έξι μηνών από την υπογραφή της δικομματικής νομοθεσίας για τις υποδομές από τον Πρόεδρο Μπάιντεν. Συμπίπτει με την «Εβδομάδα Υποδομών» του 2022 που ανοίγει τη Δευτέρα.

Τα 110 δισεκατομμύρια δολάρια περιλαμβάνουν χρηματοδότηση για περισσότερα από 4.300 συγκεκριμένα έργα. Μερικές χιλιάδες από αυτά είναι χορηγήσεις αεροδρομίων, είπε ο Λευκός Οίκος.

Το νομοσχέδιο για τις υποδομές περιλαμβάνει 110 δισεκατομμύρια δολάρια για δρόμους, γέφυρες και μεγάλα έργα, 65 δισεκατομμύρια δολάρια για την επέκταση της ευρυζωνικής πρόσβασης και της οικονομικής προσιτότητας, 66 δισεκατομμύρια δολάρια για τους σιδηροδρόμους, 55 δισεκατομμύρια δολάρια για υποδομές νερού, 25 δισεκατομμύρια δολάρια για τα αεροδρόμια, 39,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε νέες δαπάνες διαμετακόμισης και 5 δισεκατομμύρια δολάρια για σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.

Τη Δευτέρα, το Υπουργείο Μεταφορών άνοιξε για αιτήσεις 1 δισεκατομμύριο δολάρια για το 2022 για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των αυξανόμενων θανάτων από τροχαία ατυχήματα στις ΗΠΑ.

ΚΥΠΕ

«Λευκός καπνός» για ένταξη Σουηδίας-Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ (Βίντεο)

Offsite Team -
28.06.2022 - 21:35

«Λευκός καπνός» για ένταξη Σουηδίας-Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ (Βίντεο)

ΒΙΝΤΕΟ - Επιτεύχθηκε συμβιβασμός με Άγκυρα

«Λευκός καπνός» σημειώθηκε προ ολίγου στο περιθώριο της Συνόδου της Συμμαχίας στη Μαδρίτη, για την ένταξη της Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, καθώς επιτεύχθηκε συμβιβασμός με την Άγκυρα που ήρε το βέτο. Οι υπουργοί Εξωτερικών Τουρκίας, Σουηδίας και Φινλανδίας υπέγραψαν μνημόνιο σχετικά με τις υποψηφιότητες των σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ μετά τις συνομιλίες στην ισπανική πρωτεύουσα.

Διαβάστε επίσης: Προς 2o γύρο η τετραμερής ΝΑΤΟ – Τουρκίας – Φινλανδίας – Σουηδίας

Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε τετραμερής συνάντηση στην οποία μετείχαν ο ΓΓ. της Συμμαχίας ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο και η Σουηδή πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε για την Τετάρτη συναντήσεις αξιωματούχων της Τουρκίας και της Σουηδίας. Η τετραμερής συνάντηση Κορυφής, είχε στόχο να καμφθούν οι αντιρρήσεις του τούρκου προέδρου σχετικά με την ένταξη των σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ.

Η Άγκυρα, το Ελσκίνκι και η Στοκχόλμη θα προετοιμάσουν ένα κοινό μνημόνιο για να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες της Τουρκίας σχετικά με την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ, ανέφεραν νωρίτερα φινλανδικά ΜΜΕ.

"Η Ελλάδα, όπως έχει δηλώσει επανειλημμένα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στηρίζει τις υποψηφιότητες της Σουηδίας και της Φινλανδίας, καθώς θεωρεί ότι η ένταξή τους θα ενισχύσει τη Συμμαχία. "Όταν υπάρχει σύρραξη στην καρδιά της Ευρώπης, το τελευταίο που χρειάζεται η περιοχή είναι η ένταση σε άλλα σημεία της. Η Ελλάδα είναι υπέρ της ενίσχυσης της Συμμαχίας, και διαδραματίζει έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο και ως μέλος της ΕΕ με σειρά πρωτοβουλιών που ενισχύουν την σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο" τόνιζαν κυβερνητικές πηγές. 

 

Διαβάστε επίσης: Φινλανδικά ΜΜΕ: Σουηδία, Τουρκία και Φινλανδία θα ετοιμάσουν κοινό μνημόνιο για τις ανησυχίες της Άγκυρας

Ο Μπόρις Τζόνσον αναγνώρισε ότι οι συνομιλίες για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ θα οδηγήσουν σε μια «δύσκολη συζήτηση» με την Τουρκία στη σύνοδο κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, χαιρετίζοντας ωστόσο μια «πρόοδο».

«Η Φινλανδία και η Σουηδία, που ανατρέπουν δεκαετίες ιστορικής ουδετερότητας, θέλουν τώρα να ενωθούν μαζί μας. Θα είναι μια δύσκολη συζήτηση», είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός σε δημοσιογράφους στο αεροπλάνο που τον μετέφερε στη Μαδρίτη.

Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ

Home