Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Μπορέλ: 44 ηγέτες θα συζητήσουν μια νέα τάξη, χωρίς τη Ρωσία

Offsite Team -
06.10.2022 - 12:00

Μπορέλ: 44 ηγέτες θα συζητήσουν μια νέα τάξη, χωρίς τη Ρωσία

Thumbnail
Ο ίδιος πρόσθεσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει επίσης την επιβολή πρόσθετων κυρώσεων σε βάρος του Ιράν

Μια νέα «τάξη», χωρίς τη Μόσχα, θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν οι ηγέτες των 44 ευρωπαϊκών χωρών που συνεδριάζουν σήμερα στην Πράγα, σηματοδοτώντας ξεκάθαρα την απομόνωση της Ρωσίας μετά από την εισβολή της στην Ουκρανία, όπως δήλωσε το πρωί της Πέμπτης ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ.

«Κατά τη συνάντηση θα αναζητηθεί μια νέα τάξη χωρίς τη Ρωσία», δήλωσε ο Μπορέλ σε δημοσιογράφους στην Πράγα.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει επίσης την επιβολή πρόσθετων κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, καθώς οργανώσεις για τα δικαιώματα λένε πως χιλιάδες ιρανοί πολίτες έχουν συλληφθεί και εκατοντάδες τραυματισθεί από τις ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα συζητήσουν περαιτέρω κυρώσεις σε βάρος του Ιράν κατά την επόμενη συνεδρίασή τους, δήλωσε ο Μπορέλ απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους στην Πράγα.

Χάνει συνέχεια εδάφη η Ρωσία

Οι Ευρωπαίοι συναντώνται σήμερα στην Πράγα ενώ ο πόλεμος μαίνεται στην Ουκρανία.

Τη σοβαρότητα των πρόσφατων ανακαταλήψεων περιοχών από τις ουκρανικές δυνάμεις φαίνεται να παραδέχτηκε την Τετάρτη ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, λίγο πριν ο Ουκρανός ομόλογός του ανακοινώσει την απελευθέρωση περισσότερων κοινοτήτων στην περιφέρεια της Χερσώνας.

Ο ουκρανικός στρατός απελευθέρωσε σήμερα τρεις κοινότητες της Χερσώνας (νότια), καθώς συνεχίζεται η αντεπίθεση για την ανακατάληψη εδαφών από τους ρώσους εισβολείς, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα την 224η ημέρα του πολέμου.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας ανέφερε συγκεκριμένα τις κοινότητες Νοβοβοσκρεσένσκε, Νοβοχριχόριφκα και Πετροπάβλικα, οι οποίες βρίσκονται βορειοανατολικά της Χερσώνας.

Αναφερόμενος στη μερική επιστράτευση που κήρυξε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Ζελένσκι τόνισε: «Ολοένα και περισσότεροι πολίτες στη Ρωσία συνειδητοποιούν ότι θα σκοτωθούν επειδή ένας άνθρωπος δεν θέλει να βάλει τέλος σε αυτόν τον πόλεμο. Είναι προφανές ποιοι θα νικήσουν».

Την ίδια στιγμή, ο περιφερειάρχης στη Ζαπορίζια της Ουκρανίας, Ολεξάντρ Σταρούχ, ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ότι ρωσικοί βομβαρδισμοί στην ομώνυμη πόλη έπληξαν κατοικίες, κάνοντας λόγο για θύματα και πυρκαγιές.

«Λόγω των επιθέσεων του εχθρού ξέσπασαν πυρκαγιές στην πόλη», ανέφερε ο κ. Σταρούχ μέσω της πλατφόρμας Telegram. «Πιθανόν υπάρχουν θύματα. Σωστικά συνεργεία βγάζουν ήδη ανθρώπους από τα συντρίμμια», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Την Τετάρτη, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, φάνηκε να παραδέχεται τη σοβαρότητα των πρόσφατων στρατιωτικών επιτευγμάτων των ουκρανικών δυνάμεων, επιμένοντας ότι η Ρωσία θα «σταθεροποιήσει» την κατάσταση στις τέσσερις ουκρανικές περιοχές Ντόνετσκ, Λουχάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια τις οποίες αποκάλεσε παράνομα ως δικό της έδαφος.

Ο Πούτιν είπε στους Ρώσους δασκάλους κατά τη διάρκεια βιντεοκλήσης που είχε μαζί τους την Τετάρτη:

«Εργαζόμαστε με την υπόθεση ότι η κατάσταση στα νέα εδάφη θα σταθεροποιηθεί».

Η δήλωση αυτή ερμηνεύεται ως έμμεση παραδοχή της ρωσικής υποχώρησης στις περιοχές λόγω της ουκρανικής αντεπίθεσης.

Ο Ρώσος πρόεδρος υπεραμύνθηκε εκ νέου των ψευδο-δημοψηφισμάτων που διενεργήθηκαν στις εν λόγω περιοχές, δηλώνοντας μάλιστα έκπληκτος για τα αποτελέσματά τους.

«Τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων, ειλικρινά μιλώντας, όχι μόνο με ικανοποίησαν, αλλά και με εξέπληξαν - άλλωστε, οι άνθρωποι ζούσαν σε τόσο δύσκολες συνθήκες και συνεχίζουν να ζουν», δήλωσε ο Πούτιν.

CNN

Home