Μπορρέλ-Η γερμανική προεδρία έχει δύσκολο έργο για κρίσιμα θέματα

Μπορρέλ-Η γερμανική προεδρία έχει δύσκολο έργο για κρίσιμα θέματα

Το μήνυμα ότι στην ΕΕ πρέπει να επικρατήσει η συναίνεση και η Γερμανία θα πρέπει να αναλάβει το δύσκολο έργο να γεφυρώσει τις διαφορές των Κρατών Μελών σε εξαιρετικής σημασίας θέματα όπως ο προϋπολογισμός και το ταμείο ανάκαμψης, έστειλε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορρέλ, απευθυνόμενος στην ετήσια συνέλευση των Γερμανών Πρεσβευτών, ενόψει της ανάληψης από τη Γερμανία της εξάμηνης κυλιόμενης προεδρίας της ΕΕ, το 2ο εξάμηνο του έτους.

Συγκεκριμένα, ο Ζοζέπ Μπορρέλ, δήλωσε ότι "οι προτάσεις της Καγκελάριου Μέρκελ και του Προέδρου Μακρόν για ανάκαμψη είναι τολμηρές και νομίζω ότι αυτό χρειάζεται η Ευρώπη". Όπως είπε, "η πανδημία έχει ασύμμετρα αποτελέσματα σε ολόκληρη την ευρωζώνη και η δημοσιονομική ικανότητα των κρατών ποικίλλει σημαντικά - είναι μια συμμετρική κρίση στην προέλευσή της, αλλά μια πολύ ασύμμετρη κρίση στις συνέπειές της".

 

Δήλωσε δε ότι "πρέπει λοιπόν να επενδύσουμε σε κοινές λύσεις και να εφαρμόσουμε πραγματική αλληλεγγύη - με βάση επιχορηγήσεις και επενδύσεις στην οικονομία του μέλλοντος, στην πράσινη επανάσταση και την ψηφιοποίηση".

 

"Αυτός ο τύπος γαλλο-γερμανικής πρωτοβουλίας είναι πιο απαραίτητος από ποτέ. Χωρίς αυτό, τίποτα σοβαρό δεν είναι δυνατό στην Ευρώπη", σημείωσε και διευκρίνισε ότι η "ταυτόχρονα, μια γαλλο-γερμανική συμφωνία δεν αρκεί. Πρέπει να ενώσουμε ολόκληρη την Ευρώπη". "Ειλικρινά, αυτό είναι δύσκολο. Το ήξερα πριν αναλάβω τα καθήκοντά μου και μέσα σε αυτούς τους έξι μήνες το βίωσα άμεσα", σημείωσε. "Είναι δύσκολο, είναι δύσκολο, γιατί υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των κρατών μελών σε πολλά θέματα. Δεν έχουμε μια κοινή στρατηγική κουλτούρα. Και η προθυμία για συμβιβασμό είναι μικρότερη από την κανονική", διέγνωσε ο Ζοζέπ Μπορρέλ.

 

"Αυτό είναι μεγάλο έργο για εσάς ως Προεδρία. Να γεφυρώσετε τις διαιρέσεις. Να φέρετε τους ανθρώπους κοντά. Να επενδύσουμε στην ενότητα. Επιτρέψτε μου να υπογραμμίσω: αυτή είναι μια κρίσιμη στιγμή. Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε κατά τη διάρκεια της Προεδρίας σας", προειδοποίησε ο Ύπατος Εκπρόσωπος.  

"Το κύριο μήνυμά μου είναι: δεν είναι μια στιγμή σκέψης ή συμπεριφοράς μικρού μεγέθους. Αλλά μια στιγμή για επενδύσεις σε μια φιλόδοξη Ευρώπη", σημείωσε.

>>> Τώρα η Offsite και σε app. Κατεβάστε ΕΔΩ για Android και ΕΔΩ για iOS <<<

"Ξέρετε, η ΕΕ πριν από 70 χρόνια ήταν ένα σχέδιο για την επίλυση των ενδοευρωπαϊκών προβλημάτων, κυρίως της ειρήνης και της συμφιλίωσης. Και αυτό τελείωσε. Τώρα πρέπει να απευθυνθεί στον έξω κόσμο, για να προστατεύσει αυτό που αποκαλούμε ευρωπαϊκό πολιτισμό ή μοντέλο μας. Ο καλύτερος συνδυασμός πολιτικής ελευθερίας, οικονομικής ευημερίας και κοινωνικής συνοχής", ανέφερε ο Μπορρέλ.  

"Ο ρόλος και η δέσμευση της Γερμανίας αποτέλεσαν τον ακρογωνιαίο λίθο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, επομένως βασίζουμε τη Γερμανία να διαδραματίσει τον πλήρη ρόλο της και ελπίζω να μπορέσω να ταξιδέψω στο Βερολίνο σύντομα όταν η Γερμανία ξεκίνησε την Προεδρία της", σημείωσε.

"Για να αντιμετωπίσουμε όλες αυτές τις προκλήσεις πρέπει να οικοδομήσουμε μια πραγματική κοινή στρατηγική κουλτούρα. Δεν το έχουμε ακόμη και αυτό αποδυναμώνει τη δράση μας. Η ανάγκη να ενεργούμε ως Team Europe, ή ως «Europe United», όπως το έλεγε ο φίλος μου Heiko, είναι μεγαλύτερη από ποτέ", τόνισε.  

"Όμως οι φιλοδοξίες μας είναι αξιόπιστες μόνο αν τις υποστηρίξουμε με αίσθηση κοινής ιδιοκτησίας και ευθύνης μεταξύ των κρατών μελών. Φαίνεται να υπάρχει λιγότερη εμπιστοσύνη και κοινό έδαφος ανάμεσά μας, ακριβώς όταν τη χρειαζόμαστε περισσότερο", δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος.  

"Πολύ συχνά, δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε συναίνεση επειδή τα κράτη μέλη προσκολλώνται στις εθνικές τους απόψεις αντί να κατανοούν ότι υπάρχει ένα ευρύτερο κοινό συμφέρον. Μια απάντηση της ΕΕ - ακόμη και αν είναι ατελής στα μάτια ορισμένων κρατών μελών - είναι συχνά καλύτερη από μια εκκωφαντική σιωπή", σημείωσε.  

"Χρειαζόμαστε επίσης τους πόρους για να είμαστε αποτελεσματικοί", ξεκαθάρισε. "Εάν θέλετε μια εξωτερική πολιτική της ΕΕ που έχει αποτελέσματα, όλοι πρέπει να επενδύσουμε σε αυτήν. Πολιτικά, αλλά και οικονομικά. Υπολογίζουμε στη Γερμανία να διαδραματίσει τον πλήρη ρόλο της ως Προεδρία για να επιτύχει ένα φιλόδοξο αποτέλεσμα για την ανάκαμψη, τον επόμενο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και την ευρύτερη εκκίνηση του ευρωπαϊκού μας έργου", κατέληξε ο Ύπατος Εκπρόσωπος.

ΚΥΠΕ

Home