Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Μπρετόν: Στόχος να γίνει η Ευρώπη 2η διαστημική δύναμη στον κόσμο

Offsite Team
- 24.05.2021

Μπρετόν: Στόχος να γίνει η Ευρώπη 2η διαστημική δύναμη στον κόσμο

"Η ευρωπαϊκή διαστημική πολιτική θα συνεχίσει να βασίζεται στο Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος".

Στόχος μας είναι να καταστεί η Ευρώπη η δεύτερη διαστημική δύναμη στον κόσμο, δήλωσε ο  Ευρωπαίος Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν, στο χαρτοφυλάκιο του οποίου περιλαμβάνεται και ο τομέας του διαστήματος.

 

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Ο Επίτροπος επισκέφθηκε τη Δευτέρα τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Διαστημικό Πρόγραμμα (European Union Agency for the Space Programme, EUSPA) που εδρεύει στην Πράγα της Τσεχίας και στη συνέχεια παραχώρησε συνέντευξη Τύπου. 

Η βασική αποστολή του EUSPA είναι να εφαρμόσει το διαστημικό πρόγραμμα της ΕΕ και να παρέχει αξιόπιστες και ασφαλείς υπηρεσίες που σχετίζονται με το διάστημα, μεγιστοποιώντας τα κοινωνικοοικονομικά οφέλη τους για την ευρωπαϊκή κοινωνία και επιχειρήσεις.

Ο Επίτροπος σημείωσε ότι πέρσι σημειώθηκε μια εξαιρετικά σημαντική πρόοδος για το μέλλον της διαστημικής πολιτικής της Ευρώπης. Πρώτον, είπε, εξασφαλίσαμε έναν σημαντικό προϋπολογισμό, 13,2 δισ. ευρώ που είναι ο μεγαλύτερος προϋπολογισμός που έχει γίνει ποτέ σε επίπεδο ΕΕ για το διάστημα. Δεύτερον, επιτεύχθηκε συμφωνία  για το νέο διαστημικό πρόγραμμα της ΕΕ, το πρώτο του είδους του για την Ευρώπη. 

Τόνισε ωστόσο ότι η ευρωπαϊκή διαστημική πολιτική θα συνεχίσει να βασίζεται στο Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος  (ESA που εδρεύει στο Παρίσι) και τη μοναδική  επιστημονική του εμπειρία. Ο ESA, είπε, θα συνεχίσει να είναι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για θέματα Διαστήματος.

Το διαστημικό πρόγραμμα της ΕΕ

Το διαστημικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης διευκολύνει τις καθημερινές δραστηριότητες των Ευρωπαίων πολιτών, καθώς οι δορυφόροι που θέτει σε τροχιά η ΕΕ επιτρέπουν σε εκατομμύρια άτομα να επικοινωνούν, χρησιμοποιώντας νέες τεχνολογίες, να ταξιδεύουν με χερσαία, θαλάσσια και αεροπορικά μέσα, καθώς και να αναπτύσσουν λύσεις, που βελτιώνουν την υγεία του πλανήτη μας.

Η διαστημική πολιτική της ΕΕ συμβάλλει στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην τόνωση της ανάπτυξης και των επενδύσεων στην Ευρώπη, διευρύνει τα όρια της επιστήμης και της έρευνας, προωθεί και διευκολύνει άλλες πολιτικές σε τομείς όπως η ασφάλεια και η άμυνα, η βιομηχανία και η ψηφιακή τεχνολογία, διαδραματίζει καίριο ρόλο στην οικονομική ανάκαμψη μετά την κρίση COVID-19 και στην αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων όπως η κλιματική αλλαγή.

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ευρωπαϊκή διαστημική οικονομία, η οποία περιλαμβάνει τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες, απασχολεί περισσότερους από 231.000 επαγγελματίες. Το 2017, η αξία της εκτιμήθηκε σε περίπου 53-62 δισ. ευρώ.

Τα διαστημικά εμβληματικά προγράμματα της ΕΕ είναι τα εξής: Copernicus: το πιο προηγμένο σύστημα γεωσκόπησης στον κόσμο,Galileo: το παγκόσμιο δορυφορικό σύστημα πλοήγησης της ΕΕ, το οποίο παρέχει δεδομένα εντοπισμού υψηλής ακρίβειας και EGNOS: σύστημα που παρέχει κρίσιμες για την ασφάλεια υπηρεσίες πλοήγησης σε χρήστες αεροπορικών, θαλάσσιων και χερσαίων μέσων σε ολόκληρη την ΕΕ

 

Αποστολή Οργανισμού ΕΕ για το διαστημικό πρόγραμμα (EUPSA)

Ο EUSPA γίνεται επίσημα ο Οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το διαστημικό πρόγραμμα, σηματοδοτώντας το ξεκίνημα μιας νέας εποχής για το διαστημικό πρόγραμμα της ΕΕ. Βασιζόμενος στην κληρονομιά του Οργανισμού του ευρωπαϊκού GNSS, ο EUSPA θα αναλάβει περισσότερες αρμοδιότητες προκειμένου να δημιουργήσει ακόμα περισσότερες ευκαιρίες για τους πολίτες και για την οικονομία της ΕΕ.

Τον Απρίλιο του 2021, το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέδωσαν κανονισμό για τη θέσπιση του νέου διαστημικού προγράμματος της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027. Το πρόγραμμα θα εξασφαλίζει υψηλής ποιότητας, ενημερωμένα και ασφαλή διαστημικά δεδομένα και υπηρεσίες,περισσότερα κοινωνικοοικονομικά οφέλη από τη χρήση αυτών των δεδομένων και υπηρεσιών, με σκοπό τη μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στην ΕΕ, ενισχυμένη ασφάλεια και αυτονομία της ΕΕ, ισχυρότερο ρόλο της ΕΕ ως ηγετικού παράγοντα στο διαστημικό τομέα.

 Σύμφωνα με τον Κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη θέσπιση του ενωσιακού διαστημικού προγράμματος και του Οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το διαστημικό πρόγραμμα, η διαστημική τεχνολογία και τα διαστημικά δεδομένα και υπηρεσίες έχουν γίνει πλέον απαραίτητα στοιχεία στην καθημερινή ζωή των Ευρωπαίων και συμβάλλουν σημαντικά στην προάσπιση πολλών στρατηγικών συμφερόντων.

Αναφέρεται ότι η διαστημική βιομηχανία της Ένωσης είναι ήδη μία από τις ανταγωνιστικότερες στον κόσμο. Ωστόσο, η εμφάνιση νέων παραγόντων και η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών αλλάζουν ριζικά τα παραδοσιακά βιομηχανικά μοντέλα.

Επομένως, προστίθεται, προκειμένου η Ένωση να διατηρήσει τη σημαντική ηγετική της θέση στη διεθνή σκηνή με μεγάλη ελευθερία δράσης στον τομέα του διαστήματος, είναι ζωτικής σημασίας να ενθαρρύνει την επιστημονική και τεχνική πρόοδο και να στηρίξει την ανταγωνιστικότητα και την ικανότητα καινοτομίας των βιομηχανιών του διαστημικού τομέα εντός της Ένωσης και ιδίως των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ), των νεοφυών επιχειρήσεων και των καινοτόμων επιχειρήσεων.

Οπως σημειώνεται στον Κανονισμό, η αποστολή του Οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το διαστημικό πρόγραμμα , ο οποίος αντικαθιστά και διαδέχεται τον Οργανισμό του ευρωπαϊκού GNSS, είναι να συμβάλλει στο διαστημικό πρόγραμμα, ιδίως όσον αφορά τη διαπίστευση ασφαλείας, καθώς και την ανάπτυξη εφαρμογών για την αγορά και κατάντη εφαρμογών. Ως εκ τούτου, ορισμένα καθήκοντα που συνδέονται με αυτά τα πεδία θα  ανατεθούν στον Οργανισμό. Ιδίως όσον αφορά την ασφάλεια, και δεδομένης της πείρας του στον συγκεκριμένο τομέα, ο Οργανισμός θα αναλάβει τα καθήκοντα διαπίστευσης ασφαλείας για όλες τις δράσεις της Ένωσης στον διαστημικό τομέα.

Βασιζόμενος στο θετικό ιστορικό όσον αφορά την προώθηση της αξιοποίησης του Galileo και του EGNOS από τους χρήστες και από την αγορά, ο Οργανισμός θα επιφορτιστεί με τις δραστηριότητες απορρόφησης από τους χρήστες που αφορούν τις συνιστώσες του προγράμματος εκτός του Galileo και του EGNOS, καθώς και με τις δραστηριότητες ανάπτυξης κατάντη εφαρμογών για όλες τις συνιστώσες του προγράμματος. Αυτό θα επιτρέψει στον Οργανισμό την αξιοποίηση οικονομιών κλίμακας και την παροχή ευκαιρίας για την ανάπτυξη εφαρμογών που βασίζονται σε διάφορες συνιστώσες του προγράμματος (ολοκληρωμένες εφαρμογές).

"Οι δραστηριότητες αυτές δεν θα πρέπει, ωστόσο, να θίγουν τις δραστηριότητες αξιοποίησης των υπηρεσιών και τις δραστηριότητες απορρόφησης από χρήστες, οι οποίες ανατίθενται από την Επιτροπή σε εντεταλμένες οντότητες του Copernicus. Η ανάθεση της ανάπτυξης κατάντη εφαρμογών στον Οργανισμό δεν θα πρέπει να εμποδίζει άλλες εντεταλμένες οντότητες να αναπτύσσουν κατάντη εφαρμογές", αναφέρεται.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Επιπλέον, ο Οργανισμός θα εκτελεί τα καθήκοντα που αναθέτει σε αυτόν η Επιτροπή μέσω μίας ή περισσότερων συμφωνιών συνεισφοράς στο πλαίσιο χρηματοδοτικής συμφωνίας-πλαισίου εταιρικής σχέσης, που καλύπτουν άλλα συγκεκριμένα καθήκοντα που συνδέονται με το πρόγραμμα.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Home