Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Να απαντήσει η AstraZeneca πόσα εμβόλια παρήγαγε & πού κατέληξαν

Offsite Team -
25.01.2021 - 19:49

Να απαντήσει η AstraZeneca πόσα εμβόλια παρήγαγε & πού κατέληξαν

Thumbnail
Όλα όσα είπε η Στέλλα Κυριακίδου

"Η ΕΕ θέλει να μάθει ακριβώς ποιες δόσεις έχουν παραχθεί από την AstraZeneca μέχρι στιγμής, και σε ποιον έχουν παραδοθεί αν έχουν παραδοθεί", δήλωσε σήμερα η Επίτροπος αρμόδια για θέματα Υγείας Στ. Κυριακίδου, ξεκαθαρίζοντας ότι "οι απαντήσεις της εταιρείας κατά τη διάρκεια της συζήτησης της διευθύνουσας επιτροπής δεν ήταν μέχρι στιγμής ικανοποιητικές" και "μια δεύτερη συνάντηση (της ίδιας επιτροπής) έχει προγραμματιστεί για απόψε".

Ανακοίνωσε ότι "σήμερα συζητήσαμε με τα 27 κράτη μέλη να τεθεί σε εφαρμογή ένας μηχανισμός διαφάνειας των εξαγωγών το συντομότερο δυνατό. Θέλουμε σαφήνεια στις συναλλαγές και πλήρη διαφάνεια όσον αφορά την εξαγωγή εμβολίων από την ΕΕ", ξεκαθάρισε.

Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις της από τις Βρυξέλλες, η Επίτροπος σημείωσε ότι, "γνωρίζετε ότι το εμβόλιο της AstraZeneca βρίσκεται επί του παρόντος στα τελικά στάδια της διαδικασίας έγκρισης με τον EMA. Εάν πληρούνται όλες οι απαιτήσεις, ο EMA θα μπορούσε να συστήσει άδεια κυκλοφορίας έως το τέλος αυτής της εβδομάδας. Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα από την πλευρά της προσφοράς. Την περασμένη Παρασκευή, η εταιρεία AstraZeneca ενημέρωσε εκτάκτως την Κομισιόν και τα κράτη μέλη της ΕΕ ότι σκοπεύει να παρέχει πολύ λιγότερες δόσεις τις επόμενες εβδομάδες από ό, τι συμφωνήθηκε και ανακοίνωσε. Αυτό το νέο πρόγραμμα δεν είναι αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση".

Γι `αυτό, συνεχίζει, "έγραψα μια επιστολή στην εταιρεία το σαββατοκύριακο στην οποία έκανα σημαντικές και σοβαρές ερωτήσεις. Η Ευρωπαϊκή Ένωση προχρηματοδότησε την ανάπτυξη του εμβολίου και την παραγωγή και θέλει να δει την απόδοση της επένδυσής της. Η ΕΕ θέλει να μάθει ποιες δόσεις έχουν παραχθεί από την AstraZeneca και πού ακριβώς μέχρι στιγμής και σε ποιον έχουν παραδοθεί. Αυτά τα ερωτήματα συζητήθηκαν επίσης σήμερα στην κοινή διευθύνουσα επιτροπή της Κομισιόν με τα 27 κράτη μέλη με την AstraZeneca".

"Οι απαντήσεις της εταιρείας δεν ήταν μέχρι στιγμής ικανοποιητικές. Γι `αυτό προγραμματίζεται μια δεύτερη συνάντηση απόψε", ανακοίνωσε.

"Η ΕΕ επιθυμεί να παραδοθούν το παραγγελθέντα και προχρηματοδοτημένα εμβόλια το συντομότερο δυνατό. Και θέλουμε να εκπληρωθεί πλήρως το συμβόλαιό μας", τόνισε.

"Επιπλέον, η Κομισιόν πρότεινε σήμερα στα 27 κράτη μέλη στη διευθύνουσα επιτροπή τη θέσπιση μηχανισμού διαφάνειας των εξαγωγών το συντομότερο δυνατό. Η ΕΕ έχει υποστηρίξει την ταχεία ανάπτυξη και παραγωγή πολλών εμβολίων κατά του COVID19 με συνολικά 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Θέλουμε σαφήνεια στις συναλλαγές και πλήρη διαφάνεια όσον αφορά την εξαγωγή εμβολίων από την ΕΕ . Στο μέλλον, όλες οι εταιρείες που παράγουν εμβόλια κατά του COVID19 στην ΕΕ θα πρέπει να παρέχουν έγκαιρη ειδοποίηση όποτε θέλουν να εξάγουν εμβόλια σε τρίτες χώρες. Οι ανθρωπιστικές παραδόσεις φυσικά δεν επηρεάζονται από αυτό. Η ΕΕ θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των πολιτών και των δικαιωμάτων της", κατέληξε.

Home