Νέα αμερικανική πρόταση για F-35&Patriot στο τραπέζι της Τουρκίας

Νέα αμερικανική πρόταση για F-35&Patriot στο τραπέζι της Τουρκίας

Η αμερικανική κυβέρνηση φαίνεται ότι προσπαθούν να κρατήσουν με κάθε τρόπο στο όχημα της Δύσης την Άγκυρα

Νέα πρόταση προς την τουρκική κυβέρνηση και τον Ερντογάν για Patriot, F-35 και εμπόριο υπέβαλαν οι ΗΠΑ προς την τουρκική αντιπροσωπεία που βρίσκεται για την 74η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. 

Η αμερικανική κυβέρνηση και κυρίως ο πρόεδρος Τραμπ φαίνεται ότι προσπαθούν να κρατήσουν με κάθε τρόπο στο όχημα της Δύσης την Άγκυρα, που έχει ήδη λοξοδρομήσει προς τη Ρωσία μετά και την παραλαβή των S-400.

 

Αν και ακόμη δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα οι λεπτομέρειες, η πρόταση, η οποία πρόκειται να υποβληθεί γραπτώς από τον Αμερικανό πρέσβη στην Άγκυρα Ντέιβιντ Μάικλ Σάτερφιλντ μέσα στις επόμενες ημέρες, θα περιλαμβάνει:

  • νέους όρους για την αγορά από την Τουρκία του συστήματος Patriot
  • τρόπους για την παράδοση τελικά των μαχητικών F-35 στην Τουρκία παρά την αναστολή της συμμετοχής της στο πρόγραμμα
  • προτάσεις για την αύξηση του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών στα 100 δις. δολάρια, που αυτή τη στιγμή είναι στα 20 δις.
  • μείωση δασμών στην εισαγωγή τουρκικού χάλυβα και αλουμινίου στις ΗΠΑ.

Ο Ερντογάν θέλει ζώνη ασφαλείας, ο Τραμπ εμπόριο

Η «ομπρέλα» της νέας πρότασης των ΗΠΑ προς την Τουρκία είναι κυρίως οικονομική, ωστόσο περιλαμβάνει και κεφάλαια για πολιτική επίλυση ζητημάτων μεταξύ των δύο χωρών, π.χ. στα εξοπλιστικά, που έχουν ωστόσο μεγάλο οικονομικό αντίκρισμα.  

Ο Τούρκος πρόεδρος βέβαια αυτό που επιθυμεί περισσότερο στην παρούσα χρονική περίοδο με τις ΗΠΑ είναι συνεργασία σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο στη Συρία, παρά συζητήσεις για οικονομική συνεργασία και εξοπλιστικά, που μπαίνουν σε δεύτερο πλάνο.  

Ωστόσο, και σε αυτό το θέμα υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ Ουάσιγκτον – Άγκυρας, αφού ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ θέλει να κρατήσει στο όχημά του την Τουρκία, υποχρεώνοντάς την να εξαρτηθεί όσο γίνεται περισσότερο οικονομικά από τις ΗΠΑ. Είτε με αγορά εξοπλισμών, είτε με υψηλές συμφωνίες εμπορικής σημασίας.  

Κι επίσης να χρησιμοποιήσει αυτό το χαρτί της διπλωματίας του ως απάντηση στο Κογκρέσο που τον πιέζει και δεν ξεχνά το θέμα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

Τουρκικές πηγές αναφέρουν πάντως ότι το κλίμα στη Νέα Υόρκη όσον αφορά στις κυρώσεις από πλευράς Λευκού Οίκου έχει εξομαλυνθεί, χωρίς ωστόσο να έχει απομακρυνθεί. Η αίσθηση είναι ότι μάλλον θα υπάρξει αναβολή κυρώσεων.

Η Ουάσιγκτον θέλει βέβαια με κάποιο τρόπο να «αντιδράσει» στην… απειθαρχία της Τουρκίας να παραλάβει τους S-400 και προσπαθεί να βρει τρόπους να «τιμωρήσει» μεν την Άγκυρα αλλά προς όφελός της παράλληλα, στρατηγική που ταιριάζει άλλωστε με το προφίλ του σημερινού πλανητάρχη-μάνατζερ.

ethnos.gr

Home