Νέα μέτρα ανά το παγκόσμιο μετά την αύξηση κρουσμάτων

Offsite Team -
21.10.2020 - 20:12

Νέα μέτρα ανά το παγκόσμιο μετά την αύξηση κρουσμάτων

Thumbnail
Νέο ρεκόρ κρουσμάτων καταγράφηκε στην Ιταλία / Στη Γαλλία, η Κυβέρνηση εξετάζει πιθανούς περιορισμούς έως την 1η Απριλίο

Στην Ιταλία καταγράφηκε αύξηση -ρεκόρ στα νέα κρούσματα κορωνοϊού και την ίδια ώρα αποφάσισε την απαγόρευση κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες από αύριο μέχρι και τις 13 Νοεμβρίου στην Λομβαρδία.

 

Επιπρόσθετα, ο Ρώσος Πρόεδρος απέκλεισε το ενδεχόμενο της επιβολής "σκληρών και καθολικού χαρακτήρα περιορισμών", στη Γαλλία, η Κυβέρνηση εξετάζει πιθανούς περιορισμούς έως την 1η Απριλίου 2021, στη Γερμανία βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό ο Υπουργός Υγείας της χώρας Γενς Σπαν, την ώρα που ο Πρωθυπουργός της Βαυαρίας προειδοποιεί ότι κινδυνεύουν να χάσουν τον έλεγχο της πανδημίας και η Υπουργός του Βερολίνου να δηλώνει ότι το lockdown είναι στην πόρτα τους.

 

Η Τουρκία εξετάζει την εκ νέου επιβολή κάποιων περιορισμών για να ανακοπεί η εξάπλωση της Covid-19, η Ολλανδία κατέγραψε νέο ημερήσιο ρεκόρ κρουσμάτων, με πάνω από 8.500 νέα περιστατικά Covid-19 το τελευταίο 24ωρο.  

Επίσης, ο Πρόεδρος της Βραζιλίας ανατρέπει την απόφαση της Κυβέρνησής του και αρνείται να αγοράσει το κινεζικό εμβόλιο.

 

Ιταλία

               

To τελευταίο εικοσιτετράωρο στην Ιταλία καταγράφηκε αύξηση ρεκόρ στον αριθμό των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού: καταγράφηκαν 15.199  περιστατικά, ενώ 127 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. 

 

Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν πάνω από 177.000 διαγνωστικά τεστ, σε όλη την χώρα.

 

Από την αρχή της πανδημίας, στην Ιταλία έχασαν την ζωή τους 36.832 άνθρωποι.  

Στις μονάδες εντατικής θεραπείας νοσηλεύονται 926 ασθενείς (56 περισσότεροι από χθες), ενώ 9.056 έχουν εισαχθεί στους θαλάμους  των νοσοκομείων. Εξ αυτών, για 603 αποφασίσθηκε η νοσηλεία,  τις τελευταίες είκοσι τέσσερις ώρες. 

 

Εντυπωσιακή είναι η αύξηση των κρουσμάτων στην Λομβαρδία, η οποία άγγιξε τα 4.125 περιστατικά μέσα σε μια ημέρα. Στην Καμπανία, με πρωτεύουσα την Νάπολη είναι 1.760, 1.219 στην περιφέρεια Λάτιο, με κύρια πόλη την Ρώμη, και 1.083 νέα κρούσματα καταγράφηκαν στο Βένετο. 

 

Στο μεταξύ, ο Ιταλός Υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα και ο πρόεδρος της περιφέρειας της Λομβαρδίας Ατίλιο Φοντάνα αποφάσισαν ότι από αύριο το βράδυ και μέχρι τις 13 Νοεμβρίου η κυκλοφορία θα απαγορεύεται σε όλη την συγκεκριμένη περιφέρεια από τις 11 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί.

 

Η απόφαση είχε ήδη ανακοινωθεί και το μέτρο στοχεύει στον περιορισμό των κρουσμάτων κορωνοϊού, τα οποία παρουσιάζουν διαρκή αύξηση στην περιοχή αυτή του ιταλικού Βορρά.  

 

Ρωσία

 

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν με αφορμή την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού σε όλη την χώρα και το ημερήσιο ρεκόρ των 317 θανάτων αλλά και των 15.700 κρουσμάτων που καταγράφηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο, απέκλεισε το ενδεχόμενο της επιβολής "σκληρών και καθολικού χαρακτήρα περιορισμών" στην χώρα, ενώ επικαλούμενος εκτιμήσεις εμπειρογνωμόνων είπε ότι ο κύκλος εργασιών από την διάθεση του ρωσικού εμβολίου κατά του κορωνοϊού στην παγκόσμια αγορά μπορεί να φθάσει τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια.    

 

"Σχετικά με το ενδεχόμενο σκληρών και καθολικού χαρακτήρα μέτρων, δεν σχεδιάζουμε κάτι τέτοιο, η κυβέρνηση δεν έχει τέτοια σχέδια" δήλωσε ο Ρώσος Πρόεδρος κατά την διάρκεια της συνάντησης του με μέλη της διοίκησης της ρωσικής Ένωσης βιομηχάνων και επιχειρηματιών.   

 

Ο Ρώσος Πρόεδρος πρότεινε στους επιχειρηματίες να λάβουν εταιρικά μέτρα προφύλαξης για να αντιμετωπίσουν την εξάπλωση του κορωνοϊού, τους ζήτησε να τηρούν λεπτομερώς τα μέτρα προφύλαξης στις επιχειρήσεις για να αποφεύγονται στοχευμένα περιοριστικά μέτρα, ενώ  αναφερόμενος στην εξ αποστάσεως εργασία είπε ότι υπάρχουν πολλά ζητήματα που αφορούν τα δικαιώματα των εργαζομένων και των εργοδοτών αλλά τα οποία πρέπει να αντιμετωπισθούν.    

 

Αναφερόμενος  στην αύξηση της θνητότητας λόγω κορωνοϊού που παρατηρείται στην Ρωσία το τελευταίο διάστημα, ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι η αύξηση αυτή σχετίζεται μεταξύ άλλων και με την πιο λεπτομερή διαπίστωση των αιτίων θανάτου.   

 

Ο Ρώσος πρόεδρος επικαλούμενος εκτιμήσεις εμπειρογνωμόνων δήλωσε επίσης ότι ο τζίρος των ρωσικών εμβολίων στην παγκόσμια αγορά μπορεί να φθάσει τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.  

Γαλλία

 

Η γαλλική Κυβέρνηση θέλει να έχει τη δυνατότητα να εφαρμόσει μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας, των συναθροίσεων, της λειτουργίας των καταστημάτων τουλάχιστον έως την 1η Απριλίου 2021 για την καταπολέμηση της Covid-19, σύμφωνα με σχέδιο νόμου που παρουσίασε κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου.  

Οι περιορισμοί αυτοί, που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν σε όλη τη χώρα ή σε ένα μέρος αυτής, θα προσαρμόζονται ανάλογα με την ένταση της επιδημίας.  

Έπειτα από ένα πρώτο κύμα που άφησε πίσω του 30.000 νεκρούς την άνοιξη και μια γενικευμένη καραντίνα δύο μηνών, η Γαλλία περνά τώρα ένα δεύτερο κύμα της επιδημίας.  

Σήμερα 2.168 ασθενείς βρίσκονται στις μονάδες εντατικής θεραπείας, ο υψηλότερος αριθμός από τα μέσα Μαΐου. Συνεπώς, καλύπτεται το 40% των κλινών στις ΜΕΘ λόγω της μεγάλης εισροής ασθενών με COVID-19, είπε ο εκπρόσωπος της Κυβέρνησης Γκαμπριέλ Ατάλ. Συνολικά 33.885 έχουν πεθάνει από τη νόσο από την αρχή της επιδημίας.  

Τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι τα νοσοκομεία στις πόλεις Κλερμόν και Ντιζόν θα τεθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που σημαίνει ότι αναβάλλουν τις επεμβάσεις που δεν έχουν σχέση με τον κορωνοϊό και αναστέλλουν τις διακοπές του προσωπικού. Τα νοσοκομεία στο Παρίσι τέθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις αρχές Οκτωβρίου, γιατί οι ασθενείς με κορωνοϊό αποτελούσαν σχεδόν τους μισούς αρρώστους που νοσηλεύονταν στις ΜΕΘ.  

Είκοσι εκατομμύρια Γάλλοι στο Παρίσι και σε άλλες μεγάλες πόλεις ζουν από το Σάββατο σε καθεστώς απαγόρευσης της κυκλοφορίας τη νύχτα από τις 21.00 έως τις 06.00. Το μέτρο ισχύει για τέσσερις εβδομάδες αλλά μπορεί να παραταθεί στις έξι εβδομάδες.  

Αρκετοί νέοι νομοί θα συμπεριληφθούν αύριο, Πέμπτη, στις περιοχές που έχουν τεθεί σε μέγιστο συναγερμό και νέες πόλεις θα εφαρμόσουν το μέτρο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας.  

Γερμανία

 

Θετικός στον κορωνοϊό βρέθηκε ο Υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, ανακοίνωσε το Υπουργείο του.

 

Ο κ. Σπαν βρίσκεται σε καραντίνα στο σπίτι του, ενώ μέχρι στιγμής έχει παρουσιάσει μόνο συμπτώματα κρυολογήματος. 

 

Στο μεταξύ, για τον κίνδυνο να χαθεί ο έλεγχος της πανδημίας του κορωνοϊού στην Γερμανία προειδοποίησε ο Πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ, τονίζοντας ότι βασική προτεραιότητα παραμένει η διατήρηση της λειτουργίας των σχολείων και της οικονομίας.  

Το "lockdown" βρίσκεται μπροστά στην πόρτα μας, προειδοποίησε η υπουργός Υγείας του Βερολίνου, αναφερόμενη στην εξέλιξη της πανδημίας στην πρωτεύουσα.  

Τουρκία              

 

Η Τουρκία εξετάζει την εκ νέου επιβολή κάποιων μέτρων για να ανακόψει την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, όπως είναι οι εντολές για παραμονή στο σπίτι για τους νεότερους και τους μεγαλύτερους σε ηλικία πολίτες, ακόμα και τα lockdown τα Σαββατοκύριακα, αλλά θα αποφύγει να πλήξει την οικονομική ανάκαμψη, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος. 

 

Ο αξιωματούχος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, δήλωσε ότι ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων COVID-19 είναι περίπου πενταπλάσιος αυτού που ανακοινώνεται στην ημερήσια καταμέτρηση της κυβέρνησης --γεγονός που απηχεί τις ανησυχίες του μεγαλύτερου ιατρικού συλλόγου της Τουρκίας και βουλευτών της αντιπολίτευσης.  

Αξιωματούχοι του υπουργείου Υγείας δεν ήταν άμεσα διαθέσιμοι για σχόλιο.  

Ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κότζα έχει προειδοποιήσει για την αύξηση στους αριθμούς και έχει καλέσει τους Τούρκους να συμμορφωθούν με τους κανόνες για κοινωνική αποστασιοποίηση και χρήση μάσκας.  

Ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος μίλησε στο Reuters αφού ο νέος ημερήσιος αριθμός περιστατικών κορωνοϊού, με ασθενείς που έχουν εκδηλώσει συμπτώματα, αυξήθηκε στα 2.026 χθες, το υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Μαΐου όταν τέθηκαν σε εφαρμογή περιορισμοί σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. 

 

Ολλανδία

 

Η Ολλανδία κατέγραψε νέο ρεκόρ στον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων, με πάνω από 8.500 περιστατικά το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα από το Εθνικό Ινστιτούτο για τη Δημόσια Υγεία (RIVM).  

Ο ημερήσιος αριθμός επιβεβαιωμένων κρουσμάτων συνεχίζει να αυξάνεται σε μια από τις εστίες του δεύτερου κύματος της Covid-19 στην Ευρώπη, σχεδόν μία εβδομάδα αφού η κυβέρνηση επέβαλε μέτρα "μερικού lockdown", όπως το κλείσιμο μπαρ και εστιατορίων.

 

Βραζιλία

 

Η Βραζιλία δεν θα αγοράσει το κινεζικό εμβόλιο για την Covid-19, ανακοίνωσε σήμερα ο Πρόεδρος Ζαίχ Μπολσονάρου, ανατρέποντας την απόφαση που έλαβε χθες η κυβέρνησή του για την αγορά εκατομμυρίων δόσεων από το Πεκίνο.  

"Ο βραζιλιάνικος λαός δεν θα γίνει το πειραματόζωο κανενός", έγραψε στο Facebook ο ακροδεξιός πρόεδρος. "Κάθε εμβόλιο, προτού διατεθεί στον πληθυσμό, θα πρέπει να έχει αποδειχθεί επιστημονικά (η αποτελεσματικότητά του) από το υπουργείο Υγείας και να λάβει άδεια από την (υγειονομική υπηρεσία) Anvisa", πρόσθεσε. "Για αυτό αποφάσισα να μην αγοράσουμε αυτό το εμβόλιο".  

Το βράδυ της Τρίτης ο υπουργός Υγείας Εντουάρντο Παζουέλο ανακοίνωσε ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για την αγορά 46 εκατομμυρίων δόσεων του κινεζικού εμβολίου, σε μια βιντεοδιάσκεψη που είχε με τους κυβερνήτες των 27 Πολιτειών της χώρας. Ωστόσο σήμερα, το υπουργείο υποστήριξε ότι "παρερμηνεύτηκε" η δήλωση αυτή και ότι "δεν υπάρχει καμία δέσμευση" για την αγορά εμβολίων, απλώς ένα "πρωτόκολλο προθέσεων".

Το εν λόγω εμβόλιο, το CoronaVac, που παρασκευάζεται από την κινεζική ιδιωτική εταιρεία Snovac, δοκιμάστηκε κατά την τρίτη (τελική) φάση σε χιλιάδες εθελοντές σε έξι Πολιτείες της Βραζιλίας, μεταξύ των οποίων ήταν και το Σάο Πάουλο.  

Πρόκειται να παρασκευαστεί στη Βραζιλία από το Ινστιτούτο Μπουταντάν, έναν δημόσιο φορέα υπό την εποπτεία της Πολιτείας του Σάο Πάουλο, κυβερνήτης της οποίας είναι ο Ζοάο Ντόρια, πολιτικός αντίπαλος του Μπολσονάρου.  

Στην ανάρτησή του στο Facebook ο Βραζιλιάνος πρόεδρος το αποκάλεσε "κινεζικό εμβόλιο του Ζοάο Ντόρια".  

Η Βραζιλία είναι η δεύτερη χώρα σε αριθμό θυμάτων από την Covid-19 (περίπου 155.000) μετά τις ΗΠΑ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Home