Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Νέα συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΗΠΑ, Μεξικού και Καναδά

Offsite Team -
25.04.2020 - 09:53

Νέα συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΗΠΑ, Μεξικού και Καναδά

Thumbnail
Από την 1η Ιουλίου τίθεται σε ισχύ

Η νέα συμφωνία ελευθέρου εμπορίου (USMCA) μεταξύ των ΗΠΑ, του Μεξικού και του Καναδά, αποτέλεσμα εξαντλητικών διαπραγματεύσεων, θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουλίου, ανακοίνωσε χθες η αμερικανική Κυβέρνηση.

>>> Τώρα η Offsite και σε app. Κατεβάστε ΕΔΩ για Android και ΕΔΩ για iOS <<<

Μετά από μια τελική κοινοποίηση στο αμερικανικό Κογκρέσο, η Ουάσινγκτον ενέκρινε επίσημα αυτήν τη συμφωνία, βάζοντας τέλος σε μια πορεία που ξεκίνησε με την άνοδο στην αμερικανική προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ήθελε να αντικαταστήσει την προϋπάρχουσα Βορειοαμερικανική Συμφωνία Ελευθέρων Συναλλαγών (NAFTA), την οποία κατάγγειλε ότι είχε στοιχίσει πάρα πολλές θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ.

 

"Η έναρξη ισχύος της USMCA σηματοδοτεί την έναρξη ενός νέου ιστορικού κεφαλαίου για το εμπόριο στην Βόρεια Αμερική, με τη στήριξη σε ένα πιο ισορροπημένο και αμοιβαίο εμπόριο, που οδηγεί σε πιο ελεύθερο εμπόριο, δικαιότερο εμπόριο και σε ισχυρή οικονομική ανάπτυξη στη Βόρεια Αμερική", ανέφερε η ανακοίνωση του γραφείου του Αντιπροσώπου των ΗΠΑ για το εμπόριο (USTR) .  

"Η κρίση και η ανάκαμψη από την πανδημία Covid-19 αποδεικνύουν ότι τώρα, περισσότερο από ποτέ, οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να προσπαθήσουν να αυξήσουν την παραγωγική ικανότητα και τις επενδύσεις στη Βόρεια Αμερική", δήλωσε ο Αμερικανός αντιπρόσωπος για το εμπόριο, Ρόμπερτ Λάιτχάιζερ. Η νέα εμπορική συνθήκη "είναι ένα σημαντικό βήμα αναφορικά με αυτό".  

Η συμφωνία επικυρώθηκε από το Μεξικό στις 10 Δεκεμβρίου, υπογράφηκε από τον Αμερικανό πρόεδρο στις 29 Ιανουαρίου και εγκρίθηκε από το καναδικό κοινοβούλιο στις 13 Μαρτίου.  

Η USMCA που συνδέει σχεδόν 500 εκατομμύρια ανθρώπους, πρόκειται ουσιαστικά για μια εκσυγχρονισμένη εκδοχή της NAFTA, η οποία συνήφθη το 1994. Τον Αύγουστο του 2017, ο Τραμπ είχε δώσει εντολή στους συνεργάτες του να την επαναδιαπραγματευτούν, με την αιτιολογία ότι ήταν η "χειρότερη εμπορική συμφωνία στην ιστορία" των Ηνωμένων Πολιτειών.  

Η Βουλή των Αντιπροσώπων, που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, συναίνεσε και έδωσε την έγκρισή της τον Δεκέμβριο του 2019, μετά από μακρά διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση και αφού προχώρησε σε σειρά τροποποιήσεων στο αρχικό κείμενο που συμφωνήθηκε στα τέλη του 2018.

Η USMCA ενεργοποιείται ένα μήνα αργότερα από ό,τι είχε αρχικά προταθεί, καθώς ορισμένες βιομηχανίες, ανάμεσά τους και αυτοκινητοβιομηχανίες, είχαν ταχθεί υπέρ μιας αναβολής ισχύος της, εξαιτίας των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν από την πανδημία της Covid-19.

Καταδικάστηκε πρώην φύλακας ναζιστικού στρατοπέδου, 101 ετών

Offsite Team -
28.06.2022 - 23:03

Καταδικάστηκε πρώην φύλακας ναζιστικού στρατοπέδου, 101 ετών

Ως συνένοχος στη δολοφονία περίπου 3.500 ανθρώπων στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Ζάξενχάουζεν.

Γερμανικό δικαστήριο καταδίκασε έναν πρώην φρουρό των SS, ηλικίας 101 ετών, σε πέντε χρόνια φυλάκιση την Τρίτη ως συνένοχο στη δολοφονία περίπου 3.500 ανθρώπων στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Ζάξενχάουζεν, σε μια από τις τελευταίες ναζιστικές δίκες στη Γερμανία.

Διαβάστε επίσης: Δίδυμες έγιναν 102 ετών και γιόρτασαν τα γενέθλια με σάντουιτς

Οι εισαγγελείς είχαν πει ότι ο Γιόζεφ Ες., μέλος των παραστρατιωτικών SS του ναζιστικού κόμματος, συνέβαλε στον θάναρτο 3.518 ανθρώπων στο στρατόπεδο του Ζάξενχάουζεν, βόρεια του Βερολίνου, φρουρώντας τακτικά σκοπιά μεταξύ 1942 και 1945.

Η δίκη διήρκεσε σχεδόν εννέα μήνες καθώς οι γιατροί είπαν ότι ο άνδρας, του οποίου το πλήρες όνομα δεν αποκαλύφθηκε για νομικούς λόγους, ήταν μόνο εν μέρει ικανός να δικαστεί και οι συνεδρίες περιορίστηκαν σε δυόμισι ώρες την ημέρα.

Μερικοί άνθρωποι που φυλακίστηκαν στο Ζάξενχάουζεν δολοφονήθηκαν με το δηλητηριώδες αέριο Zyklon-B, που χρησιμοποιήθηκε επίσης σε άλλα ναζιστικά στρατόπεδα εξόντωσης όπου εκατομμύρια Εβραίοι βρήκαν φρικτό θάνατο κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος.

Το Ζάξενχάουζεν στέγαζε κυρίως πολιτικούς κρατούμενους από όλη την Ευρώπη, μαζί με Σοβιετικούς αιχμαλώτους πολέμου και μερικούς Εβραίους.

Υπήρξε μια σειρά κατηγοριών εναντίον πρώην φρουρών στρατοπέδων συγκέντρωσης τα τελευταία χρόνια για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας του Β′ Παγκοσμίου Πολέμου. Τον Σεπτέμβριο, μια πρώην γραμματέας του στρατοπέδου διέφυγε την ημέρα που επρόκειτο να ξεκινήσει η δίκη της, αλλά συνελήφθη από την αστυνομία λίγες ώρες αργότερα.

Μια δικαστική απόφαση του 2011 άνοιξε το δρόμο για αυτές τις διώξεις, δηλώνοντας ότι ακόμη και όσοι συνέβαλαν έμμεσα σε δολοφονίες εν καιρώ πολέμου, χωρίς να πατήσουν τη σκανδάλη ή να δώσουν εντολή, θα μπορούσαν να φέρουν ποινική ευθύνη.

Ο δικηγόρος υπεράσπισης Στέφαν Γουότερκαμπ είπε ότι ο πελάτης του θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης της Τρίτης και ότι ένα ανώτερο δικαστήριο θα αποφασίσει εάν «η υπηρεσία γενικής φρουράς χωρίς συγκεκριμένη συμμετοχή» παρέχει επαρκείς λόγους για μια τέτοια ετυμηγορία.

Πηγή: huffingtonpost.gr

Home