Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Νέες οδηγίες ECDC για τερματισμό της καραντίνας

Offsite Team -
28.01.2022 - 22:24

Νέες οδηγίες ECDC για τερματισμό της καραντίνας

Τι ισχύει για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους

Το ECDC εξέδωσε νέες οδηγίες για τον τερματισμό της περιόδου καραντίνας λόγω κορωνοϊού.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Στη σχετική έκθεση που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου, το ECDC αναφέρεται και στην περίοδο επώασης, δηλαδή στην περίοδο μεταξύ της έκθεσης και της πρώτης εμφάνισης συμπτωμάτων.

Για τη μόλυνση με τον κορωνοϊό, η περίοδος επώασης εκτιμήθηκε, το 2020, ότι κυμαίνεται από μία έως 14 ημέρες. Ωστόσο, νέα στοιχεία δείχνουν ποικίλες περιόδους επώασης. Για παράδειγμα, αν μολυνθεί κάποιος με τη μετάλλαξη Όμικρον χρειάζεται μικρότερη περίοδο επώασης σε σχέση με τη Δέλτα, με μέση περίοδο επώασης τις 3 ημέρες.

Παράλληλα, το ECDC τονίζει πως η όποια απόφαση για τον τερματισμό της καραντίνας πρέπει να είναι σε ισορροπία τόσο με το ότι το άτομο δεν πρόκειται να μεταδίδει πλέον τον ιό όσο και με τις επιπτώσεις της απομόνωσης στο συγκεκριμένο άτομο.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Επίσης, το ECDC σημειώνει πως η διάρκεια της προστασίας από τον εμβολιασμό μπορεί να αλλάξει ανάλογα με στοιχεία που προκύπτουν.

Πότε τερματίζεται η καραντίνα για ένα άτομο με κορωνοϊό

Οι ασθενείς με COVID-19 μπορεί να τερματίσουν την απομόνωση στο σπίτι ή να πάρουν εξιτήριο, αν νοσηλευθούν, αφού εξεταστούν οι εξής παράγοντες:

  • η κλινική επίλυση ή βελτίωση των συμπτωμάτων,
  • ο χρόνος που έχει παρέλθει από την έναρξη των συμπτωμάτων,
  • η σοβαρότητα της νόσου,
  • η ανοσολογική κατάσταση,
  • η επαγγελματική κατάσταση και/ή ευαισθησία όσων έχουν τακτική επαφή,
  • οι κοινωνικοί παράγοντες ανάμειξης και
  • οι ενδείξεις αρνητικών εξετάσεων PCR ή rapid από την ανώτερη αναπνευστική οδό. 

Πόσο αξιόπιστα είναι τα self test

Τα αυτοδιαγνωστικά τεστ (self test) θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως επαρκής απόδειξη της θετικότητας, ιδιαίτερα εάν οι χώρες αντιμετωπίζουν μεγάλες αυξήσεις της συχνότητας εμφάνισης νέων κρουσμάτων και πίεση στην ικανότητά τους για δοκιμές.

Ο έλεγχος μάλιστα, για να αποφασίσει για τον τερματισμό της απομόνωσης, θα πρέπει ιδανικά να ξεκινά μετά τη βελτίωση των συμπτωμάτων και από την τρίτη ημέρα μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.

Ωστόσο, σημειώνεται πως η εγκυρότητα των αυτοδιαγνωστικών τεστ τα καθιστά λιγότερο κατάλληλα από τα PCR και τα rapid για την απόφαση τερματισμού της απομόνωσης, αλλά μπορούν να ληφθούν υπόψη αν δεν υπάρχει άλλος τρόπος.

Τα κριτήρια για άρση καραντίνας σε μη πλήρως εμβολιασμένους

Για ασυμπτωματικές, ήπιες ή μέτριες περιπτώσεις COVID-19 σε μη πλήρως εμβολιασμένα άτομα, θα πρέπει να ακολουθείται η απομόνωση έως ότου ληφθούν δύο αρνητικά τεστ rapid ή PCR με διαφορά τουλάχιστον 24 ωρών, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα και την ικανότητα δοκιμής ή μέχρι την ολοκλήρωση 10 ημερών από την ημερομηνία λήψης του δείγματος ή την ημερομηνία έναρξης των συμπτωμάτων.

Η απομόνωση θα πρέπει να συνεχιστεί εάν το τεστ παραμένει θετικό.

Τα κριτήρια για άρση της καραντίνας σε εμβολιασμένους

Για ασυμπτωματικές, ήπιες ή μέτριες περιπτώσεις COVID-19 σε πλήρως εμβολιασμένα άτομα, μπορεί να εξεταστεί το ενδεχόμενο μείωσης της περιόδου απομόνωσης σε έξι ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων, εάν τα συμπτώματα έχουν υποχωρήσει και με αρνητικό rapid ή PCR.

Η απομόνωση θα πρέπει να συνεχιστεί εάν το τεστ είναι θετικό την έκτη ημέρα.

Σημειώνεται πως πλήρως εμβολιασμένα άτομα είναι τα άτομα που έχουν λάβει ένα πλήρες αρχικό πρόγραμμα εμβολιασμού κατά του COVID-19 εντός των τελευταίων έξι μηνών, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα εμβόλια μιας δόσης, ή έχουν λάβει αναμνηστική δόση εμβολίου COVID-19.

Σε χώρες/περιοχές όπου η μετάλλαξη Όμικρον είναι κυρίαρχη, η περίοδος που καθορίζει τον πλήρη εμβολιασμό (μετά από έναν αρχικό σειριακό ή αναμνηστικό εμβολιασμό δύο δόσεων) μπορεί να μειωθεί σε τρεις μήνες.

Δείτε ΕΔΩ την έκθεση στα αγγλικά 

iefimerida.gr

Home