Νέες συγκρούσεις στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ παρά την εκεχειρία

Νέες συγκρούσεις στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ παρά την εκεχειρία

Πρόκειται για το χειρότερο ξέσπασμα βίας στο Νότιο Καύκασο από τον πόλεμο μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν

Δυνάμεις της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν ενεπλάκησαν σε νέες συγκρούσεις την Παρασκευή, αψηφώντας τις ελπίδες να τεθεί ένα τέλος σε σχεδόν τρεις εβδομάδες συγκρούσεων για την περιοχή Ναγκόρνο -Καραμπάχ, μια κατάσταση πραγμάτων που ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο περιέγραψε ως «πυριδαταποθήκη».

Όπως μεταδίδει το Reuters, πρόκειται για το χειρότερο ξέσπασμα βίας στο Νότιο Καύκασο από τον πόλεμο μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν για τον θύλακα τη δεκαετία του 1990, προκαλώντας ανθρωπιστική κρίση και τεράστιο οικονομικό κόστος και ενδεχομένως να παρασύρει την Ρωσία  και την Τουρκία.

Ο κ. Πομπέο άσκησε κριτική στην σύμμαχό του στο ΝΑΤΟ Τουρκία για τη διένεξη η οποία υποστηρίζει το Αζερμπαϊτζάν, λέγοντας ότι η στάση της επιδεινώνει την κατάσταση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, το οποίο αναγνωρίζεται διεθνώς ως μέρος του Αζερμπαϊτζάν αλλά ο πληθυσμός του και η διοίκησή του είναι Αρμένιοι.

Η Τουρκία έχει αυξήσει σε τεράστιο βαθμό τις εξαγωγές της στο Αζερμπαϊτζάν φέτος και το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε ότι το ρωσικό ναυτικό έχει αρχίσει να προγραμματίζει στρατιωτικές ασκήσεις στην Κασπία Θάλασσα.

Την Παρασκευή υπήρξαν περαιτέρω ενδείξεις ότι η εκεχειρία η οποία συμφωνήθηκε το περασμένο Σάββατο για να επιτρέψει στις πλευρές να ανταλλάξουν κρατούμενους και τις σορούς αυτών που έχασαν τη ζωή τους δεν τηρείται.

Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν αντάλλαξαν κατηγορίες ότι η άλλη πλευρά προχώρησε σε επιθέσεις, υποστηρίζοντας και οι δύο ότι υπερτερούν του αντιπάλου τους.

Ο αξιωματούχος του Υπουργείου Άμυνας της Αρμενίας Αρτσρούν Χοβχανισιάν είπε ότι το πυροβολικό του Αζερμπαϊτζάν προχώρησε σε βομβαρδισμούς στο βορρά του Ναγκόρνο-Καραμπάχ «αγνοώντας πλήρως την ανθρωπιστική εκεχειρία» αλλά πρόσθεσε ότι οι δυνάμεις των Αζέρων απωθήθηκαν και ότι υπέστησαν βαρύ πλήγμα.

Το Υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν απέρριψε τον ισχυρισμό, λέγοντας ότι οι δυνάμεις του Ναγκόρνο-Καραμπάχ αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν και ότι οι δυνάμεις των Αζέρων διατηρούν πλεονέκτημα στην γραμμή η οποία χωρίζει τις πλευρές.

Το Reuters δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει μέσω ανεξάρτητης πηγής καμία από τις δύο αναφορές.

Το Υπουργείο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ ανακοίνωσε ακόμα 29 απώλειες ζωών στρατιωτικού προσωπικού, με το σύνολο των νεκρών από τις 27 Σεπτεμβρίου που άρχισαν οι εχθροπραξίες να ανέρχεται σε 633. Το Αζερμπαϊτζάν δεν ανακοινώνει στρατιωτικές απώλειες ζωής, αλλά 47 άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους και 222 έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Home