Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Νέμετς: Προτεραιότητα η αντιμετώπιση των σημερινών προκλήσεων

Offsite Team
- 01.07.2022

Νέμετς: Προτεραιότητα η αντιμετώπιση των σημερινών προκλήσεων

Παρουσίασε τις προτεραιότητες της προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ ο Τσέχος Πρέσβης

Τις προτεραιότητες της τσεχικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία ανέλαβε από την απερχόμενη γαλλική την Παρασκευή 1 Ιουλίου, παρουσίασε σε διάσκεψη Τύπου στο Σπίτι της ΕΕ στη Λευκωσία ο Πρέσβης της Τσεχίας στην Κύπρο Βλαντιμίρ Νέμετς.

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, ο Τσέχος πρέσβης είπε παρά τις ομοιότητες μεταξύ της κατάστασης στην Ουκρανία και της αντίστοιχης στην Κύπρο όλες οι πλευρές οφείλουν να είναι προσεκτικές, ενώ δεδομένου πως η Τουρκία επιτελεί ρόλο διαμεσολαβητή στο Ουκρανικό δεν μπορεί εύκολα να φανταστεί κανείς τη λήψη μέτρων κατά της Τουρκίας παρόμοιου χαρακτήρα με αυτά κατά της Ρωσίας. Προσέθεσε επίσης πως ο ρόλος της προεδρίας είναι συντονιστικός και δεν θα πρέπει να αναμένεται από την Τσεχία κάποια καταλυτική παρέμβαση για την επίλυση του Κυπριακού.

Σύμφωνα με τον κ. Νέμετς, οι προτεραιότητες της τσεχικής προεδρίας αποσκοπούν στην αντιμετώπιση των σημερινών προκλήσεων, καθώς και στην επιδίωξη των μακροπρόθεσμων στόχων της ΕΕ και χωρίζονται σε πέντε τομείς, τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και τη μεταπολεμική ανάκαμψη της Ουκρανίας, την ενεργειακή ασφάλεια, την ενίσχυση των ευρωπαϊκών αμυντικών ικανοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, τη στρατηγική ανθεκτικότητα της οικονομίας της ΕΕ και την ανθεκτικότητα των δημοκρατικών θεσμών, του κράτους δικαίου, της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης και της διαφάνειας.

Αναφορικά με τους παραπάνω τομείς, ο Τσέχος πρέσβης εστίασε ειδικότερα στην υποστήριξη της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας με όλα τα διαθέσιμα μέσα και τη συμβολή στην οικονομική ανάκαμψη και τη σταθερότητα της χώρας, στη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης από αυταρχικά καθεστώτα όπως η Ρωσία και τη διαφοροποίηση των ενεργειακών πόρων, την προώθηση της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας με το ΝΑΤΟ και την εφαρμογή της Στρατηγικής Πυξίδας, καθώς και τη σημασία του ανοικτού διαλόγου με τους πολίτες, συμπεριλαμβανομένης της παρακολούθησης της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης.

Ο κ. Νέμετς στάθηκε και στο σύνθημα της τσεχικής προεδρίας «Ευρώπη ως καθήκον - αναθεώρηση, ανοικοδόμηση, ανανέωση της ισχύος», εξηγώντας πως αποτελεί κληρονομιά του στοχασμού του πρώην προέδρου της Τσεχίας Βάτσλαβ Χάβελ σχετικά με τον ρόλο της Ευρώπης σε έναν παγκόσμιο κόσμο σε μια ιστορική στιγμή αναδιαμόρφωσης της παγκόσμιας τάξης και υπενθύμιση ότι η Ευρώπη είναι θέμα συνεχούς εργασίας κάθε πολίτη. Το σύνθημα του Χάβελ επικαλείται επίσης την ανάγκη για υπευθυνότητα και προληπτικές αποφάσεις με βάση τις αξίες και τη συνείδηση.

Ερωτηθείς μετά το τέλος της παρουσίασης για τη θέση της τσεχικής προεδρίας απέναντι αφενός στην τουρκική επιθετικότητα κατά της Κύπρου, αφετέρου σχετικά με τη μη συμπερίληψη της Ανατολικής Μεσογείου στις γεωγραφικές προτεραιότητες της προεδρίας, ο κ. Νέμετς απάντησε πως παρότι η Ανατολική Μεσόγειος πράγματι δεν συμπεριλαμβάνεται στις προτεραιότητες της προεδρίας, οι εξελίξεις στη Μεσόγειο εν γένει παρακολουθούνται στενά, λόγω και των μεταναστευτικών ροών που καταγράφονται στην περιοχή.

Σε άλλη ερώτηση σχετικά με τη διαφάνεια στη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων και τον πλουραλισμό στα ΜΜΕ, ο κ. Νέμετς απάντησε πως στον τομέα αυτό θα συνεχιστούν οι δράσεις που ξεκίνησε η απελθούσα γαλλική προεδρία, ενώ αναφέρθηκε και σε επιτυχημένα παραδείγματα στην ίδια την Τσεχία, συμπληρώνοντας πως η σχετική συζήτηση θα διεξαχθεί εντός του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Τέλος, ερωτηθείς για την εξέλιξη της συνεργασία μεταξύ ΝΑΤΟ και ΕΕ υπό το φως των εξελίξεων στην Ουκρανία, ο Τσέχος διπλωμάτης δήλωσε πως το ΝΑΤΟ δεν θα αντικαταστήσει τους ευρωπαϊκούς αμυντικούς θεσμούς, την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας και την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας, με στόχος να αποτελεί η εμβάθυνση της συνεργασίας τόσο μεταξύ των κρατών μελών, όσο και με υποψήφιες προς ένταξη χώρες και το ΝΑΤΟ, το οποίο ως αμυντική συμμαχία μπορεί να βοηθήσει σε αυτήν τη κατεύθυνση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Home