Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Νέο σήμα Λαγκάρντ για αύξηση επιτοκίων τον Ιούλιο

Offsite Team -
23.05.2022 - 19:55

Νέο σήμα Λαγκάρντ για αύξηση επιτοκίων τον Ιούλιο

Όσα ανέφερε η Κριστίν Λαγκάρντ σε ανάρτηση στο blog της ΕΚΤ

Νέο σήμερα για αύξηση των βασικών επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τον ερχόμενο Ιούλιο, έδωσε τη Δευτέρα η Κριστίν Λαγκάρντ σηματοδοτώντας την αλλαγή πολιτικής της ΕΚΤ η οποία διατηρεί τα επιτόκια της στο μηδέν από τον Ιούνιο του 2014, ενώ το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων βρίσκεται στο -0,5%.

Σε ανάρτηση στο blog της ΕΚΤ, η κ. Λαγκάρντ τόνισε ότι το περιβάλλον που αντιμετωπίζει η νομισματική πολιτική έχει αλλάξει σημαντικά από αυτό που αντιμετωπίζαμε προ της πανδημίας, προσθέτοντας ότι τα εργαλεία που είχαμε αναπτύξει τότε, με στόχο την αντιμετώπιση του επίμονα χαμηλού πληθωρισμού «δεν είναι πλέον κατάλληλα».

«Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένω οι καθαρές αγορές υπό το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων να τερματιστούν πολύ νωρίς το τρίτο τρίμηνο. Αυτό θα μας επιτρέψει την αύξηση των επιτοκίων μας στη συνάντησή μας τον Ιούλιο, σύμφωνα με την καθοδήγησή μας», ανέφερε η κ. Λαγκάρντ, προσθέτοντας ότι στη βάση των υφιστάμενων προοπτικών «είναι πιθανόν να είμαστε σε θέση να εξέλθουμε των αρνητικών επιτοκίων μέχρι το τέλος του τρίτου τριμήνου».

Ωστόσο, η επικεφαλής της ΕΚΤ τόνισε πως η ευρωπαϊκή οικονομία δεν παρουσιάζει στοιχεία υπερθέρμανσης, που θα καθιστούσε κατάλληλη τη συνεχόμενη αύξηση των επιτοκίων πέραν του μηδέν.

«Η κατάσταση που αντιμετωπίζουμε περιπλέκεται από τα εφοδιαστικά σοκ. Αυτό δημιουργεί περισσότερη αβεβαιότητα για την ταχύτητα με την οποία οι πιέσεις στις τιμές θα υποχωρήσουν, για την εξέλιξη της υπερβάλλουσας προσφοράς και για το βαθμό με τον οποίο οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό θα παραμείνουν δεμένες στον στόχο μας», πρόσθεσε.

Σε αυτό το σκηνικό, υπάρχουν επιχειρήματα για προοδευτική εξέλιξη, επιλογές και ευελιξία στην προσαρμογή της νομισματικής πολιτικής, πρόσθεσε και τάχθηκε υπέρ της κίνησης «βήμα με βήμα».

Σημειώνοντας πως τα εφοδιαστικά σοκ αυξάνουν τον πληθωρισμό κα επιβραδύνουν την ανάπτυξη βραχυπρόθεσμα, η κ. Λαγκάρντ είπε πως αυτό σημαίνει ότι «η ομαλοποίηση της πολιτικής πρέπει να προσαρμοστεί προσεκτικά στις συνθήκες που αντιμετωπίζουμε».

ΚΥΠΕ

Home