Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Νετανιάχου:Το Ισραήλ δεν θα κυβερνηθεί βάσει θρησκευτικών κανόνων

Offsite Team
- 30.11.2022

Νετανιάχου:Το Ισραήλ δεν θα κυβερνηθεί βάσει θρησκευτικών κανόνων

«Ούτε πρόκειται να απαγορευθεί η λειτουργία σωματείων που εκφράζουν την τοπική ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα»

Το Ισραήλ δεν πρόκειται να κυβερνηθεί με βάση νομοθεσία που θα πηγάζει από τους θρησκευτικούς κανόνες του Ταλμούδ, δήλωσε ο Βενιαμίν Νετανιάχου σε συνέντευξή του στην Αμερικανίδα δημοσιογράφο Μπάρι Ουάις.

Ο κ. Νετανιάχου είπε, επίσης, ότι δεν πρόκειται να παραδώσει σε άλλο κόμμα το Υπουργείο Άμυνας, θα παραμείνει στον έλεγχο του Λικούντ και δεν θα αποδοθεί καμία αρμοδιότητά του σε κανένα από τα υπόλοιπα κόμματα της εθνοθρησκευτικής δεξιάς που θα πλαισιώσουν το νέο υπουργικό συμβούλιο.

>>> Διαβάστε επίσης: Σύσταση στους Σέρβους να μην ταξιδευουν στην Τουρκία <<<

Συγκεκριμένα, στο νέο επεισόδιο της σειράς podcast «Honestly», που μεταφορτώθηκε σήμερα στο διαδίκτυο, ο κ. Νετανιάχου δηλώνει ότι «το Ισραήλ δεν πρόκειται να κυβερνηθεί με βάση νομοθεσία που θα πηγάζει από τους θρησκευτικούς κανόνες του Ταλμούδ, ούτε πρόκειται να απαγορευθεί η λειτουργία σωματείων που εκφράζουν την τοπική ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα».

Το Ισραήλ θα διατηρήσει το κράτος δικαίου, είπε, προσθέτοντας ότι «η πολιτική που θα εφαρμόσει η νέα κυβέρνηση θα καθορίζεται από το Λικούντ και από εμένα προσωπικά».

Ειδικότερα, ο Νετανιάχου δηλώνει ότι «πολλοί άρχισαν να ανησυχούν ότι θα παραδώσω το Υπουργείο Άμυνας σε κάποιο από τα μικρά κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση. Ωστόσο εγώ τους έχω ξεκαθαρίσει ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Έχω θέση την κόκκινη γραμμή ότι το Υπουργείο Άμυνας θα υπαχθεί στην παράταξή μου», προσθέτοντας ότι «η αμυντική πολιτική δεν προστατεύει τη χώρα μόνο από πυραύλους. Συνίσταται στη λήψη αποφάσεων που θα αποτρέψουν ενδεχόμενη ανάφλεξη».

Αναφέρθηκε και σε ζητήματα που ανέκυψαν ως προς το μοντέλο εσωτερικής διακυβέρνησης, και συγκεκριμένα στη διατήρηση της αρχής διάκρισης των εξουσιών. «Εγώ πιστεύω στην αρχή της εξισορρόπησης της διάκρισης των εξουσιών. Η εξισορρόπηση αυτή ανετράπη μέχρι ενός βαθμού και με διάφορους τρόπους όσον αφορά την επιρροή της δικαστικής εξουσίας. Το να διορθώσεις μια κατάσταση δεν σημαίνει ότι θέλεις να καταστρέψεις την δημοκρατία. Σημαίνει ότι θέλεις να προστατεύσεις τη δημοκρατία», διευκρίνισε.

Όσον αφορά τις διεθνείς σχέσεις της χώρας, το ζήτημα του Ιράν θα βρίσκεται στην πρώτη θέση των προτεραιοτήτων της νέας κυβέρνησης «προκειμένου να αποφευχθεί η επιδίωξη του Ιράν να καταστρέψει το Ισραήλ», τόνισε. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην πιθανότητα διεύρυνσης των Συμφωνιών του Αβραάμ, θέτοντας ως στόχο της νέας κυβέρνησης να εξομαλυνθούν πλήρως οι διμερείς σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία, τονίζοντας ότι «με αυτόν τον τρόπο θα επιλυθεί ουσιαστικά η αραβοϊσραηλινή διένεξη, η οποία είναι διαφορετική από τη διένεξη του Ισραήλ με τους Παλαιστινίους». Αναφερόμενος ειδικότερα στο Παλαιστινιακό, δήλωσε ότι «οι Παλαιστίνιοι αποτελούν μόνο 1-2% του αραβικού κόσμου. Θα φτάσουμε και στην επίλυση της διένεξης και με αυτούς, αλλά εγώ πιστεύω ότι είναι πιο εύκολο να λήξουμε την αραβοϊσραηλινή διένεξη, αφήνοντας προς το παρόν στην άκρη το 1-2% του αραβικού κόσμου. Παρόλα αυτά, εάν οι Παλαιστίνιοι είναι έτοιμοι να κάνουν ειρήνη μαζί μας τώρα, είμαι κι εγώ έτοιμος για ειρήνη τώρα και με εκείνους. Αλλά, η ειρήνη αυτή θα πρέπει να είναι τέτοια ώστε να είμαστε και εμείς έτοιμοι να την αποδεχθούμε».

Όσον αφορά τις σχέσεις του Ισραήλ με τις γειτονικές του αραβικές χώρες, ο Νετανιάχου τόνισε ότι ο λόγος που δεν μπορεί να επιτευχθεί ομαλοποίηση με τον Λίβανο ή με τη Συρία συνίσταται στο γεγονός ότι οι δύο αυτές χώρες βρίσκονται υπό την επιρροή του Ιράν. «Έχουμε ακόμα μακρύ δρόμο μπροστά μας για να γίνει κι αυτό, αλλά εγώ πιστεύω ότι θα επιτύχουμε» την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων με Λίβανο και Συρία, διευκρίνισε.

Παραμένουν οι δυσκολίες στον σχηματισμό κυβέρνησης

Παρότι τα κόμματα, που φέρονται να συγκροτούν τη νέα κυβέρνηση Νετανιάχου, ελέγχουν την πλειοψηφία στην 120μελή Κνέσετ, οι δυσκολίες για τον σχηματισμό του νέου υπουργικού συμβουλίου παραμένουν.

Συγκεκριμένα, παρότι ο Νετανιάχου και το θρησκευτικό κόμμα των Υπερορθόδοξων Σεφαραδιτών Εβραίων «Shas» έχουν συμφωνήσει ποια κυβερνητικά και βουλευτικά αξιώματα θα αποδοθούν στα στελέχη του, υπάρχει νομικό κώλυμα στο πρόσωπο του ηγέτη του κόμματος, Αριέ Ντέρι, ο οποίος στις αρχές του χρόνου είχε καταδικαστεί από το επαρχιακό δικαστήριο της Ιερουσαλήμ σε δύο έτη φυλάκισης με αναστολή εξ αιτίας φορολογικών παραβάσεων – γεγονός το οποίο αποτελεί κώλυμα για την ανάληψη υπουργικού αξιώματος εκ μέρους του. Όπως μεταδόθηκε χθες από την κρατική ισραηλινή τηλεόραση, το Λικούντ και το «Shas» πρόκειται να προωθήσουν την αναθεώρηση του ανώτερης τυπικής ισχύος Θεμελιώδους Νόμου που καθορίζει τους κανόνες σύστασης και λειτουργίας της κυβέρνησης, προκειμένου να αρθεί το κώλυμα που αφορά την δυνατότητα υπουργοποίησης, σε περίπτωση επιβολής δικαστικής ποινής με αναστολή. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η διαδικασία αναθεώρησης του Περί Κυβερνήσεως Θεμελιώδους Νόμου πρόκειται να δρομολογηθεί προτού σχηματισθεί η νέα κυβέρνηση – κάτι που θα πρέπει να συμβεί ενόσω η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης υπό τον Νετανιάχου βρίσκεται σε ισχύ. Όπως δήλωσε στα τοπικά μέσα κομματικός αξιωματούχος του Λικούντ, θεωρείται εξαιρετικά πιθανό ο Νετανιάχου να ζητήσει από τον Πρόεδρο του Κράτους, Ιτσχάκ Χέρτσογκ, παράταση του χρόνου της εντολής σχηματισμού κυβέρνησης. Όπως ορίζει η ισραηλινή νομοθεσία, η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης δύναται να παραταθεί χρονικά έως 14 ημέρες, απόφαση που επαφίεται στην απόλυτη διακριτική ευχέρεια του Προέδρου του Κράτους.

Όπως μεταδίδει η κρατική ισραηλινή τηλεόραση, το Λικούντ και το ακροδεξιό εθνοθρησκευτικό κόμμα «Θρησκευτικός Σιωνισμός» υπό τον Μπετσαλέλ Σμότριτς συμφώνησαν σήμερα στα βασικά σημεία της συμφωνίας περί της κατανομής των υπουργείων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει η ίδια δημοσιογραφική πηγή, ο «Θρησκευτικός Σιωνισμός» θα αναλάβει εκ περιτροπής και κατά τη δεύτερη διετία της κυβερνητικής θητείας τα Υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών, ενώ κατά την πρώτη διετία της κυβερνητικής θητείας, τα ως άνω υπουργεία θα ανατεθούν στο κόμμα «Shas» των Υπερορθοδόξων. Παράλληλα, ο «Θρησκευτικός Σιωνισμός» θα αναλάβει, ξανά εκ περιτροπής και κατά τη δεύτερη διετία της κυβερνητικής θητείας τα Υπουργεία Συγκοινωνιών και Παιδείας, τα οποία πρόκειται να αναλάβει το Λικούντ κατά την πρώτη κυβερνητική διετία.

Όσον αφορά το ειδικό ζήτημα αποκλεισμού από το δικαίωμα παλιννόστησης και πολιτογράφησης σε άτομα ξένης υπηκοότητας που έλκουν την εβραϊκή τους καταγωγή από την ιδιότητα εγγονού Εβραίου από την πατρική ή τη μητρική γραμμή, μεταδόθηκε σήμερα το πρωί από το κρατικό ραδιόφωνο, επικαλούμενο αξιωματούχους του Λικούντ, ότι το δικαίωμα της παλιννόστησης για τα άτομα αυτής της ειδικής κατηγορίας θα διατηρηθεί. Τα θρησκευτικά κόμματα που θα συναπαρτίσουν την νέα κυβέρνηση είχαν υποβάλει το αίτημα να μην έχουν δικαίωμα παλιννόστησης και πολιτογράφησης οι εγγονοί Εβραίων. Ωστόσο, το Λικούντ εμμένει στην άποψη ότι, εάν γίνει αποδεκτό το συγκεκριμένο αίτημα των θρησκευτικών κομμάτων, τότε θα κοπούν οι δεσμοί του Ισραήλ με την πολυπληθή εβραϊκή Ομογένεια που είναι εγκατεστημένη μόνιμα στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλα σημεία του κόσμου.

Ένα πρόσθετο ζήτημα που εκκρεμεί μέχρι την τελική συμφωνία σχηματισμού κυβέρνησης αφορά στη συμφωνία μεταξύ του Λικούντ και του εθνοθρησκευτικού ακροδεξιού κόμματος «Εβραϊκή Ισχύς» υπό τον Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ. Στη συγκεκριμένη συμφωνία ορίζονται μεταξύ άλλων δομικές αλλαγές στο οργανόγραμμα των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων. Ειδικότερα, η Συνοριοφυλακή, ένα αστυνομικό σώμα με στρατιωτική εκπαίδευση, πρόκειται να υπαχθεί στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, επικεφαλής του οποίου φέρεται να τίθεται ο Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, ενώ μέχρι σήμερα υπάγεται στο Υπουργείο Άμυνας. Για αυτό το ενδεχόμενο έχει εκφραστεί αρνητικά με επανειλημμένες δηλώσεις του ο απερχόμενος Υπουργός Άμυνας, Μπένι Γκαντς, ο απερχόμενος Πρωθυπουργός, Γιαΐρ Λαπίντ, και σύσσωμη η αντιπολίτευση. Προκειμένου να πραγματωθεί αυτή η δομική μεταβολή στο οργανόγραμμα του ισραηλινού στρατού είναι αναγκαία σχετική νομοθετική μεταβολή, την οποία επιδιώκει η «Εβραϊκή Ισχύς» προτού αναλάβει καθήκοντα η νέα κυβέρνηση.

(ΚΥΠΕ)

Home