Νόμο για τη λογοδοσία τραπεζιτών προωθεί η Ιρλανδία

Νόμο για τη λογοδοσία τραπεζιτών προωθεί η Ιρλανδία

Οι νέοι νόμοι θα περιλαμβάνουν ένα καθεστώς ανώτερων διευθυντών, αντίστοιχο με αυτό που θεσπίστηκε στην Βρετανία

Νόμους που θα καθιστούν υπόλογους και θα επιβάλλουν ποινές σε ανώτερα τραπεζικά στελέχη σε περίπτωση που ενέχονται άμεσα σε κατάρρευση πιστωτικών ιδρυμάτων σκοπεύει να θεσπίσει από το επόμενο έτος η Ιρλανδία, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών της χώρας Πασκάλ Ντόνοχιου.  

Πριν δέκα χρόνια η Ιρλανδία βρέθηκε στη δίνη μιας τραπεζικής κρίσης και χρειάστηκε πρόγραμμα στήριξης προκειμένου να διασώσει την χώρα από τη φούσκα των ακινήτων, ενώ πιο πρόσφατα άρχισε να τιμωρεί τράπεζες για υπερχρεώσεις σε δανειολήπτες στεγαστικών δανείων.

 

Βάσει του βρετανικού προτύπου, τα βασικά στελέχη και εταιρείες θα υποχρεούνται από το Ιρλανδικό SMR να καταδεικνύουν πού βρίσκεται η ευθύνη λήψης αποφάσεων, καθιστώντας έτσι τα εκτελεστικά στελέχη υπόλογα στους επόπτες σε περίπτωση κακής συμπεριφοράς.

Θα θεσπιστούν επίσης πρότυπα συμπεριφοράς για άτομα και εταιρείες, ενώ θα ενισχυθεί το σύστημα αξιολόγησης ικανότητας και καταλληλότητάς της Κεντρικής Τράπεζας της Ιρλανδίας.  

Σύμφωνα με τον κ.  Ντόνοχιου, θα υπάρξει όριο για ποινή μέχρι €1 εκατομμυρίου κατά ενός προσώπου. «Λόγω του ότι οι τράπεζες είναι τόσο σημαντικές για την οικονομία μας, η συμπεριφορά των στελεχών σε αυτή μπορεί να έχει πολύ ισχυρό αντίκτυπο στους άλλους πολίτες», πρόσθεσε ο κ. Ντόνοχιου.

Home