Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ντονμπάς: «Εντυπωσιακή φθορά» υφίστανται οι φιλορωσικές δυνάμεις

Offsite Team -
22.06.2022 - 19:47

Ντονμπάς: «Εντυπωσιακή φθορά» υφίστανται οι φιλορωσικές δυνάμεις

Tι επισημαίνει το Λονδίνο

Το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας αναφέρει στη σημερινή ενημέρωση για τις εξελίξεις στην Ουκρανία πως οι βαρείς βομβαρδισμοί συνεχίζονται, καθώς η Ρωσία πιέζει για να περικυκλώσει την περιοχή του Σιεβεροντόνετσκ μέσω του Ίζιουμ από το βορρά και της Ποπάσνα από το νότο. «Είναι εξαιρετικά πιθανό οι Ρώσοι να επιχειρήσουν να αναπτύξουν έναν μεγάλο αριθμό μονάδων εφέδρων στο Ντονμπάς», σημειώνει το Υπουργείο.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ <<<

Η σημασία μιας τέτοιας προσπάθειας των Ρώσων αναδεικνύεται από τη συνέχεια της βρετανικής ενημέρωσης, που τονίζει τις μεγάλες ρωσικές και φιλορωσικές απώλειες στο Ντονμπάς.

Σημειώνεται αρχικά πως οι ρωσικές αρχές δεν έχουν γνωστοποιήσει το συνολικό αριθμό θυμάτων στην Ουκρανία από τις 25 Μαρτίου. «Παρόλα αυτά», συνεχίζει το Υπουργείο, «η αυτοανακηρυχθείσα Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ (ΛΔΝ) δημοσιεύει στοιχεία για τις δικές της απώλειες. Στις 16 Ιουνίου οι αρχές της ΛΔΝ επιβεβαίωναν 2.128 θανάτους στρατιωτών στη μάχη και  8.897 τραυματισμούς από την αρχή του έτους».

Όπως επισημαίνει το Λονδίνο, αυτό συνεπάγεται ότι έχει χαθεί το 55% των αρχικών ενόπλων δυνάμεων της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας, κάτι που σύμφωνα με το Λονδίνο αναδεικνύει την εντυπωσιακή φθορά που υφίστανται στο Ντονμπάς οι ρωσικές και φιλορωσικές δυνάμεις.

Η φθορά αυτή αποδίδεται στο ότι είναι πολύ πιθανό οι δυνάμεις της αυτοανακηρυχθείσας «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονμπάς» να είναι εξοπλισμένες με απαρχαιωμένα όπλα και υλικά.

«Και στις δύο πλευρές η ικανότητα να αναπτύσσονται εφεδρικές μονάδες στο μέτωπο πιθανότατα καθίσταται όλο και πιο κρίσιμης σημασίας για το αποτέλεσμα του πολέμου», είναι η τελική εκτίμηση που διατυπώνει το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας.

ΚΥΠΕ

Νομοσχέδιο για μονομερή τροποποίηση Πρωτοκόλλου Β.Ιρλανδίας

Offsite Team -
28.06.2022 - 08:34

Νομοσχέδιο για μονομερή τροποποίηση Πρωτοκόλλου Β.Ιρλανδίας

Εγκρίθηκε από τους Βρετανούς βουλευτές το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο της Κυβέρνησης Τζόνσον

Εγκρίθηκε από τους Βρετανούς βουλευτές, όπως αναμενόταν, το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο της Κυβέρνησης Τζόνσον που επιτρέπει τη μονομερή τροποποίηση του Πρωτοκόλλου Βόρειας Ιρλανδίας που συμπληρώνει τη συμφωνία του Brexit.

Στην πρώτη ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων αργά τη νύχτα της Δευτέρας το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε από 295 βουλευτές έναντι 221 ψήφων κατά, παρά την έντονη κριτική ακόμα και από Συντηρητικούς βουλευτές, όπως η τέως Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

Πλέον το νομοσχέδιο αναμένεται να περάσει με επιταχυμένες διαδικασίες από τα επόμενα στάδια της νομοθετικής διαδικασίας ώστε να γίνει νόμος του κράτους εντός του έτους, όπως είναι η πρόθεση που εξέφρασε ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

>>>Διαβάστε επίσης: Μπόρις Τζόνσον: Εντυπωσιασμένος από την αποφασιστικότητα των G7

Τη χθεσινή «δεύτερη ανάγνωση» του νομοσχεδίου άνοιξε η Υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας λέγοντας στους βουλευτές ότι η πρόταση της κυβέρνησης θα επιλύσει τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει το Πρωτόκολλο στο εμπόριο μεταξύ Μ. Βρετανίας και Β. Ιρλανδίας, προστατεύοντας παράλληλα την ειρηνευτική συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής.

Υπερασπίστηκε τον μονομερή χαρακτήρα της βρετανικής κίνησης υποστηρίζοντας ότι η ΕΕ έχει αποκλείσει λογικές αλλαγές στο Πρωτόκολλο. Τόνισε δε πως το νομοσχέδιο είναι «και νόμιμο και αναγκαίο».

Τη νομιμότητα των επικείμενων μονομερών τροποποιήσεων στο Πρωτόκολλο έχουν αμφισβητήσει, ωστόσο, οι Ευρωπαίοι, κάνοντας λόγο για παραβίαση του διεθνούς δικαίου από το Λονδίνο.

Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο προβλέπει την κατάργηση ελέγχων στα προϊόντα από τη Μεγάλη Βρετανία που προορίζονται να μείνουν στη Βόρεια Ιρλανδία και όχι να περάσουν στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, δηλαδή σε έδαφος της ΕΕ. 

Αυτοί οι έλεγχοι στη Θάλασσα της Ιρλανδίας επιβλήθηκαν με το επίμαχο Πρωτόκολλο Βόρειας Ιρλανδίας ώστε να αποτραπεί η επαναφορά σκληρών συνόρων στο νησί της Ιρλανδίας. Σύμφωνα με τους επικριτές του Πρωτοκόλλου σε Λονδίνο και Μπέλφαστ, οι έλεγχοι αυτοί υπονομεύουν την ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου.  

Πηγή: ΚΥΠΕ

Home