Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ο κορωνοϊός πλήττει και τον καφέ μετά το lockdown στο Βιετνάμ

Offsite Team
- 01.09.2021

Ο κορωνοϊός πλήττει και τον καφέ μετά το lockdown στο Βιετνάμ

Το Βιετνάμ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας καφέ στον κόσμο

Έντονη ανησυχία για την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα καφέ προκαλούν οι πολύ αυστηροί ταξιδιωτικοί περιορισμοί που επέβαλε το Βιετνάμ, προσπαθώντας να αντιμετωπίσει την έντονα επιθετική διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα.

Η εφοδιαστική αλυσίδα έχει διακοπεί, ενώ το Βιετνάμ, ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας καφέ στον κόσμο, έχει επιβάλλει πολύ αυστηρά μέτρα στο λιμάνι του Χο Τσι Μιν, όπως και περιορισμούς σε περιοχές που καλλιεργείται ο καφές.

Η Ένωση Καφέ – Κακάο του Βιετνάμ έχει καλέσει την κυβέρνηση να χαλαρώσει τους περιορισμούς, ενώ οι έμποροι πιέζονται για να μεταφέρουν τους κόκκους στα λιμάνια.

Το Βιετνάμ πέρυσι κατάφερε να περιορίσει την πανδημία, μέσω της εφαρμογής περιορισμών και αυστηρής ιχνηλάτησης, επιτρέποντας στην οικονομία του να αναπτυχθεί με έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς παγκοσμίως.

Ωστόσο, η χώρα αντιμετωπίζει έντονο πρόβλημα στην προμήθεια εμβολίων και πιέζεται έντονα να ελέγξει την ακόμη πιο μεταδοτική μετάλλαξη «Δέλτα». Τη Δευτέρα ανακοινώθηκαν 14.219 νέα κρούσματα, που είναι και το δεύτερο υψηλότερο ημερήσιο ρεκόρ από την έναρξη της πανδημίας.

Ήδη, περιορισμοί είχαν εισαχθεί από τον Ιούνιο στην πόλη του Χο Τσι Μιν, όπου ξέσπασε η πανδημία, ωστόσο έγιναν ακόμη σκληρότεροι τον Αύγουστο. Πρόβλημα αντιμετωπίζουν και άλλα εργοστάσια που παρασκευάζουν προϊόντα για παγκόσμια brand, όπως η Samsung, η Nike και η Adidas.

Πάνω από το 20% του καφέ στην Ευρώπη παράγεται στο Βιετνάμ

Πάντως, ο υπουργός μεταφορών, απαντώντας στη διαμαρτυρία της Ένωσης Καφέ-Κακάο, κάλεσε τους αξιωματούχους να περιορίσουν τα μη απαραίτητα διοικητικά εμπόδια για να διασφαλιστεί η ομαλή μεταφορά αγροτικών προϊόντων, όπως ο καφές και το ρύζι.

Το Βιετνάμ παρέχει πάνω από το 20% του καφέ που προμηθεύεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, με βάση τα στοιχεία του 2019.

Προβλήματα λόγω καιρικών συνθηκών αντιμετωπίζει στην παραγωγή του καφέ και η Βραζιλία, που είναι και ο μεγαλύτερος παραγωγός καφέ στον κόσμο, με αποτέλεσμα την αύξηση στο κόστος των κόκκων.

kerkida.net

Home