Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ο Λούλα κοντά σε εκλογικό θρίαμβο από τον Α' γύρο στη Βραζιλία

Offsite Team -
02.10.2022

Ο Λούλα κοντά σε εκλογικό θρίαμβο από τον Α' γύρο στη Βραζιλία

Οι Βραζιλιάνοι ψηφίζουν στις πιο πολωμένες εκλογές που έχουν διεξαχθεί στη χώρα εδώ και δεκαετίες

Ο κεντροαριστερός πρώην Πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα προβάλλει ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί στις σημερινές προεδρικές εκλογές, τις οποίες ενδέχεται να κερδίσει από τον πρώτο κιόλας γύρο, σύμφωνα με δύο δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν λίγες ώρες προτού ανοίξουν οι κάλπες.

Σύμφωνα με το ινστιτούτο Datafolha, ο Λούλα θα εξασφαλίσει το 50% των ψήφων (εξαιρουμένων άκυρων και λευκών) έναντι 36% του ακροδεξιού προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου. Προκειμένου να εκλεγεί πρόεδρος στον πρώτο γύρο, ο νικητής πρέπει να εξασφαλίσει τουλάχιστον μία ψήφο πάνω από τις μισές έγκυρες (50%). Σε κάθε άλλη περίπτωση, η αναμέτρηση οδηγείται σε επαναληπτικό γύρο στις 30 Οκτωβρίου.

Σε άλλη δημοσκόπηση για λογαριασμό του ινστιτούτου IPEC, ο Λούλα εξασφαλίζει 51% έναντι 37% του Μπολσονάρου στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της Βραζιλίας.

Ο Λούλα ντα Σίλβα επευφημήθηκε χθες Σάββατο από δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές του, οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί στο κέντρο του Σάο Πάολο, αψηφώντας τη βροχή. Το κεντροαριστερό Κόμμα Εργαζομένων (PT) έχει κλείσει χώρο στην κεντρική λεωφόρο Παουλίστα του Σάο Πάολο για το βράδυ της Κυριακής προκειμένου να γιορτάσει ενδεχόμενη πανηγυρική εκλογή του 77χρονου ιδρυτή του.

Από την πλευρά του, ο 67χρονος Ζαΐχ Μπολσονάρου χαρακτηρίζει «παραπλανητικές» τις δημοσκοπήσεις και δηλώνει βέβαιος ότι θα εξασφαλίσει την επανεκλογή του στην προεδρία από τον πρώτο κιόλας γύρο. Έχει κατ' επανάληψη αμφισβητήσει το ηλεκτρονικό σύστημα ψηφοφορίας, το οποίο θεωρεί ευάλωτο σε απόπειρες νοθείας.

Η εκλογική αρχή (TSE) έχει προσκαλέσει μεγάλο αριθμό διεθνών παρατηρητών στις προεδρικές εκλογές, που είναι οι πιο πολωμένες των τελευταίων δεκαετιών στη Βραζιλία.

ΚΥΠΕ

Home