Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ογκώδεις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στις πόλεις του Ισραήλ

Offsite Team -
22.01.2023 - 09:24

Ογκώδεις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στις πόλεις του Ισραήλ

Η σημερινή σύγκληση του Υπουργικού Συμβουλίου αναμένεται επεισοδιακή

Περισσότεροι από 100.000 ισραηλινοί πολίτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του «Κινήματος Χρηστής Διακυβέρνησης» και των τριών μεγαλύτερων κομμάτων της αντιπολίτευσης για να διαδηλώσουν χθες βράδυ στο κέντρο του Τελ Αβίβ κατά της νομοθετικής μεταρρύθμισης που προωθεί η Kυβέρνηση Νετανιάχου, η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων την άρση της αρμοδιότητας του Ανωτάτου Δικαστηρίου να προβαίνει σε έλεγχο της συνταγματικότητας των νόμων που ψηφίζει το κοινοβούλιο και την αυξημένη κυβερνητική επιρροή στα συλλογικά όργανα που αποφασίζουν για τον διορισμό και την προαγωγή των δικαστών.

Στη χθεσινοβραδινή συγκέντρωση του Τελ Αβίβ παρευρέθησαν  ο πρώην Πρωθυπουργός και ηγέτης του κεντροαριστερού κόμματος «Υπάρχει Μέλλον-Γιες Ατίντ», Γιαΐρ Λαπίντ, ο πρώην Υπουργός Άμυνας και ηγέτης του κεντροδεξιού κόμματος «Παράταξη Εξουσίας», Μπένι Γκαντς, και η επικεφαλής του κεντροαριστερού «Κόμματος των Εργατικών», Μεράβ Μιχαέλι. Την προηγούμενη εβδομάδα, το «Κίνημα Χρηστής Διακυβέρνησης» που διοργάνωσε την εκδήλωση, δεν επέτρεψε σε εν ενεργεία πολιτικούς αρχηγούς να απευθύνουν ομιλία, με αποτέλεσμα να μην παραστούν. Ωστόσο, ύστερα από επαφές που μεσολάβησαν, χθες τους επετράπη να παραστούν.

Κύριος ομιλητής της χθεσινοβραδινής μεγάλης συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στο Τελ Αβίβ ήταν ο διεθνούς φήμης ισραηλινός συγγραφέας Νταβίντ Γκρόσμαν. Στην ομιλία του, αναπτύσσοντας την αντίθεσή του στις θεσμικές πολιτειακές μεταβολές που προωθεί η Κυβέρνηση, κατέληξε λέγοντας ότι «πίσω από αυτήν την μονομερή και καταστροφική νομική μεταρρύθμιση που αποψιλώνει την δικαστική εξουσία, εμείς βλέπουμε το σπίτι μας να καίγεται. Εγώ αρνούμαι να καταστώ εξόριστος στην ίδια μου την πατρίδα».

Οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας άρχισαν στις 7 το απόγευμα σε όλες τις πόλεις που είχαν προγραμματισθεί, στην Χάιφα, στην Ιερουσαλήμ και στην Μπεέρ-Σιέβα. Στην μεγαλύτερη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Τελ Αβίβ οι πολίτες συγκεντρώθηκαν σε δύο σημεία του κέντρου της πόλης. Μετά τις ομιλίες, η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τους πολίτες να τραγουδούν το εθνικό ύμνο και αμέσως μετά ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς οδικούς άξονες.

Η αστυνομία προέβη σε μία προσαγωγή ενός 15χρονου Ισραηλινού, ο οποίος έριχνε σπρέι πιπεριού κατά παρευρισκομένων. Ωστόσο, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, διερευνάται κατά πόσον προτίθετο να το χρησιμοποιήσει κατά των παρευρισκόμενων αστυνομικών ή κατά των διαδηλωτών. Το περασμένο Σάββατο πραγματοποιήθηκε αντίστοιχη εκδήλωση διαμαρτυρίας στο Τελ Αβίβ για το ίδιο ζήτημα που διαιρεί την ισραηλινή κοινή γνώμη, συγκεντρώνοντας 80.000 πολίτες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσε η αστυνομία. Μικρότερης έκτασης διαδηλώσεις είχαν πραγματοποιηθεί στην Χάιφα, ενώ στην Ιερουσαλήμ σημειώθηκαν βίαια επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών. Διαμεσολαβητικές προσπάθειες του Προέδρου Χέρτσογκ και οι ανησυχίες των ΗΠΑ

Στο μεταξύ, τα ισραηλινά ΜΜΕ αναφέρουν ότι κατά την διάρκεια των τελευταίων δύο 24ώρων ο Πρόεδρος Ιτσχάκ Χέρτσογκ πραγματοποίησε κατ’ ιδίαν επαφές με κυβερνητικούς παράγοντες και εκπροσώπους της αντιπολίτευσης, σε μία προσπάθεια να επιτευχθεί πολιτική συναίνεση για το επίμαχο κυβερνητικό νομοσχέδιο. Δεν αναφέρθηκαν επισήμως με ποιους παράγοντες ο Πρόεδρος της χώρας πραγματοποίησε τις επαφές, πλην όμως, προχθές το βράδυ η κρατική ισραηλινή ραδιοφωνία μετέδωσε ότι σε ιδιωτικές συζητήσεις του, ο Ιτσχάκ Χέρτσογκ εξέφρασε την ανησυχία ότι εάν δεν επιτευχθεί πολιτική συναίνεση για την νομοθετική μεταρρύθμιση που θα άπτεται των αρμοδιοτήτων της δικαστικής εξουσίας, «η ισραηλινή κοινωνία οδηγείται σε εθνικό διχασμό».

Στο χθεσινό κεντρικό δελτίο ειδήσεων της κρατικής τηλεόρασης μεταδόθηκε ότι επιβεβαιώνεται από ισραηλινές κυβερνητικές πηγές η πληροφορία που δημοσίευσε η αμερικανική ειδησεογραφική ιστοσελίδα Axios, ότι κατά τις κατ’ ιδίαν συζητήσεις που πραγματοποίησε το προηγούμενο διήμερο ο αμερικανός σύμβουλος εθνικής ασφαλείας, Τζέικ Σάλιβαν, με τον Πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου και με άλλους κρατικούς αξιωματούχους, εξέφρασε «την έντονη ενόχληση της Ουάσιγκτον» τόσο για τις σκοπούμενες νομοθετικές μεταρρυθμίσεις που αφορούν την λειτουργία της δικαστικής εξουσίας, όσο και την προωθούμενη ιδιωτικοποίηση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης της χώρας. Ανησυχίες επίσης εξέφρασε και για την εποικιστική ατζέντα των δεξιότερων κομματικών εταίρων του κυβερνητικού συνασπισμού.  

Έντονες ενδοκυβερνητικές διαφωνίες μεταξύ Νετανιάχου και ακροδεξιών κομμάτων.

Η σημερινή σύγκληση του Υπουργικού Συμβουλίου αναμένεται επεισοδιακή, ύστερα από την δημοσίευση της προχθεσινής απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου να κρίνει άκυρη την υπουργοποίηση του Αριέ Ντέρι, ηγέτη του υπερορθόδοξου θρησκευτικού κόμματος «Shas» λόγω νομοθετικού κωλύματος στο πρόσωπό του εξ αιτίας της ποινικής του καταδίκης για απόκρυψη εισοδημάτων και φοροδιαφυγή, χαρακτηρίζοντας «φωτογραφικό» τον νόμο που ψήφισε η Κνέσετ λίγα εικοσιτετράωρα πριν την ορκωμοσία της παρούσας Κυβέρνησης.

Παρότι το περιεχόμενο της δικαστικής απόφασης έχει κοινοποιηθεί στην Κυβέρνηση και η Νομικός Επίτροπος του Κράτους, δικαστής Γκάλι Μπαχαράβ-Μιάρα, επέδωσε σχετική εντολή στον Πρωθυπουργό Νετανιάχου, ανακοινώθηκε ότι στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο θα συμμετέχει υπό την διττή του ιδιότητα ως Υπουργός Εσωτερικών και Υπουργός Υγείας.

>>>>Διαβάστε επίσης: Μακρόν και Σολτς συναντώνται για επίδειξη δύναμης<<<<

Ωστόσο, δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Βενιαμίν Νετανιάχου προτίθεται να τηρήσει την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου και θα τον καθαιρέσει. Από την άλλη, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες δημοσιογραφικές πηγές, το κυβερνητικό επιτελείο διερευνά τα νόμιμα μέσα που θα επιτρέψουν στον Αριέ Ντέρι να συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, πιθανώς αναλαμβάνοντας καθήκοντα Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης. Νομικοί κύκλοι τονίζουν ότι μία τέτοια προσπάθεια ενδεχομένως να δημιουργήσει πρόσθετες θεσμικές και πολιτειακές επιπλοκές.

Παράλληλα, τεταμένο παραμένει το κλίμα μεταξύ αφ’ ενός του Πρωθυπουργού Νετανιάχου και του Υπουργού Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, που προέρχεται από το Λικούντ και αφετέρου τους ηγέτες των δύο συγγενών ακροδεξιών εθνοθρησκευτικών κομμάτων που συμμετέχουν στην Κυβέρνηση, του Μπετσαλέλ Σμότριτς του «Θρησκευτικού Σιωνισμού» και του Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ της «Εβραϊκής Ισχύος». Ο Σμότριτς ήδη δήλωσε ότι τόσο ο ίδιος όσο και οι Υπουργοί που προέρχονται από το κόμμα του δεν πρόκειται να συμμετάσχουν στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο, επειδή την Παρασκευή ο στρατός εκκένωσε παράνομο εβραϊκό καταυλισμό στην Δυτική Όχθη με απόφαση του Υπουργού Άμυνας. Η απόφαση αυτή ελήφθη ερήμην του Σμότριτς, παρότι είναι ο ‘δεύτερος τη τάξει Υπουργός’ στο Υπουργείο Άμυνας, αρμόδιος για ζητήματα εβραϊκού εποικισμού.

Την απόφαση του Υπουργού Άμυνας στήριξε ο Πρωθυπουργός Νετανιάχου μέσω σχετικής ανακοίνωσης του ιδιαιτέρου γραφείου του, που όρισε ότι «η Κυβέρνηση στηρίζει το εποικιστικό πρόγραμμα στην Δυτική Όχθη, υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρείται η νομοθεσία», προσθέτοντας ότι η δημιουργία του συγκεκριμένου εβραϊκού καταυλισμού από νεαρούς Εβραίους ακτιβιστές δεν συνοδεύθηκε από κυβερνητική έγκριση.

Από την πλευρά της «Εβραϊκής Ισχύος», ο Υπουργός Εθνικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, δήλωσε χθες το βράδυ ότι θα συμμετάσχει στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου και θα απαιτήσει να εκκενωθεί καταυλισμός Βεδουίνων στην έρημο Νέγκεβ. Ο Μπεν-Γκβιρ προέβαλε το επιχείρημα ότι το κράτος θα πρέπει να αντιμετωπίζει με τον ίδιο τρόπο όλους όσους παρανομούν και δημιουργούν καταυλισμούς χωρίς άδεια των αρχών, ανεξαρτήτως εάν πρόκειται για Εβραίους ή Άραβες.

Η προχθεσινή εκκένωση του παράνομου εβραϊκού καταυλισμού στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης προκάλεσε τις αντιδράσεις των συλλογικών φορέων που εκπροσωπούν τους Εβραίους εποίκους. Ο εκπρόσωπος των εποικιστικών Δήμων και Κοινοτήτων της Δυτικής Όχθης, Γιόσι Νταγκάν, επέκρινε χθες βράδυ με δηλώσεις του την Κυβέρνηση, λέγοντας ότι «αναμενόταν από μία κυβέρνηση της Δεξιάς να στηρίζει το εποικιστικό πρόγραμμα του κράτους και όχι να το υποσκάπτει».

KΥΠΕ

 

Home