Οι εκλογές στην Κων/πολη διαμορφώνουν την Τουρκία του Ερντογάν

Οι εκλογές στην Κων/πολη διαμορφώνουν την Τουρκία του Ερντογάν

Τι αναφέρει η εφημερίδα Guardian

Σε μια αναμέτρηση μεταξύ του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Εκρέμ Ιμάμογλου αναμένεται να οδηγήσει αναπόφευκτα η πρόσφατη απόφαση του Ανωτάτου Εκλογικού Συμβουλίου (ΥSK) να ακυρώσει τις δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη και να προκηρύξει νέες για τον Ιούνιο, αναφέρει ο Guardian.

Από τις κάλπες της 31ης Μαρτίου η αντιπολίτευση βγήκε ενισχυμένη έναντι του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Ερντογάν, που έχασε τον έλεγχο όχι μόνον της πρωτεύουσας Άγκυρας, αλλά και άλλων μεγάλων δήμων, περιλαμβανομένης της Κωνσταντινούπολης, έστω κι αν ανετράπη το αποτέλεσμα. Η έκβαση της νέας μάχης στην Κωνσταντινούπολη σε έξι εβδομάδας θα κριθεί από τέσσερις παράγοντες: τη θυματοποίηση, την κινητοποίηση, τη συσπείρωση των ψηφοφόρων και την οικονομία, σύμφωνα με την Σινάν Ουλγκέν, συνεργάτιδα του Carnegie Europe kai εκτελεστική πρόεδρο της δεξαμενής σκέψης EDAM, που εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη. 

Οι παράγοντες που θα κρίνουν την έκβαση της μάχης στην Κωνσταντινούπολη

«Η απόφαση [του YSK] άνοιξε το παράθυρο για ένα αφήγημα θυματοποίησης που θα χρησιμοποιήσουν και οι δύο πλευρές για να συσπειρώσουν τη βάση των ψηφοφόρων τους. Για το κυβερνών AKP του Ερντογάν η θυματοποίηση αυτή προκύπτει από τους ισχυρισμούς τους ότι η αντιπολίτευση έκλεψε τη νίκη τον Μάρτιο. Το μήνυμα θα είναι ότι οι ψηφοφόροι του ΑΚΡ πρέπει να χρησιμοποιήσουν τις νέες εκλογές για να αποκαταστήσουν αυτή την προσβολή στη δημοκρατία. Η αντιπολίτευση θεωρεί επίσης εαυτήν θύμα. Ο δήμαρχος που θριάμβευσε τον Μάρτιο, ο Ιμάμογλου θα ισχυρίζεται ότι η νίκη του εκλάπη από ένα εκλογικό συμβούλιο που λειτουργεί υπό πολιτική πίεση», γράφει η Ουλγκέν.

Πηγή: iefimerida.gr - https://www.iefimerida.gr/kosmos/ekloges-konstantinoypoli-mellon-toyrkias-toy-erntogan?fbclid=IwAR37kdL2n8GgsOUr-rjbqTXWhVtTt2nyd6GhRc-H1vlsp7OYFDyIdCdMWoI
Home