Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Οι ευρωβουλευτές ζητούν πλήρη εσωτερική έρευνα για την διαφθορά

Offsite Team -
14.12.2022

Οι ευρωβουλευτές ζητούν πλήρη εσωτερική έρευνα για την διαφθορά

Στις ζημιές «γύρισε» το τραπεζικό σύστημα στο ενιάμηνο του 2022
Το Κοινοβούλιο συζήτησε τις κατηγορίες για διαφθορά από το Κατάρ και την ευρύτερη ανάγκη για μεγαλύτερη διαφάνεια

Την Τρίτη, το Κοινοβούλιο συζήτησε τις κατηγορίες για διαφθορά από το Κατάρ και την ευρύτερη ανάγκη για μεγαλύτερη διαφάνεια στα θεσμικά όργανα της ΕΕ, παρουσία της επιτρόπου Johansson.

>>Διαβάστε επίσης: Γιόχανσον: Νέα νομοθεσία για ποινικοποίηση κάθε μορφής διαφθοράς<<

Ανοίγοντας τη συζήτηση, η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ylva Johansson δήλωσε ότι πρέπει να υπάρξει μηδενική ανοχή στη διαφθορά. Επιδοκιμάζοντας το έργο των Βέλγων εισαγγελέων, των αστυνομικών αρχών μαζί με την πρόεδρο του ΕΚ Roberta Metsola, βουλευτές και αξιωματούχους, για την πλήρη υποστήριξή τους και την αποφασιστική δράση τους, χαρακτήρισε τις καταγγελίες εξαιρετικά σοβαρές. Στους αποδέκτες των χρημάτων, είπε: «Ντροπή σας. Ντροπή σας που προδώσατε την εμπιστοσύνη μας. Την εμπιστοσύνη των πολιτών της Ευρώπης που περιμένουν από εσάς να αγωνιστείτε για τα συμφέροντά τους. Που προδώσατε την εμπιστοσύνη των συναδέλφων σας που εργάζονται πολύ σκληρά και τίμια».

Η κα. Johansson ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή θα προτείνει το 2023 νέα νομοθεσία που θα ποινικοποιεί όλες τις μορφές διαφθοράς σε όλα τα κράτη μέλη, όχι μόνο τη δωροδοκία, αλλά και την αθέμιτη χρήση επιρροής, τον παράνομο πλουτισμό, την υπεξαίρεση και την κατάχρηση εξουσίας, με αυστηρές κυρώσεις.

«Η διαφθορά καταστρέφει θεσμούς»

Οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν το σοκ, τη θλίψη και την οργή τους για την «απληστία ορισμένων ατόμων», τα οποία ενήργησαν σαν να βρίσκονταν σε μια «κακή ταινία του Netflix», πλήττοντας την εικόνα του Κοινοβουλίου και «ρίχνοντας τη σκοτεινή σκιά τους πάνω σε όλους μας». Η διαφθορά καταστρέφει τους θεσμούς τόνισαν, καθιστώντας σαφές ότι θέλουν να παλέψουν για να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Η εγκληματική συμπεριφορά λίγων ατόμων δεν μπορεί να υπονομεύσει το έργο μιας τεράστιας πλειοψηφίας» ευρωβουλευτών που εργάζονται για τους Ευρωπαίους πολίτες.

Οι ευρωβουλευτές ζητούν πλήρη εσωτερική έρευνα, συνεργασία με τις βελγικές αρχές και πρόσθετα μέτρα για την πρόληψη παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον. Η βελτίωση των κανόνων για τη διαφάνεια, η εγγραφή τρίτων χωρών στο μητρώο ομάδων συμφερόντων της ΕΕ, η αυστηρή εφαρμογή των κανόνων δεοντολογίας και η σύσταση ανεξάρτητου φορέα δεοντολογίας της ΕΕ, καθώς και χωριστής εξεταστικής επιτροπής, ήταν ορισμένες από τις προτάσεις που αναφέρθηκαν κατά τη συζήτηση.

Αρκετοί ευρωβουλευτές ήθελαν να διαλύσουν τις κοινοβουλευτικές αντιπροσωπείες και να μεταφέρουν τους ρόλους τους σε μόνιμες επιτροπές. «Βλέπουμε ξεκάθαρα εδώ σήμερα, ότι δεν υπάρχει ανοχή στη διαφθορά», δήλωσαν οι ευρωβουλευτές.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την συζήτηση στο Κέντρο Πολυμέσων του ΕΚ. Οι ευρωβουλευτές αναμένεται να εγκρίνουν ψήφισμα την Πέμπτη.

Home