Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Οι G7 καταγγέλλουν τη «βίαιη» καταστολή των διαδηλώσεων στο Ιράν

Offsite Team -
04.11.2022 - 19:15

Οι G7 καταγγέλλουν τη «βίαιη» καταστολή των διαδηλώσεων στο Ιράν

Οι Υπουργοί Εξωτερικών των G7 καταδίκασαν σήμερα την αντίδραση της Τεχεράνης στο κύμα διαδηλώσεων που ξέσπασε στο Ιράν, μετά τον θάνατο της νεαρής, κουρδικής καταγωγής, Mahsa Amini, στις 16 Σεπτεμβρίου, η οποία κατέληξε μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθικής για παραβίαση του ενδυματολογικού κώδικα για τη γυναικεία μαντήλα.

«Καταδικάζουμε την απάνθρωπη και δυσανάλογη χρήση βίας ενάντια σε φιλειρηνικούς διαδηλωτές», αναφέρουν σε δήλωσή τους οι Υπουργοί των G7, μετά από διήμερες συνεδριάσεις στη γερμανική πόλη Muenster, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων. Σημειώνεται ότι, από τον Σεπτέμβριο, δεκάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και εκατοντάδες έχουν συλληφθεί κατά τις συγκρούσεις με τις ιρανικές αρχές.

«Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα όλων τον Ιρανών για πρόσβαση στην ενημέρωση και αποδοκιμάζουμε τη διάβρωση της δημόσιας σφαίρας και της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας από την ιρανική Κυβέρνηση, καθώς και τη στοχοποίηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένου και του κλεισίματος του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης», προσθέτουν.

Οι G7 άσκησαν επίσης κριτική στις «αποσταθεροποιητικές δραστηριότητες» της Τεχεράνης στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, όπως είναι η μεταφορά όπλων, μεταξύ των οποίων και drones, «σε κρατικούς και μη-κρατικούς φορείς». Σημειώνεται ότι το Κίεβο έχει κατηγορήσει το Ιράν ότι προμηθεύει drones στη Ρωσία, αν και η Τεχεράνη αντικρούει τους ισχυρισμούς.

ΚΥΠΕ

Home