Οι ΗΠΑ στέλνουν πυραύλους Patriot και drones στη Μέση Ανατολή

Οι ΗΠΑ στέλνουν πυραύλους Patriot και drones στη Μέση Ανατολή

Αμερικανικό μη επανδρωμένος αεροσκάφος καταρρίφθηκε από ιρανικό πύραυλο

Στους 1.000 επιπλέον στρατιωτικούς των ΗΠΑ που αναπτύσσονται στη Μέση Ανατολή, όπως ανακοινώθηκε τη Δευτέρα, συμπεριλαμβάνεται τουλάχιστον ένα τάγμα με πυραύλους Patriot, επανδρωμένα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη και «άλλες αποτρεπτικές δυνατότητες», ανακοίνωσε το Πεντάγωνο χθες Τετάρτη.

«Οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν σύρραξη με το Ιράν, αλλά έχουμε πάρει θέση και είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε τις δυνάμεις και τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην περιοχή», ανέφερε μια εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Η ανησυχία για το ενδεχόμενο να ξεσπάσει σύγκρουση ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Τεχεράνη εντείνεται, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση κατηγορεί τις ιρανικές ένοπλες δυνάμεις ότι — μεταξύ άλλων — βρίσκονταν πίσω από τις επιθέσεις εναντίον δύο δεξαμενόπλοιων στον Κόλπο. Το Ιράν απορρίπτει την κατηγορία.

Στομ μεταξύ, ένας στρατιωτικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος των ΗΠΑ  καταρρίφθηκε  σε διεθνή εναέριο χώρο πάνω από τα Στενά του Ορμούζ από ιρανικό πύραυλο αέρος-επιφάνειας, δήλωσε αξιωματούχος των ΗΠΑ στο Reuters, μιλώντας υπό το καθεστώς της ανωνυμίας.Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι το μη επανδρωμένο αεροσκάφος ήταν τύπου US Navy MQ-4C Triton.Δεν υπήρχαν άμεσα άλλες λεπτομέρειες, συμπεριλαμβανομένης της ώρα της κατάρριψης.  

Ο κατασκευαστής του αεροσκάφους, Northrop Grumman, λέει στην ιστοσελίδα του ότι το Triton μπορεί να πετάξει πάνω από 24 ώρες κάθε φορά, σε υψόμετρα άνω των 10 μιλίων, με επιχειρησιακό εύρος 8.200 ναυτικών μιλίων.

Home