Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Οι κινήσεις Ερντογάν για συσπείρωση ενόψει εκλογών στην Τουρκία

Αλεξία Μιχαλίδου
- 25.11.2022

Οι κινήσεις Ερντογάν για συσπείρωση ενόψει εκλογών στην Τουρκία

Ο διπλός στόχος του Τούρκου Προέδρου - Οι δηλώσεις του Διεθνολόγου Χαράλαμπου Χρυσοστόμου

ΓΡΑΦΕΙ Η

ΑΛΕΞΙΑ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ

Με αφορμή την επιχείρηση «Γαμψό ξίφος» της Τουρκίας στο βόρειο Ιράκ και τη Συρία φιλοξενούμενος στην εκπομπή Offsite on Air ήταν ο Διεθνολόγος  Χαράλαμπος Χρυσοστόμου για να μιλήσει μεταξύ άλλων για τις πτήσεις των τουρκικών μαχητικών σε εναέριους χώρους που ελέγχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και η Ρωσία για να χτυπήσουν τους Κούρδους.

>>>>Δείτε ΕΔΩ όλες τις εξελίξεις με τις επιθέσεις της Τουρκίας

Συγκεκριμένα, η Τουρκία με αεροπορικές επιδρομές χτυπά τους Κούρδους στη βόρεια Συρία και το Βόρειο Ιράκ, και όπως αναφέρει και ο διεθνολόγος η βομβιστική ενέργεια στην Κωνσταντινούπολη ήταν απλά η αφορμή που δόθηκε στον Ταγίπ Ερντογάν για να συσπειρώσει σχεδόν όλες τις πολιτικές δυνάμεις αλλά και την κοινωνία μέσα σε αυτήν την προσπάθεια που επιχειρεί χτυπώντας στο βόρειο Ιράκ και στο βόρεια Συρία.

Όπως εξήγησε ο κ. Χρυσοστόμου, με την αφορμή που του δόθηκε, δίνεται η ευκαιρία στον Τούρκο πρόεδρο να «νομιμοποιήσει» τις ενέργειες αυτές επικαλούμενος την τρομοκρατία.

Οι στόχοι του Ταγίπ Ερντογάν

Οι στόχοι του Τούρκου προέδρου, όπως ανέφερε χωρίζεται σε δυο πυλώνες την εσωτερική και εξωτερική πολιτική. 

Αρχικά όσον αφορά την εσωτερική πολιτική, εξήγησε ότι η Τουρκία οδηγείται σε προεδρικές εκλογές με τον Τούρκο πρόεδρο να υπολείπετε και να υπάρχει ένας αρνητισμός για το πρόσωπο του ενώ μέσω αυτής της ενέργειας, προσπαθεί να συσπειρώσει την εκλογική βάση του AKP (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης) αλλά και να φέρει μαζί του τους Εθνικιστές, τους Γκρίζους Λύκους αλλά και άλλα εθνικιστικά κόμματα. 

Από την άλλη, όσον αφορά την εξωτερική πολιτική, αναφέρει ότι γίνεται προσπάθεια να υλοποιήσει ένα πάγιο στόχο στη Συρία , μια ζώνη 30 χιλιομέτρων εντός του Συριακού εδάφους, για να μπορεί να λειτουργεί ως ασπίδα για την Τουρκία όπως οι ίδιοι αναφέρουν και να αποδυναμώσει περισσότερους τους Κούρδους και στην βόρεια Συρία και στο βόρειο Ιράκ, για να μπορέσει να μην αποτελούν κίνδυνο.

Οι σχέσεις Τουρκίας με τις ΗΠΑ και την Ρωσία

Τα τουρκικά μαχητικά, φαίνεται να πέταξαν σε εναέριους χώρους που ελέγχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και η Ρωσία για να χτυπήσουν τους Κούρδους, κάτι το οποίο όπως αναφέρει και ο κ. Χρυσοστόμου για να μπορέσει να προβεί σε αεροπορικές επιχειρήσεις και χτυπήματα σίγουρα έχει δοθεί το πράσινο φως από πλευράς Ρωσία γιατί ένα μέρος του εναέριου χώρου της Συρίας το ελέγχει η Ρωσία. 

Παράλληλα, όπως δήλωσε Ρώσοι αξιωματούχοι κάνουν λόγο για το δικαίωμα της Τουρκίας για να πατάξει την τρομοκρατία και να διασφαλίσει με την άμυνα της άρα υπάρχει συναίνεση ενώ η Ρωσία αυτή την στιγμή είναι σε μια απομόνωση και θέλει να έχει μια συμπόρευση με την Τουρκία, άρα για αυτό δεν λειτουργεί αποτρεπτικά.

Από πλευράς ΗΠΑ, συμπλήρωσε ότι υπάρχουν δηλώσεις ίσων αποστάσεων που καλούν σε αυτοσυγκράτηση, μη περεταίρω κλιμάκωση αλλά στην ουσία είναι ίσες αποστάσεις στο ζήτημα αυτό και τηρούν μια στάση ουδέτερη που στην ουσία αγνοεί την Τουρκία σε μια προσπάθεια να μην οξύνουν περεταίρω τις σχέσεις.

Κλείνοντας ο Διεθνολόγος ανέφερε ότι δυστυχώς είναι ένα ευνοϊκό κλίμα για την Τουρκία για να προοδεύει σε αυτές τις ενέργειες, με το μόνο παρήγορο ότι στρεφόμενοι προς Συρία και Ιράκ, οι πιθανότητες προστριβών με την Ελλάδα και Κύπρο, ελαχιστοποιούνται.

Διαβάστε αυτούσια την συνέντευξη του κ. Χρυσοστόμου:

Η βομβιστική ενέργεια στην Κωνσταντινούπολη πριν λίγες μέρες, φαίνεται να ήταν η αφορμή που έψαχνε ο Ερντογάν για να χτυπήσει τους Κούρδους. Θα θέλαμε τη δική σας ανάλυση. Ποια τα δεδομένα, Γιατί τώρα αυτές οι επιθέσεις, και ποιος ο στόχος της Τουρκίας;

Η βομβιστική ενέργεια στην Κωνσταντινούπολη ήταν η αφορμή που δόθηκε στον Ερντογάν για να συσπειρώσει σχεδόν όλες τις πολιτικές δυνάμεις αλλά και την κοινωνία μέσα σε αυτήν την προσπάθεια που επιχειρεί χτυπώντας στο βόρειο Ιράκ και στο βόρεια Συρία. Ήταν βασικά η αφορμή για να «νομιμοποιήσει» τις ενέργειες αυτές επικαλούμενος την τρομοκρατία και κυρίως στις ΗΠΑ, Ρωσία και άλλες παίχτες του διεθνούς δικαίου.

Ο στόχος του Τούρκου προέδρου είναι εδώ και καιρό διπλός μέσω των επιθέσεων εντός της Τουρκίας αλλά και όσον αφορά την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας. Όσον αφορά τον λόγο εντός της Τουρκίας εξαιτίας του ότι οδηγούνται σε προεδρικές εκλογές με την νέα χρονιά, δημοσκοπικά ο Ερντογάν υπολείπετε και υπάρχει ένας αρνητισμός για το πρόσωπο του.

Μέσω αυτής της ενέργειας, προσπαθεί να συσπειρώσει την εκλογική βάση του AKP (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης) αλλά και να φέρει μαζί του τους Εθνικιστές, τους Γκρίζους Λύκους αλλά και άλλα εθνικιστικά κόμματα. 

Όσον αφορά την εξωτερική πολιτική, θέλει να υλοποιήσει ένα πάγιο στόχο στη Συρία , μια ζώνη 30 χιλιομέτρων εντός του Συριακού εδάφους, για να μπορεί να λειτουργεί ως ασπίδα για την Τουρκία όπως οι ίδιοι αναφέρουν και να αποδυναμώσει περισσότερους τους Κούρδους και στην βόρεια Συρία και στο βόρειο Ιράκ, για να μπορέσει να μην αποτελούν κίνδυνο.

Ο Ερντογάν πάντως προανήγγειλε και χερσαία επίθεση στις περιοχές αυτές με στρατό και τανκς. Τι θα σημαίνει αυτή η εξέλιξη;

Αυτή η εξέλιξη στην ουσία θα συνιστά αν υλοποιήσει αυτήν την απειλή, στρατιωτική εισβολή και στο Ιράκ και στην Συρία. Όπως ακριβώς βλέπουμε να γίνεται στην Ουκρανία όπου οι Ρώσοι επιχειρούν εισβολή σε μια τρίτη χώρα. Εάν ο Ερντογάν επιχειρήσει χερσαίες επιχειρήσεις πέραν από τα αεροπορικά χτυπήματα θα συνιστά εισβολή σε δύο τρίτες χώρες. 

Το κρίσιμο είναι ότι και η Ρωσία και οι ΗΠΑ είτε σιωπηρά είτε με την ανοχή τους δίνουν στην ουσία το πράσινο φως.

Τα τουρκικά μαχητικά, φαίνεται να πέταξαν σε εναέριους χώρους που ελέγχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και η Ρωσία για να χτυπήσουν τους Κούρδους. Αυτό τι σημαίνει κ. Χρυσοστόμου; Τι μηνύματα προκύπτουν για τις σχέσεις της Τουρκίας με ΗΠΑ και Ρωσία;

Η Τουρκία για να μπορέσει να προβεί σε αεροπορικές επιχειρήσεις και χτυπήματα σίγουρα έχει δοθεί το πράσινο φως από πλευράς Ρωσία γιατί ένα μέρος του εναέριου χώρου της Συρίας το ελέγχει η Ρωσία. Άρα, είναι με ρωσική διευκόλυνση που γίνονται αυτή την στιγμή οι ενέργειες.  

Παράλληλα, Ρώσοι αξιωματούχοι κάνουν λόγο για το δικαίωμα της Τουρκίας για να πατάξει την τρομοκρατία και να διασφαλίσει με την άμυνα της άρα υπάρχει συναίνεση.

Από πλευράς ΗΠΑ, είδαμε δηλώσεις ίσων αποστάσεων, καλούν σε αυτοσυγκράτηση, μη περεταίρω κλιμάκωση αλλά στην ουσία είναι ίσες αποστάσεις στο ζήτημα αυτό. Παράλληλα, η Ρωσία αυτή την στιγμή είναι σε μια απομόνωση και θέλει να έχει μια συμπόρευση με την Τουρκία, άρα για αυτό δεν λειτουργεί αποτρεπτικά ενώ η ΗΠΑ τηρούν μια στάση ουδέτερη που στην ουσία αγνοεί την Τουρκία σε μια προσπάθεια να μην οξύνουν περεταίρω τις σχέσεις.

Υπάρχει δυστυχώς ένα ευνοϊκό κλίμα για την Τουρκία για να προοδεύει σε αυτές τις ενέργειες, με το μόνο παρήγορο ότι στρεφόμενοι προς Συρία και Ιράκ, οι πιθανότητες προστριβών με την Ελλάδα και Κύπρο, ελαχιστοποιούνται.

Πώς βλέπετε να εξελίσσεται αυτή η τουρκική επίθεση;

Αναμένεται να δούμε τις επόμενες μέρες αν θα πραγματοποιηθούν οι χερσαίες επιχειρήσεις αλλά η εκτίμηση μου είναι ότι περιμένει να δει αν θα μπορέσει να πιάσει κάποια ανταλλάγματα από τις ΗΠΑ όσον αφορά τα F-16 ή και άρση πώλησης στρατιωτικών όπλων στην Τουρκία που υφίσταται αυτή την στιγμή.

Εάν δεν πάρει ανταλλάγματα θεωρώ ότι θα επιχειρήσει μια εισβολή και το επόμενο διάστημα θα δούμε και χερσαίες επιχειρήσεις εντός Συρίας και Ιράκ.

Πριν λίγες μέρες ο Ερντογάν συναντήθηκε στο Κατάρ με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι στο Κατάρ. Είχαν μάλιστα και μια θερμή χειραψία και το γεγονός σχολιάστηκε από τα διεθνή ΜΜΕ. Προκύπτει κάποια εξέλιξη στις σχέσεις των 2 χωρών;

Η Τουρκία το τελευταίο διάστημα επιχείρησε να επαναπροσδιορίσουν  τις σχέσεις και με το Ισραήλ και με την Αίγυπτο, αλλά με το Ισραήλ το είδαμε με την αποστολή πρεσβευτών που οι διπλωματικές σχέσεις ήταν μηδενικές, είχαν αποσύρει τους πρεσβευτές, τώρα επανέρχονται και γίνεται μια προσπάθεια να ξαναδημιουργηθούν οι σχέσεις.

Το ίδιο συμβαίνει και με την Αίγυπτο, το αγκάθι για τις Τουρκοκυπριακές σχέσεις ήταν η στάση τους στη Λιβύη. Είναι γνωστό ότι η Αίγυπτος στηρίζει τον στρατάρχη Χαφτάρ, με τον οποίο η κυβέρνηση που στηρίζει η Τουρκία απέναντι σε εμφύλιο πόλεμο, γίνεται μια προσπάθεια να επαναπροσδιορίσουν  τις σχέσεις τους.

Δεν ήταν τυχαία η συνάντηση τους αλλά στα πλαίσια του Μουντιάλ , αλλά είχε μεσολαβήσει και ο ίδιος ο εμίρης Κατάρ, αλλά δεν αλλάζουν από την μία μέρα στην άλλη 180 μοίρες οι σχέσεις. Είναι σίγουρα μια ένδειξη ότι η Τουρκία προσπαθεί να δημιουργήσει ξανά γέφυρες με το Ισραήλ και Αίγυπτο.

Δείτε στο βίντεο όλα όσα δήλωσε ο Διεθνολόγος Χαράλαμπος Χρυσοστόμου:

Home