Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Όμικρον 2: Δεν φαίνεται να αποτελεί λόγο σοβαρής ανησυχίας

Offsite Team -
31.01.2022

Όμικρον 2: Δεν φαίνεται να αποτελεί λόγο σοβαρής ανησυχίας

Οι εκτιμήσεις επιστημόνων

Δεν φαίνεται να αποτελεί λόγο σοβαρής ανησυχίας η Όμικρον 2. Όσα εξηγούν οι επιστήμονες και οι εκτιμήσεις τους για την πορεία της.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Τις τελευταίες ημέρες, τίτλοι σχετικά με μία νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον έχουν σχηματίσει την «=εικόνα ότι μία νέα μορφή του κορονοϊού δημιουργεί «ύπουλα» ένα νέο καταστροφικό κύμα της πανδημίας.

Ωστόσο, αυτό το σενάριο είναι πολύ απίθανο λένε οι επιστήμονες. Η νέα παραλλαγή, όμως, η οποία ονομάζεται BA.2 θα μπορούσε να παίξει σημαντικό ρόλο στην εξάπλωση της Όμικρον σε μεγάλο μέρος του κόσμου.

Μέχρι στιγμής, η Όμικρον 2 –όπως είναι ευρέως γνωστή– δεν φαίνεται να προκαλεί πιο σοβαρή νόσηση και τα εμβόλια είναι εξίσου αποτελεσματικά εναντίον της όσο και άλλων μορφών της Όμικρον. Βέβαια, δείχνει σημάδια ότι εξαπλώνεται πιο εύκολα.

«Είναι πιθανό να υπάρξει μία υψηλότερη κορύφωση κρουσμάτων στα μέρη όπου η πανδημία δεν έχει ακόμη κορυφωθεί καθώς και μία επιβράδυνση στην πτωτική τάση τους στις περιοχές που έχουν ήδη περάσει την κορύφωση της Όμικρον» εκτιμά ο ιολόγος δρ Τόμας Πίκοκ του Κολεγίου Imperial του Λονδίνου, σύμφωνα με δημοσίευμα των «New York Times».

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Τον Νοέμβριο του 2021, ερευνητές στη Νότια Αφρική «έκρουσαν» για πρώτη φορά τον κώδωνα του κινδύνου για την Όμικρον.

Οι αρχικές μολύνσεις της Όμικρον αφορούσαν τη ΒΑ.1, με τη ΒΑ.2 να είναι σπανιότερη και τη ΒΑ.3 ακόμη πιο σπάνια. Μάλιστα, η τελευταία φαίνεται να προήλθε από τη μόλυνση του ίδιου ατόμου με ΒΑ.1 και ΒΑ.2, με αποτέλεσμα τα γονίδια τους να βρουν ευκαιρία «ανάμιξης» και έτσι να δημιουργηθεί μια νέα παραλλαγή του κορονοϊού.

Αρχικά, η ΒΑ.1 ξεπερνούσε τις άλλες με συχνότητα κρουσμάτων 1.000 προς ένα. Τις τελευταίες εβδομάδες, όμως, η ΒΑ.2 έχει γίνει συχνότερη σε χώρες όπως η Δανία, όπου πλέον αποτελεί το 65% των κρουσμάτων σύμφωνα με το Ινστιτούτο «Staten Serum» και το 82% σύμφωνα με τον ιολόγο Τρέβορ Μπέντφορντ του Ερευνητικό Κέντρο Καρκίνου «Φρεντ Χάτσινσον».

Παράλληλα, στη Βρετανία είναι το 9% και αναπτύσσεται ταχύτερα σε σχέση με τη ΒΑ.1 και στις ΗΠΑ αποτελεί τουλάχιστον το 8% των κρουσμάτων και το ποσοστό αυτό αυξάνει γρήγορα.

«Είμαι αρκετά βέβαιος ότι η ΒΑ.2 θα γίνει κυρίαρχη στις ΗΠΑ, αλλά δεν γνωρίζω ακόμη τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την πανδημία» δηλώνει ο επιδημιολόγος Νέιθαν Γκρουμπάου της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Yale. Επίσης, εκτίμησε ως πιθανότερο σενάριο ότι η ΒΑ.2 δεν θα προκαλέσει ένα νέο μεγάλο κύμα, αλλά τα κρούσματα της Όμικρον θα συνεχίσουν να μειώνονται τις επόμενες εβδομάδες, ενώ είναι επίσης πιθανό η ΒΑ.2 να επιβραδύνει την πτωτική τάση τους.

Τέλος, υπογραμμίζεται πως είναι πια κατανοητό ότι η BA.2 θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια νέα «έκρηξη», αλλά ο Δρ. Γκρουμπάου πιστεύει ότι είναι πιο πιθανό οι περιπτώσεις COVID-19 να συνεχίσουν να μειώνονται τις επόμενες εβδομάδες.

sputniknews.gr

Home