Οργή του Ιράν για τις απειλές Τραμπ: «Είναι τρομοκράτης...»

Οργή του Ιράν για τις απειλές Τραμπ: «Είναι τρομοκράτης...»

Υπουργός του Ιράν χαρακτήρισε τον Ντόναλντ Τραμπ «τρομοκράτη με κουστούμι», λίγες ώρες αφότου ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν «κλειδώσει» 52 ιρανικούς στόχους που θα χτυπήσουν σε περίπτωση επίθεσης.

«Τρομοκράτη με κουστούμι» χαρακτήρισε τον Ντόναλντ Τραμπ ο υπουργός Πληροφοριών και Επικοινωνιών του Ιράν, Μοχαμάντ Τζαβάντ Αζαρί Τζαχρομί, σε μήνυμά του στο Twitter. Βολές κατά του Αμερικανού προέδρου εξαπέλυσαν ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν και ο αρχηγός του ιρανικού στρατού.

«Όπως το ISIS, όπως ο Χίτλερ, όπως ο Τζένγκις (Χαν)! Όλοι μισούν τους πολιτισμούς. Ο Τραμπ είναι “τρομοκράτης με κουστούμι”. Θα μάθει πολύ σύντομα την ιστορία ότι κανείς δεν μπορεί να νικήσει “το Μεγάλο Ιρανικό Έθνος και Πολιτισμό”», έγραψε ο Τζαχρομί.

Σε σειρά μηνυμάτων στο Twitter, το πρωί της Κυριακής, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε αναφέρει ότι οι ΗΠΑ έχουν «κλειδώσει» 52 ιρανικούς στόχους τους οποίους θα πλήξουν, αν υπάρξουν επιθέσεις κατά Αμερικανών ή κατά αμερικανικών περιουσιακών στοιχείων, μετά τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σολεϊμανί από τις ΗΠΑ.

Οι στόχοι αυτοί, όπως ανέφερε ο Τραμπ, είναι τοποθεσίες σημαντικές για το Ιράν και τον ιρανικό πολιτισμό.

«Έχουμε στο στόχαστρο 52 ιρανικές τοποθεσίες […] εκ των οποίων ορισμένες πολύ υψηλού επιπέδου και σημασίας για το Ιράν και τον ιρανικό πολιτισμό και αυτοί οι στόχοι, μαζί με το Ιράν, θα χτυπηθούν πολύ γρήγορα και πολύ σκληρά», έγραψε ο Τραμπ.

Σημείωσε δε, ότι οι 52 ιρανικοί στόχοι, αντιπροσωπεύουν τους 52 Αμερικανούς ομήρους που είχαν αιχμαλωτιστεί στην αμερικανική πρεσβεία στην Τεχεράνη, το 1970.

Σε επόμενο μήνυμά του, ο Τραμπ διαμήνυσε ότι οι ΗΠΑ θα χτυπήσουν το Ιράν «πιο σκληρά απ’ όσο έχει ποτέ χτυπηθεί».

«Μας επιτέθηκαν και ανταποδώσαμε. Εάν επιτεθούν ξανά, που θα τους συνιστούσα έντονα να μην το κάνουν, θα τους χτυπήσουμε πιο σκληρά απ’ όσο έχουν ποτέ χτυπηθεί», ανέφερε ο Τραμπ.

Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ κατέβαλαν 2 τρισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτικό εξοπλισμό.

«Εάν το Ιράν επιτεθεί σε μια αμερικανική βάση ή σε οποιονδήποτε Αμερικανό, θα στείλουμε μερικά από αυτά τα ολοκαίνουργια, όμορφα όπλα προς το μέρος του… και χωρίς δισταγμό!», διαμήνυσε.

Ζαρίφ: Η στοχοθέτηση πολιτιστικών μνημείων είναι έγκλημα πολέμου

Οι αναφορές του Τραμπ προκάλεσαν την αντίδραση και του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η στοχοθέτηση πολιτιστικών μνημείων είναι έγκλημα πολέμου.

Ο Ζαρίφ ανέφερε ότι μετά την παραβίαση του διεθνούς δικαίου την Παρασκευή με τη δολοφονία του Σολεϊμανί, ο Τραμπ «απειλεί να διαπράξει ξανά νέες παραβιάσεις του δεσμευτικού διεθνούς δικαίου»

«Η στοχοποίηση πολιτιστικών μνημείων είναι έγκλημα πολέμου. Είτε κλωτσούν είτε βουλιάζουν, το τέλος της αμερικανικής κακοήθους παρουσίας στη Δυτική Ασία έχει αρχίσει», πρόσθεσε.

Αρχηγός ιρανικού στρατού: Αμφιβάλω ότι οι ΗΠΑ έχουν το θάρρος να χτυπήσουν το Ιράν

Αντιδρώντας στα όσα έγραψε ο Τραμπ, ο αρχηγός του ιρανικού στρατού, υποστράτηγος Αμπντολραχίμ Μουσαβί, εξέφρασε την αμφιβολία ότι οι ΗΠΑ έχουν το θάρρος να χτυπήσουν το Ιράν.

«Λένε αυτά τα πράγματα για να εκτρέψουν την προσοχή της παγκόσμιας κοινής γνώμης από την απάνθρωπη και αδικαιολόγητη πράξη τους», δήλωσε ο Μουσαβί. «Αμφιβάλλω ότι έχουν το θάρρος», πρόσθεσε.

Home