Το Oruc Reis συνεχίζει… την περιπλάνησή του στην Αν. Μεσόγειο

Το Oruc Reis συνεχίζει… την περιπλάνησή του στην Αν. Μεσόγειο

Κανένας εφησυχασμός στην Αθήνα

Υπό στενή παρακολούθηση παραμένουν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδα για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα, μετά την εκδήλωση της νέας τουρκικής πρόκλησης και την αποστολή του Oruc Reis, το οποίο κάνει βόλτες στην Ανατολική Μεσόγειο, μπαινοβγαίνοντας στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Για μια ακόμα φορά το τουρκικό πλοίο άλλαξε, τα ξημερώματα της Πέμπτης, πορεία και λίγο μετά τις 13:00 μπήκε εκ νέου στην ελληνική υφαλοκρηπίδα από την οποία είχε βγει το απόγευμα της Τετάρτης. Ωστόσο, από την πρώτη στιγμή οι εντολές που έχει δώσει και στους τρεις Κλάδους η στρατιωτική ηγεσία του «Πενταγώνου» ήταν να συνεχιστεί η στενή επιτήρηση του τουρκικού σκάφους.

Δείτε που βρισκόταν το Oruc Reis στις 18:30 της Πέμπτης

1

Σύμφωνα με «Τα Νέα», οι κινήσεις του πλοίου παρακολουθούνται όχι μόνο από τις δύο ελληνικές φρεγάτες που πλέουν πολύ κοντά στο Oruc Reis σε απόσταση 5 μιλίων, αλλά από όλα τα μέσα που διαθέτουν οι Ένοπλες Δυνάμεις. Οι έλληνες επιτελείς επιμένουν πως το τουρκικό σκάφος – το οποίο από προχθές έκανε στροφή 180 μοιρών και κινείται βορειοανατολικά, περνώντας χθες το βράδυ στα όρια της Κυπριακής ΑΟΖ μόνο και μόνο για να κάνει νέα αναστροφή και να επιστρέψει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα – δεν πραγματοποιεί έρευνα, μολονότι έχει απλωμένα καλώδια μπροστά.

Όπως εξηγούν, θα ήταν αδύνατο να γίνει σεισμογραφική έρευνα με τα δύο βοηθητικά πλοία σε τόσο κοντινή απόσταση και με τα πολεμικά που επίσης το συνοδεύουν επίσης κοντά. Ο θόρυβος και μόνο είναι σημαντικός ανασταλτικός παράγοντας για διενέργεια σεισμικής έρευνας.

Δείτε την πορεία του Oruc Reis μέχρι και το απόγευμα της Τετάρτης

2

Πάντως, σε κάθε περίπτωση, στην Αθήνα δεν πρόκειται να υπάρξει κανένας εφησυχασμός. Όλοι οι Κλάδοι – Στρατός, Ναυτικό, Αεροπορία – στο Νότιο Αιγαίο και πλησίον του Καστελλορίζου παραμένουν σε αυξημένη επαγρύπνηση και σε διάταξη μάχης.

Tags
Home