Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ουκρανία: Στο «μάτι» της ΕΕ ο ρωσικός χρυσός

Offsite Team
- 15.07.2022

Ουκρανία: Στο «μάτι» της ΕΕ ο ρωσικός χρυσός

Πώς το Κίεβο πληρώνει το τίμημα της ενεργειακής κρίσης

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να υιοθετήσει το έβδομο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία, το οποίο θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την απαγόρευση στην εισαγωγή ρωσικού χρυσού

Τα νέα μέτρα, που ονομάστηκαν από τον εκτελεστικό βραχίονα του μπλοκ ως πακέτο «συντήρησης και ευθυγράμμισης», στοχεύουν στον ρωσικό χρυσό, εισάγουν περισσότερους εμπορικούς περιορισμούς, ενώ αναμένεται να προστεθούν περισσότερα από 50 άτομα και οντότητες στη λίστα κυρώσεων.

>>>Διαβάστε επίσης: Νέα δέσμη κυρώσεων της ΕΕ κατά της Μόσχας

Ειδικά για τον χρυσό, η πρόταση θα απαγορεύει την «άμεση ή έμμεση εισαγωγή, αγορά ή μεταφορά χρυσού ρωσικής προέλευσης, που εξάγεται από τη Ρωσία μετά την έναρξη ισχύος του κανονισμού», σύμφωνα με προσχέδιο που επικαλείται το Bloomberg.

«Ο βίαιος πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας συνεχίζεται αμείωτος», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Ως εκ τούτου, «προτείνουμε σήμερα να αυστηροποιήσουμε τις σκληρές κυρώσεις της ΕΕ κατά του Κρεμλίνου, να τις εφαρμόσουμε πιο αποτελεσματικά και να τις παρατείνουμε μέχρι τον Ιανουάριο του 2023» συμπλήρωσε.

«Οι κυρώσεις της ΕΕ είναι αυστηρές και σκληρές. Συνεχίζουμε να στοχεύουμε όσους βρίσκονται κοντά στον Πούτιν και το Κρεμλίνο. Η σημερινή δέσμη μέτρων αντικατοπτρίζει τη συντονισμένη προσέγγισή μας με τους διεθνείς εταίρους, συμπεριλαμβανομένης της G7. Εκτός από αυτά τα μέτρα, θα υποβάλω επίσης προτάσεις στο Συμβούλιο για την καταχώριση στον κατάλογο περισσότερων φυσικών και νομικών προσώπων, με δέσμευση των περιουσιακών τους στοιχείων και περιορισμό της δυνατότητας ταξιδιών» δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ.

Οι προτάσεις θα περιλαμβάνουν διευκρινίσεις και διορθώσεις σε προηγούμενες κυρώσεις που ενδέχεται να παρεμπόδισαν τη ροή των εξαγωγών γεωργικών προϊόντων και τροφίμων από τη Ρωσία, αναφέρει το δημοσίευμα.

Η πρόταση θα επιτρέπει την εξαίρεση από τις κυρώσεις συγκεκριμένων ρωσικών κρατικών οντοτήτων για γεωργικές συναλλαγές ή μεταφορά πετρελαίου, σύμφωνα με το προσχέδιο. Παράλληλα αναμένεται να «ξεπαγώσουν» ορισμένα περιουσιακά στοιχεία επιλεγμένων οντοτήτων που υπόκεινται σε κυρώσεις, εάν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι καταλήξουν «ότι τέτοια κεφάλαια ή οικονομικοί πόροι είναι απαραίτητοι για την αγορά, εισαγωγή ή μεταφορά γεωργικών και τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων σιταριού και λιπασμάτων».

«Το πακέτο επαναλαμβάνει επίσης ότι οι κυρώσεις της ΕΕ δεν στοχεύουν με κανέναν τρόπο το εμπόριο γεωργικών προϊόντων μεταξύ τρίτων χωρών και της Ρωσίας. Ομοίως, το κείμενο διευκρινίζει το ακριβές εύρος ορισμένων χρηματοπιστωτικών και οικονομικών κυρώσεων», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η ΕΕ αναμένεται επίσης να διευκρινίσει ότι τα λιμάνια από τα οποία αποστέλλονται τέτοια αγαθά δεν υπόκεινται σε κυρώσεις, ενώ συζητά επίσης την άρση κυρώσεων σε μικρό αριθμό Ρώσων λόγω «νομικών ανησυχιών», σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Η ενεργειακή κρίση στην ΕΕ «ψαλιδίζει» τη στήριξη προς το Κίεβο

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να μειώσει την οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία από τα εννέα δισ. ευρώ στο ένα δισεκατομμύριο, λόγω των σοβαρών προβλημάτων που πυροδοτεί η ενεργειακή κρίση του φυσικού αερίου, αναφέρει το Bloomberg.

Το αμερικανικό πρακτορείο υπενθυμίζει ότι σχεδόν πριν από δύο μήνες, η επικεφαλής της Κομισιόν είχε προτείνει να δοθούν εννέα δισ. ευρώ στην Ουκρανία ως βοήθεια έκτακτης ανάγκης, αλλά μέχρι στιγμής οι «27» έχουν συμφωνήσει μόνο σε μια αρχική δόση ενός δισ. ευρώ.

«Η ΕΕ αντιμετωπίζει νέες προκλήσεις καθώς το φάσμα της συνολικής διακοπής του ρωσικού φυσικού αερίου και η αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής κινδυνεύουν να ωθήσουν την περιοχή σε δεύτερη ύφεση μέσα σε δύο χρόνια», σημειώνει το Bloomberg.

Η Ουκρανία αντιμετωπίζει μηνιαίως ένα δημοσιονομικό κενό ύψους πέντε δισ. δολαρίων, καθώς προσπαθεί να αποκρούσει τις ρωσικές επιθέσεις. Η Κεντρική Τράπεζα της Ουκρανίας παραμένει η μεγαλύτερη πηγή για τη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού της κυβέρνησης και ολοένα και περισσότερο ανησυχεί για τα όρια της ικανότητάς της να παρέχει ρευστότητα.

«Ελπίζουμε ότι μπορούμε να πείσουμε όλους τους εταίρους ότι η Ουκρανία χρειάζεται πραγματικά αυτά τα κεφάλαια και θα λάβουμε μακροοικονομική βοήθεια μέχρι το τέλος του έτους» ανέφερε ο Ουκρανός υπουργός Οικονομικών, Σέρχι Μαρτσένκο, σε δήλωσή του.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύτηκε τον Μάιο να χρηματοδοτήσει το μεγαλύτερο μέρος της ανοικοδόμησης της χώρας, η οποία θα μπορούσε να ανέλθει σε 750 δισ. δολάρια, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Κιέβου.

Αυτό θα μπορούσε να αποδειχθεί μια ακόμη πιο δύσκολη συζήτηση για την ΕΕ, καθώς δεν υπάρχει συμφωνία για το πώς να συγκεντρωθούν αυτά τα κεφάλαια. Ορισμένα κράτη-μέλη εξέφρασαν επιφυλάξεις εγείροντας ανησυχίες για πιθανά ζητήματα διαφθοράς.

CNN

Home