Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Πανδημία στην Ευρώπη: Σε ποιες χώρες χαλαρώνουν τα μέτρα

Offsite Team -
23.01.2022 - 15:19

Πανδημία στην Ευρώπη: Σε ποιες χώρες χαλαρώνουν τα μέτρα

Με τα επιδημιολογικά στοιχεία να μην παρουσιάζουν ενιαία εικόνα, οι ευρωπαίκές χώρες κινούνται σε διαφορετικές ταχύτητες

Καθώς σε παγκόσμιο επίπεδο βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το πέμπτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού και την ραγδαία εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον, στην Ευρώπη καταγράφονται πολιτικές πολλών ταχυτήτων υπαγορευόμενες από εξίσου πολλούς παράγοντες.

Άρση των μέτρων στη Βρετανία με μικρές υποσημειώσεις

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το 90% των άνω των 60 ετών σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν λάβει ενισχυτική δόση εμβολίου ενώ οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το κύμα της παραλλαγής Όμικρον έχει φτάσει, στη χώρα, στην κορύφωσή του. Ο Βρετανός πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε έναν "διαφορετικό δρόμο" σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνησή του "πήρε επανειλλημμένως τις πιο σκληρές αποφάσεις". Επί του πρακταίου, από τις 26 Ιανουαρίου αίρονται όλοι οι περιορισμοί που περιλαμβάνουν την τηλεργασία, την υποχρεωτική χρήση μάσκας και τα υγειονομικά διαβατήρια. Αναφορικά με το πιστοποιητικό εμβολιασμού, οι επιχειρήσεις θα μπορούν να το ζητούν χωρίς όμως να είναι υποχρεωτικό.

Η κατάργηση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας αφορά τους δημόσιους χώρους καθώς και τους μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τους επιβάτες μέσων μεταφοράς. Θα υπάρχει σύσταση για χρήση της σε κλειστούς και πολυσύχναστους χώρους, ειδικότερα όταν υπάρχει στενή επαφή με άτομα εκτός του στενού κύκλου. Το επόμενο διάστημα θα υπάρξει επικαιροποίηση των μέτρων για τα γηροκομεία. Η καραντίνα των θετικών στον κορονοϊό θα εξακολουθήσει να ισχύει. Το μέτρο έχει ισχύ ως τις 24 Μαρτίου και ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι με τα σημερινά δεδομένα δεν αναμένεται να λάβει παράταση.

Προς σταδιακή άρση όλων των μέτρων η Γαλλία

Η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε μια σειρά αλλαγών που οδηγούν σε σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων ενώ σε ισχύ τίθεται από τις 24 Ιανουαρίου το νέο εμβολιαστικό πιστοποιητικό που αντικαθιστά το υγειονομικό πιστοποιητικό που ίσχυε το προηγούμενο διάστημα. Από την Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου δεν θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους. Επίσης, καταργείται η υποχρεωτική τηλεργασία, αν και θα εξακολουθήσει να συνίσταται και θα εναπόκειται σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους εάν θα τη συνεχίσουν και σε ποιον βαθμό. Σημαντικό για τις αθλητικές διοργανώσεις, ότι αίρεται το πλαφόν θεατών στα γήπεδα ενώ χαλαρώνουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα στα σχολεία όλων των βαθμίδων. Τα κέντρα νυχτερινής διασκέδασης, που είχαν κλείσει πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, θα επαναλειτουργήσουν από τις 16 Φεβρουαρίου. Στη Γαλλία έχει ήδη καταργηθεί από τις αρχές του έτους, η υποχρεωτική καραντίνα για τις επαφές των κρουσμάτων.

Το λεγόμενο "πάσο εμβολιασμού", που ψηφίστηκε εν μέσω έντονων αντιδράσεων και κινητοποιήσεων ειδικά από την εκπαιδευτική κοινότητα, θα απαιτείται για την είσοδο σε εστιατόρια, καφετέριες και κινηματογράφους. Ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ τόνισε ότι θα μπορούσε να καταργηθεί μόλις η επιδημιολογική εικόνα της χώρας βελτιωθεί σημαντικά.

Αυστρία: Υποχρεωτικός εμβολιασμός για όλους και τσουχτερό πρόστιμο

Σε μια τολμηρή απόφαση προχώρησε το αυστριακό Κοινοβούλιο που ενέκρινε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για όλους τους ενήλικες με ισχύ από την 1η Φεβρουαρίου. Το πρόστιμο θα είναι ιδιαίτερα "τσουχτερό" για όσους δεν συμμορφώνονται με το μέτρο και θα ανέρχεται ως και ις 3.600 ευρώ. Από το μέτρο της υποχρεωτικότητας εξαιρούνται οι έγκυες, όσοι έχουν τεκμηριωμένους ιατρικούς λόγους για να μην εμβολιαστούν και όσοι έχουν αναρρώσει το τελευταίο εξάμηνο. Το μέτρο τελεί υπό έγκριση από το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο της χώρας.

Ιταλία: Υποχρεωτικός εμβολιασμός για τους 50+ και πρόστιμα

Πριν την Αυστρία, σε υποχρεωτικό εμβολιασμό όλων των ενηλίκων αλλά μόνο όσων είναι άνω των 50 ετών είχε προχωρήσει η Ιταλία, διατηρώντας ορισμένες εξαιρέσεις. Η ιταλική κυβέρνηση έχει δώσει περιθώριο προσαρμογής στα μέτρα μέχρι της 15 Φεβρουαρίου. Το πρόστιμο για ανεμβολίαστους εργαζόμενους που προσέρχονται στον χώρο εργασίας τους ανέρχεται στα 1.600 ευρώ ενώ για τους ανεμβολίαστους που είναι άνεργοι ή συνταξιούχοι το πρόστιμο διαμορφώνεται στα 100 ευρώ.

Περιορισμοί για τους ανεμβολίαστους στη Γερμανία

Δύσκολη τη ζωή των ανεμβολίαστων αλλά και όσων δεν έχουν προχωρήσει στην τρίτη δόση του εμβολίου έχουν αποφασίσει να κάνουν και στα 16 γερμανικά κρατίδια. Στην πράξη, μόνο όσοι έχουν κάνει την τρίτη δόση είναι απολύτως ελεύθεροι να κινούνται παντού. Στη Γερμανία ισχύουν περιορισμοί στην εστίαση για όσους δεν έχουν κάνει τρίτη δόση εμβολίου. Όσοι είναι εμβολιασμένοι με δυο δόσεις υποχρεούνται σε rapid test για την είσοδό τους σε χώρους εστίασης. Στη χώρα, όπου έχουν καταγραφεί πάνω από 116 χιλιάδες θάνατοι σχετιζόμενοι με κορονοϊό, δεν ισχύει καραντίνα για τις επαφές των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Ολλανδία: Παραμένει το lockdown με μικρή χαλάρωση

Στη χώρα επαναλειτουργούν εμπορικά καταστήματα, γυμναστήρια και κομμωτήρια καθώς η κυβέρνηση του Μαρκ Ρούτε προχωρά σε σταδιακή χαλάρωση των μέτρων παρά τα υψηλά επίπεδα μολύνσεων. Μπαρ, εστιατόρια, καφέ και χώροι πολιτισμού ωστόσο παραμένουν κλειστοί μέχρι τις 25 Ιανουαρίου. Η Ολλανδία βρίσκεται σε αυστηρό lockdown από τις 19 Δεκεμβρίου με όλα τα μη απαραίτητα καταστήματα, μπαρ, εστιατόρια, κινηματογράφους, θέατρα και μουσεία κλειστά. Η επιλογή αυτή είχε χαρακτηριστεί από την κυβέρνηση ως "αναπόφευκτη λόγω του πέμπτου κύματος που προκλήθηκε από την παραλλαγή Όμικρον". Στη χώρα, το ποσοστό των εμβολιασμένων κυμαίνεται κοντά στο 86% των ενηλίκων, ενώ το 45% έχει κάνει αναμνηστική δόση.

Ισπανία: Στόχος να αυξηθούν οι εμβολιασμοί

Στόχος της κυβέρνησης Σάντσεθ είναι η αύξηση των εμβολιασμών καθώς στη χώρα καταγράφονται καθημερινά ρεκόρ νέων μολύνσεων. Το επιθυμητό ποσοστό είναι να φτάσουν στο 80% της ηλικιακής ομάδας 60 – 69 ετών. Αυτός είναι και ο εθνικός μέσος όρος. Στη χώρα τα μέτρα λαμβάνονται ανά Περιφέρεια. Στη Μαδρίτη επίκειται η επαναφορά του μέτρου της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας.

Πορτογαλία: Χαλάρωση για τους πλήρως εμβολιασμένους

Στη χώρα από τις 10 Ιανουαρίου ισχύει ότι όσοι έχουν εμβολιαστεί με την τρίτη δόση δεν χρειάζεται πλέον να εμφανίζουν αρνητικό αποτέλεσμα τεστ κορωνοϊού για να παρακολουθήσουν εκδηλώσεις και να εισέλθουν σε μέρη όπου διαφορετικά θα απαιτούνταν.

Νορβηγία: Ανοίγουν μπαρ και εστιατόρια

Η κυβέρνηση αποφάσισε την πώληση αλκοόλ σε μπαρ και εστιατόρια μετά την ανακοίνωση από το Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας (FHI) ότι οι κίνδυνοι νοσηλείας που σχετίζονται με τον κορονοϊό ήταν 69% χαμηλότεροι με την παραλλαγή Όμικρον. Ανακοινώθηκε επίσης, η χαλάρωση των κανόνων για την καραντίνα αλλά η χρήση μάσκας παραμένει υποχρεωτική σε καταστήματα και εμπορικά κέντρα και συνιστάται η αποφυγή των μέσων μαζικής μεταφοράς σε ώρες αιχμής ενώ η τηλεργασία είναι υποχρεωτική.

thetoc.gr

Ο Πούτιν και η ψύχωση του για τα τεράστια τραπέζια

Offsite Team -
30.06.2022 - 22:30

Ο Πούτιν και η ψύχωση του για τα τεράστια τραπέζια

Την πρώτη φορά είδαμε τον Πούτιν να υποδέχεται τους Μακρόν-Σολτς σε ένα τεράστιο τραπέζι

Λίγες μέρες πριν από την εισβολή στην Ουκρανία, ο Μακρόν είχε πάει στη Μόσχα για να συναντηθεί με τον Πούτιν και να τον μεταπείσει να μην επιτεθεί. Τότε σε όλους είχε κάνει εντύπωση το λευκό τραπέζι στο οποίο κάθισαν οι δυο ηγέτες. 

1

Ήταν τεράστιο κυριολεκτικά και ο ένας καθόταν στη μια άκρη και ο άλλος στην άλλη. Το τραπέζι ξεπερνούσε τα 6 μέτρα. Τότε είχαν πει κάποιοι πως ο Πούτιν το έκανε για να εξευτελίσει τον Γάλλο Πρόεδρο και να τον κάνει να αισθανθεί μειονεκτικά.

Κάποιοι άλλοι είπαν ότι επειδή ο Μακρόν αρνήθηκε να υποβληθεί στο ρωσικό τεστ για τον covid-19, κάθισαν στο μεγάλο τραπέζι για να έχουν μεταξύ τους απόσταση να μην κολλήσουν.

Κάποιοι άλλοι που γνώριζαν είπαν πως το συγκεκριμένο τραπέζι είναι διακοσμημένο με φύλλα χρυσού, κατασκευάστηκε πριν από 25 χρόνια από τον Renato Pologna και η αξία του ξεπερνά τις 100.000 ευρώ.

Τραπέζι σαν γήπεδο

Φαίνεται όμως πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν  έχει μια εμμονή με τα τεράστια τραπέζια. Στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής των χωρών της Κασπίας (5 χώρες) το τραπέζι που κάθισαν οι ηγέτες δεν έχει όμοιο του.

Η σύνοδος έγινε στο Τουρκμενιστάν και σε αυτήν συμμετείχαν εκτός από τον Πούτιν, οι πρόεδροι του Τουρκμενιστάν, Σερντάρ Μπερντιμουχαμέντοφ, του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγιεφ, του Καζακστάν, Κασίμ Τζομάρτ Τοκάγιεφ, και του Ιράν, Σαγίντε Εμπραχίμ Ραΐσι.

Και το τραπέζι ξεπερνάει κάθε φαντασία. Είναι τουλάχιστον 20 μέτρα στο μήκος και 5 στο πλάτος, σχηματίζει παραλληλόγραμμο και ο κάθε ηγέτης από τον άλλον απέχει… «παρασάγγες».

Την ίδια στιγμή στη σύνοδο των G7, εννέα οι ηγέτες καθόντουσαν σχεδόν στριμωγμένοι σε ένα μικρό στρογγυλό τραπέζι. Και φυσικά μόλις οι εικόνες του τραπεζιού που κάθεται ο Πούτιν βγήκαν στο διαδίκτυο, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έκαναν πάρτι.

«Έχει κάτσει ποτέ ο Πούτιν σε νορμάλ τραπέζι;» αναρωτιέται κάποιος χρήστης και ένας άλλος γράφει: «Πέντε ηγέτες παρίστανται σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής της Κασπίας στην Ασγκαμπάτ. Ο Πούτιν είναι ένας εξ αυτών. Νομίζω ότι το τραπέζι τους είναι πολύ μικρό». Και τα σχόλια συνεχίζουν: «Το τραπέζι του Πούτιν μεγαλώνει κάθε εβδομάδα; Τι γίνεται; Τι μας κρύβουν».

Πηγή: in.gr

Home