Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Πάνω από 100 νεκροί από τη «σφαγή», λέει η κυβέρνηση του Κογκό

Offsite Team -
03.12.2022 - 14:00

Πάνω από 100 νεκροί από τη «σφαγή», λέει η κυβέρνηση του Κογκό

Ο Tshisekedi είχε δώσει οδηγίες στην κυβέρνηση να κηρύξει τριήμερο εθνικό πένθος

Τριήμερο πένθος ξεκίνησε στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό το Σάββατο, μετά τη φερόμενη σφαγή πολιτών στα ανατολικά της χώρας, με την κυβέρνηση να δίνει ως απολογισμό τον θάνατο «πάνω από 100 ατόμων».

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, την Πέμπτη, η κυβέρνηση κατηγόρησε την παραστρατιωτική οργάνωση Μ23, με την οποία συγκρούεται εδώ και μήνες, ότι σφάγιασε 50 ανθρώπους στο Kishishe, ένα χωριό περίπου 70 χιλιόμετρα βόρεια της πόλης Γκόμα.

Η οργάνωση Μ23 απάντησε, λέγοντας ότι οι κατηγορίες ήταν «αβάσιμες», αρνούμενη ότι στοχοποίησε πολίτες.

Σε Υπουργικό Συμβούλιο την Παρασκευή, ο Πρόεδρος της Λ.Δ. του Κογκό Felix Tshisekedi «καταδίκασε με τον πιο ισχυρό τρόπο τη σφαγή πάνω από 100 συμπατριωτών στο Kishishe», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Patrick Muyaya.

Είπε ότι ο Tshisekedi είχε «δώσει οδηγίες στην κυβέρνηση να κηρύξει τριήμερο εθνικό πένθος», προσθέτοντας ότι οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες στη χώρα.

Η περίοδος πένθους θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα με έναν τηλεοπτικό έρανο για στήριξη των θυμάτων, είπε ο Muyaya.

Από τότε που εμφανίστηκαν αναφορές για τη σφαγή, αυξάνονται οι εκκλήσεις για ανεξάρτητη έρευνα.

Ο Πρόεδρος «ζήτησε από τον Υπουργό Δικαιοσύνης να ξεκινήσει μια εσωτερική έρευνα χωρίς καθυστέρηση και ταυτόχρονα να εργαστεί για μια διεθνή έρευνα για να ρίξει φως σε αυτό το έγκλημα πολέμου», είπε ο Muyaya.

Το κίνημα της 23ης Μαρτίου, ή M23, είναι μια κατά κύριο λόγο ομάδα ανταρτών Τούτσι από το Κονγκό που ήταν αδρανής για χρόνια. Πήρε ξανά τα όπλα τον περασμένο Νοέμβριο και κατέλαβε την πόλη Μπουναγκάνα στα σύνορα με την Ουγκάντα ​​τον Ιούνιο.

Μετά από μια σύντομη περίοδο ηρεμίας, πέρασε ξανά στην επίθεση τον Οκτώβριο, επεκτείνοντας κατά πολύ την υπό τον έλεγχό της έδαφος και προχωρώντας προς την Γκόμα.

Η Κινσάσα κατηγορεί τη μικρότερη γειτονική της Ρουάντα ότι παρέχει υποστήριξη στην Μ23, κάτι που έχουν επισημάνει επίσης ειδικοί του ΟΗΕ και αξιωματούχοι των ΗΠΑ τους τελευταίους μήνες. Η Ρουάντα αρνείται την κατηγορία.

ΚΥΠΕ

Home