Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Παρέμβαση Ευρωπαϊκής Ένωσης για το τουρκολιβυκό μνημόνιο

Offsite Team -
03.10.2022 - 22:15

Παρέμβαση Ευρωπαϊκής Ένωσης για το τουρκολιβυκό μνημόνιο

2 εταιρείες από τα κατεχόμενα θέλουν να εξάγουν χαλούμι στην ΕΕ
«Να αποφεύγονται ενέργειες που υπονομεύουν την περιφερειακή σταθερότητα»

Την στάση της απέναντι στο τουρκολιβυκό μνημόνιο για τους υδρογονάνθρακες εξέφρασε με ανακοίνωσή της η Ευρωπαική Ένωση τονίζοντας ότι η θέση της έχει δηλωθεί με σαφήνεια από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο του 2019 και παραμένει αμετάβλητη.

>>>Αθήνα για τουρκολυβικό μνημόνιο: Έχουμε δικαιώματα στην περιοχή<<<

«Το Μνημόνιο Κατανόησης Τουρκίας-Λιβύης του 2019 παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να έχει νομικές συνέπειες για τρίτα κράτη», αναφέρεται χαρακτηριστικά και προσθέτει:

«Η νέα συμφωνία δεν έχει δημοσιοποιηθεί ακόμη. Απαιτούνται περαιτέρω διευκρινίσεις για το περιεχόμενό του. Πρέπει να αποφεύγονται ενέργειες που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την περιφερειακή σταθερότητα».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σημειώνει τις αναφορές ότι η Τουρκία και η Λιβυκή Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας υπέγραψαν συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες με βάση το Μνημόνιο Συνεννόησης Τουρκίας-Λιβύης του 2019 για την οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο.

Η ΕΕ υπενθυμίζει ότι η θέση της σχετικά με αυτό το Μνημόνιο έχει δηλωθεί με σαφήνεια από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο του 2019 και παραμένει αμετάβλητη: Το Μνημόνιο Κατανόησης Τουρκίας-Λιβύης του 2019 παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να έχει νομικές συνέπειες για τρίτα κράτη.

Η νέα συμφωνία δεν έχει δημοσιοποιηθεί ακόμη. Απαιτούνται περαιτέρω διευκρινίσεις για το περιεχόμενό του. Πρέπει να αποφεύγονται ενέργειες που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την περιφερειακή σταθερότητα.

SKAI

Home