«Παρενόχληση» του «Τσεσμέ» από ελληνικά F16 καταγγέλλει η Άγκυρα

«Παρενόχληση» του «Τσεσμέ» από ελληνικά F16 καταγγέλλει η Άγκυρα

Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι το πλοίο παρενοχλήθηκε από ελληνικά μαχητικά

Η Άγκυρα κατηγορεί την Αθήνα για «παρενόχληση» του πλοίου «Τσεσμέ» από ελληνικά F-16 στο βόρειο Αιγαίο.

Το πρακτορείο Anadolu, επικαλούμενο πηγές από το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, αναφέρει ότι «ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη παρενόχλησαν το πλοίο "Τσεσμέ" που κάνει έρευνες σε διεθνή χωρικά ύδατα».

Οι Τούρκοι υποστηρίζουν ότι τέσσερα F-16 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας πλησίασαν το «Τσεσμέ» δυτικά της Λήμνου. «Ένα από τα μαχητικά αεροσκάφη παρενόχλησε το πλοίο, ρίχνοντας "αερόφυλλα" σε απόσταση δύο ναυτικών μιλίων από το "Τσεσμέ"», ανέφερε ακόμη το Anadolu. 

«Μία από τις συχνές παρενοχλήσεις από τους Έλληνες γείτονές μας. Η απαραίτητη απάντηση δόθηκε εντός του πλαισίου των κανονισμών», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ.

“Μια από τις γνωστές παρενοχλήσεις των Ελλήνων γειτόνων μας”, χαρακτήρισε ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ επεισόδιο το οποίο τουρκικά μέσα ενημέρωσης επικαλούνται στο Αιγαίο, υποστηρίζοντας ότι ελληνικά μαχητικά F16 παρενόχλησαν το τουρκικό πλοίο ‘Τσεσμέ’.

Πάντως σε ανάρτησή του στο Twitter το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού αναφέρει ότι ένα από τα 4 ελληνικά μαχητικά πλησίασε τόσο κοντά στο ‘Τσεσμέ’ και έριξε αντιπυραυλικά αντίμετρα σε απόσταση δύο ναυτικών μιλίων από το ερευνητικό. 

Ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι το επεισόδιο έγινε χθες, προσθέτοντας ότι “κι εμείς έχουμε τους δικούς μας κανόνες και στο πλαίσιο αυτών των κανόνων μας δόθηκε η απαραίτητη απάντηση”. “Οι δραστηριότητες που διεξάγουμε εκεί είναι υδρογραφικές, σχετικές με σεισμούς, τεχνικές. Δραστηριότητες στις οποίες έχουν προβεί προηγουμένως και οι Έλληνες γείτονές μας. Όταν πραγματοποιούμε τέτοιες τεχνικές και επιστημονικές εργασίες σε δικές μας περιοχές, δεν πρέπει να υπάρχουν τέτοιες παρενοχλήσεις, δεν συνάδουν με το πνεύμα των σχέσεων καλής γειτονίας. Όλοι σας τα βλέπετε και τα βλέπουμε” είπε.

Ο Χουλουσί Ακάρ επανέλαβε ότι “όπως πάντα λέμε, εμείς είμαστε υπέρ του διαλόγου, των σχέσεων καλής γειτονίας, της εφαρμογής του διεθνούς δικαίου, αλλά δυστυχώς πότε-πότε γίνονται τέτοιες κινήσεις. Στο θέμα αυτό, η στάση, η αποφασιστικότητα και οι ενέργειές μας είναι σαφείς. Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει για αυτό”. 

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Home