Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Πείραμα με ΑΠΕ στη Λιθουανία με συνδυασμό ήλιου, νερού και πάγου

Offsite Team
- 08.10.2020

Πείραμα με ΑΠΕ στη Λιθουανία με συνδυασμό ήλιου, νερού και πάγου

Thumbnail
Σε παγκόσμιο επίπεδο, η πλωτή ηλιακή φωτοβολταϊκή ισχύς κυμαίνεται στα δύο γιγαβάτ και εγκαταστάθηκε στην Ιαπωνία.

Σε πείραμα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που συνδυάζει τον ήλιο, το νερό και τον πάγο, προβαίνει μια λιθουανική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας που στοχεύει στην εγκατάσταση πλωτών ηλιακών συλλεκτών σε λίμνη σε υδροηλεκτρικό εργοστάσιο. Αποτελεί μέρος μιας μικρής αλλά ακμάζουσας παγκόσμιας αγοράς με την ονομασία "floatovoltaics".

Τα ηλιακά πάνελ σε λίμνες ή στη θάλασσα έχουν τοποθετηθεί τα τελευταία χρόνια σε μέρη όπως κοντά σε αμπελώνες στην Καλιφόρνια ή  μολυσμένες λίμνες σε μη χρησιμοποιημένα ανθρακωρυχεία στην Κίνα.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η πλωτή ηλιακή φωτοβολταϊκή ισχύς κυμαίνεται στα δύο γιγαβάτ και εγκαταστάθηκε σε ένα μεγάλο έργο στην Ιαπωνία το 2007. Σε παγκόσμιο επίπεδο είναι εγκατεστημένα 600 GW ηλιακής ενέργειας σχεδόν όλα στην ξηρά.

Το νέο πείραμα της Λιθουανίας από την εταιρεία Ignitis Gamyba περιλαμβάνει ένα μικρό πλωτό ηλιακό εργοστάσιο σε δεξαμενή υδροηλεκτρικού σταθμού με υποστήριξη 235.000 ευρώ από τον Λιθουανικό Οργανισμό Υποστήριξης Επιχειρήσεων.

"Θα είναι το πρώτο έργο του είδους του στην περιοχή της Βαλτικής", δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ignitis Gamyba, Rimgaudas Kalvaitis.

Η νέα εγκατάσταση αντιμετωπίζει μια σειρά τεχνικών προκλήσεων.

Η στάθμη του νερού στη δεξαμενή μπορεί να αλλάξει κατά 10 μέτρα (32 πόδια) όταν το εργοστάσιο υδροηλεκτρικής ενέργειας λειτουργεί με πλήρη χωρητικότητα, με μετατόπιση έως ένα μέτρο την ώρα, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος.

Αυτό, και ο σχηματισμός πάγου στη δεξαμενή το χειμώνα, θα απαιτήσει την εγκατάσταση εύκαμπτων γραμμών πρόσδεσης και την εξεύρεση τρόπων για να διασφαλιστεί ότι ο εξοπλισμός θα αντέχει σε συνθήκες ψύξης.

Η Λιθουανία προσπαθεί να αυξήσει τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο της συμφωνίας για το κλίμα στο Παρίσι και να μειώσει την ενεργειακή εξάρτηση από τη γειτονική Ρωσία.

Ο Kalvaitis είπε ότι η πλωτή ηλιακή προσπάθεια της Λιθουανίας θα μπορούσε να επεκταθεί ώστε να καλύψει ολόκληρη την άνω δεξαμενή 300 εκταρίων του συγκεκριμένου εργοστασίου, εάν είναι επιτυχής.

Αυτό θα μπορούσε να προσθέσει 200-250 MW εγκατεστημένης χωρητικότητας, αρκετά για 120.000 νοικοκυριά, και περίπου ισοδύναμο με την παραγωγή μιας από τις υπάρχουσες τέσσερεις μονάδες υδροηλεκτρικής εγκατάστασης.

Σύμφωνα με μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας του 2018, η πορτογαλική εταιρεία EDP Group ήταν η πρώτη που συνδύασε υδροηλεκτρική ενέργεια και πλωτή ηλιακή ενέργεια σε ένα υβριδικό εργοστάσιο στο Alto Rabagão στο Montalegre στο βόρειο τμήμα της χώρας, το 2016.

Αυτό το εργοστάσιο διαθέτει 840 ηλιακά πάνελ που καλύπτουν περίπου 2.500 τετραγωνικά μέτρα, ικανά να παράγουν έως και 220 κιλοβάτ.

Μεγαλύτερα υβριδικά έργα, όπως το εργοστάσιο υδροηλεκτρικής ενέργειας στο Longyangxia της Κίνας, χρησιμοποιούν ηλιακούς συλλέκτες τοποθετημένους στη ξηρά.

Πάντως αυτή η νέα τεχνολογία με συνδυασμό ΑΠΕ  αντιμετωπίζει πολλά περιβαλλοντικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένου του πώς οι σκιές από πλωτά πάνελ σκουραίνουν το νερό και μπορεί να επηρεάσουν τα ψάρια ή και τα φυτά.

"Υπάρχει πολύ περιορισμένη κατανόηση σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις", δήλωσε η Alona Armstrong, λέκτορας ενέργειας και περιβάλλοντος που ερευνά την τεχνολογία floatovoltaics στο Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ της Βρετανίας.

Σε ορισμένα μέρη, τα πάνελ θα μπορούσαν να σχεδιαστούν με κενά για να επιτρέψουν στο φως να φτάσει τα ψάρια, τα φυτά ή τα κοράλλια, ή θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν διαφανείς επιφάνειες, είπε.

Σημείωσε ότι η πρώτη εμπορική χρήση των floatovoltaics ήταν στην Καλιφόρνια το 2008, όταν το οινοποιείο Far Niente στην κοιλάδα Napa εγκατέστησε 1.000 ηλιακούς συλλέκτες σε μια δεξαμενή άρδευσης αντί να σκάβει στους αμπελώνες για να εγκαταστήσει χερσαία πάνελ.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

 

Home