Πενς: Η Τουρκία πρέπει να διαλέξει ανάμεσα στο ΝΑΤΟ & S-400

Πενς: Η Τουρκία πρέπει να διαλέξει ανάμεσα στο ΝΑΤΟ & S-400

Οι δηλώσεις του Μάικ Πενς στη διάρκεια εκδήλωσης του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον

Ισχυρό μήνυμα με σαφή πρόθεση για αλλαγή του στάτους της σχέσης Τουρκίας - ΝΑΤΟ άφησε ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς.

Νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα επαναλάμβανε την απόφαση της Άγκυρας για την αγορά των S-400 από τη Ρωσία, μετά τις πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ «πάγωσαν» τις παραδόσεις F-35 στην Τουρκία.

«Η Τουρκία πρέπει να διαλέξει. Θέλει να παραμείνει ένας σημαντικός εταίρος στην πιο πετυχημένη στρατιωτική συμμαχία ή θέλει να ρισκάρει την ασφάλεια αυτής της σχέσης λαμβάνοντας τέτοιες ριψοκίνδυνες αποφάσεις που υπονομεύουν την συμμαχία του ΝΑΤΟ; ». Αυτό ήταν το μήνυμα που απέστειλε στην Άγκυρα ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, στη διάρκεια μια εκδήλωσης του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον. 

1

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ προέβη στη συγκεκριμένη δήλωση, καθώς νωρίτερα έγινε γνωστό ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επρόκειτο τονίσει στον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο και στον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζον Μπόλτον ότι η αγορά των ρωσικών S-400 είναι μια «συμφωνία που έχει γίνει».

Η Ρωσία και η Τουρκία υπέγραψαν συμφωνία για την προμήθεια του σύστηματος αεράμυνας S-400 to 2017. Στις αρχές του Μαρτίου, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διεβεβαίωσε και πάλι ότι η συμφωνία με τη Ρωσία έχει ολοκληρωθεί, σημειώνοντας μάλιστα ότι είναι πιθανή στο μέλλον και μια νέα συμφωνία με τη Ρωσία για το προηγμένο σύστημα S-500.

Εν τω μεταξύ, μέσα στην εβδομάδα, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters μετέδωσε ότι οι ΗΠΑ σταματούν την παράδοση εξοπλισμού σχετικού με τα αεροσκάφη F-35 στην Τουρκία, μετά από τα σχέδια της Άγκυρας να προβεί στην αγορά των ρωσικών S-400.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που μίλησε στο Sputnik, η αμερικανική κυβέρνηση προειδοποίησε την Άγκυρα ότι θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπη με ακόμη περισσότερες κυρώσεις, περιλαμβανομένων και των κυρώσεων, για την αγορά των ρωσικών S-400.

Home