Το Perseverance προσεδαφίστηκε στον Άρη - Η πρώτη φωτογραφία

Το Perseverance προσεδαφίστηκε στον Άρη - Η πρώτη φωτογραφία

Ιστορική στιγμή - Οι πρώτες εικόνες από την επιφάνεια

Το διαστημικό ρόβερ της NASA Perseverance προσεδαφίζεται απόψε στον κρατήρα Jezero του πλανήτη Άρη, περί τις 10:55μμ ώρα Κύπρου - Βασικός σκοπός του Perseverance είναι η αναζήτηση πιθανών ιχνών προαιώνιας ζωής στον πλανήτη Άρη. 

Το σκάφος εισήλθε στην ατμόσφαιρα με ταχύτητα 20.000 χλμ./ώρα και προσεδαφίστηκε στις 22:56 ώρα Κύπρου με απόλυτη επιτυχία.

Το ειδικά σχεδιασμένο αλεξίπτωτο σε συνδυασμό με τη μηχανικά ελεγχόμενη κάθοδο, θα ελαττώσουν την ταχύτητα του σκάφους στα 3 χιλιόμετρα ανά ώρα, ώστε να ακουμπήσει με ασφάλεια στην επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη.

Κατά τη διάρκεια της απαιτητικής μανούβρας που είναι γνωστή ως «ο ελιγμός του γερανού», τρία καλώδια θα κατεβάζουν το εξάτροχο όχημα όχημα στον Jezero. Το Perseverance φέρει επίσης και το πρώτο αρειανό ελικόπτερο, το Ingenuity. Με αυτό θα επιχειρηθεί για πρώτη φορά μια ελεγχόμενη πτήση σε άλλον πλανήτη από τη γη.

«Αν είμαστε σίγουροι για κάτι, αυτό είναι πως η προσεδάφιση στον Άρη δεν είναι ποτέ εύκολη», λέει ο υπεύθυνος επικοινωνιών της NASA Marc Etkind.

«Αλλά όντας το πέμπτο ρόβερ της NASA στον Άρη, το Perseverance έχει μία εκπληκτική μηχανική "γενεαλογία" και ομάδα αποστολής. Είμαστε ενθουσιασμένοι που προσκαλούμε ολόκληρο τον κόσμο να μοιραστεί μαζί μας αυτό το εντυπωσιακό γεγονός».

Οι πρώτες εικόνες από την επιφάνεια

1

2

cnn.gr

Home