Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Πιο πιθανόν να τραυματιστούν γυναίκες σε τροχαία απ’ ότι άντρες

Offsite Team
- 26.12.2019

Πιο πιθανόν να τραυματιστούν γυναίκες σε τροχαία απ’ ότι άντρες

Thumbnail
Έξι εξωφρενικά στατιστικά για την ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών

Αυτό τουλάχιστον αναφέρει σε άρθρο του το «World Economic Forum» το οποίο δημοσιεύει εξωφρενικά στατιστικά σχετικά με την ισότητα των φύλων, και στο οποίο ανατρέξαμε με αφορμή τις φωνές για τον πρόσφατο ανασχηματισμό Νίκου Αναστασιάδη και την αντιπροσώπευση των γυναικών στα πολιτικά δρώμενα, που σε μεγάλο βαθμό αντικατοπτρίζει και την ισότητα μεταξύ γυναικών και αντρών σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας.

Όπως δείχνουν τα στατιστικά που δημοσιεύει, στον κόσμο υπάρχουν τεράστιες διαφορές μεταξύ των δύο φύλων, από την ηλικία γάμου μέχρι και το γιατί οι γυναίκες είναι πιο πιθανόν να τραυματιστούν σε αυτοκινητιστικά ατύχημα σε σχέση με άλλους άνδρες οδηγούς.

1.    Οι γυναίκες έχουν 47% περισσότερες πιθανότητες να τραυματιστούν σε αυτοκινητιστικό ατύχημα

Αν και ακούγεται παράξενο, εντούτοις μελέτη του Πανεπιστημίου της Virginia  που διήρκησε 11 χρόνια και με περισσότερα από 45.000 θύματα αυτοκινητιστικών έδειξε πως οι γυναίκες οδηγοί είναι πιο πιθανόν να τραυματιστούν σοβαρά σε τροχαία ατυχήματα απ’ ότι οι άντρες οδηγοί.

Όπως αναφέρει η μελέτη αυτό οφείλεται στα χαρακτηριστικά ασφαλείας των αυτοκινήτων τα οποία έχουν κατασκευαστεί για… άντρες. Παράδειγμα το πώς οι κατασκευαστές επιλέγουν τα καθίσματα αφού το ύψος, ο μυϊκός όγκος των γυναικών, η διαφορετική αντοχή του αυχένα, όπως επίσης και ο τρόπος που τοποθετούν το κάθισμα τους τις φέρνει σε μειονεκτική θέση σε σχέση με τους άντρες σε περίπτωση ατυχήματος, και έτσι μπορούν να υποστούν σοβαρούς τραυματισμούς.

2.    33.000 κορίτσια ντύνονται νύφες κάθε ημέρα

Σε όλο τον κόσμο, 12 εκατομμύρια κορίτσια παντρεύονται σε ηλικία κάτω των 18 ετών. Κάτι που συμβαίνει σε ένα κορίτσι κάθε δύο δευτερόλεπτα που περνούν. Σήμερα υπάρχουν περίπου 650 εκατομμύρια γυναίκες σε ολόκληρο τον κόσμο οι οποίες υποχρεώθηκαν να παντρευτούν ενώ ήταν ανήλικες. 

Οι λόγοι για το πιο πάνω ποικίλουν από κοινωνία σε κοινωνία, ωστόσο τις περισσότερες φορές αυτό συμβαίνει επειδή για κάποιους τα κορίτσια θεωρούνται ως «βάρος» σε σχέση με τα αγόρια και έτσι οι οικογένειες προσπαθούν να μεταφέρουν αυτό το «βάρος» όσο το δυνατόν γρηγορότερα σε κάποια άλλη οικογένεια. 

3.    Γυναίκες στην Αφρική σπαταλούν 40 δισεκ. ώρες το χρόνο για τη συλλογή νερού

Η έλλειψη νερού σε πολλές αγροτικές περιοχές της Αφρικής λόγω κακών, ελάχιστων ή και καθόλου υποδομών, αναγκάζει τις γυναίκες, που θεωρούνται ότι πρέπει να ασχολούνται με το σπίτι, να σπαταλούν 40 δισεκατομμύρια ώρες τον χρόνο για τη συλλογή νερού και ξυλείας. 

4.    Θα χρειαστούν 107 χρόνια για να εξαλειφθεί η ανισότητα μεταξύ των δύο φύλων

Με τον σημερινό ρυθμό, θα χρειαστούν 107 χρόνια για τα δύο φύλα να φτάσουν σε ισότητα, σύμφωνα με την πρόσφατη μελέτη του World Economic Forum. 

Στις 106 χώρες που κάλυψε η έρευνα τα μεγαλύτερα κενά που παρουσιάζονται είναι σε οικονομικά θέματα, αλλά και πολιτικής τα οποία θα χρειαστούν 202 και 107 αντίστοιχα ώστε να εξισωθούν. 

5.    Μόνο 6 χώρες στον κόσμο δίνουν ίσα δικαιώματα στην εργασία σε γυναίκες σε σχέση με τους άντρες

Η πρόσφατη έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας για τις γυναίκες στις επιχειρήσεις δείχνει διακρίσεις σε 187 χώρες. 

Διαπίστωσε πως μόνο το Βέλγιο, η Δανία, η Γαλλία, η Λετονία, το Λουξεμβούργο και η Σουηδία δίνουν ίσα δικαιώματα σε άντρες και γυναίκες, από τις συντάξεις μέχρι και τις οικονομικές αποφάσεις που οι γυναίκες παίρνουν κατά τη διάρκεια της καριέρας τους. 

Στον αντίποδα, μια τυπική οικονομία δίνει στις γυναίκες μόνο τα ¾ των δικαιωμάτων σε σχέση με αυτά που παρέχει στους άντρες, στις περιοχές που εντάχθηκαν στη μελέτη. 

6.    Για κάθε γυναίκειο χαρακτήρα έργου, υπάρχουν 2.24 άντρες

Έρευνα Ινστιτούτου διαπίστωσε πως - σε 120 θεατρικά, μεταξύ 2010 και 2013 σε 10 χώρες – από τους 5.799 χαρακτήρες έργου λίγοτερο από το 1/3 (30,9%) ήταν γυναίκες. 

 

Home