Πλήγμα εναντίον τζιχαντιστών στην Συρία

Η ΕΕ προειδοποιεί την Τουρκία για τις κινήσεις της

Ο διεθνής αντιτζιχαντιστικός συνασπισμός, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, κατέστρεψε το Σάββατο ένα τέμενος στην πόλη Χατζίν που είχε μετατραπεί σε κέντρο διοίκησης και ελέγχου των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), ανακοίνωσε ο αμερικανικός στρατός.

Η Χατζίν είναι η τελευταία μεγάλη κοινότητα υπό την κατοχή του Ισλαμικού Κράτους στον εναπομείναντα θύλακα των τζιχαντιστών ανατολικά του Ευφράτη ποταμού.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ), η κύρια συνιστώσα των οποίων είναι οι Κούρδοι πολιτοφύλακες, μάχονται για να αποσπάσουν τα εδάφη που έχουν ακόμη στα χέρια τους οι τζιχαντιστές στην περιοχή εδώ και μήνες. Ο διεθνής συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ ανέφερε ότι 16 βαριά οπλισμένοι μαχητές του ΙΚ χρησιμοποιούσαν το τέμενος ως βάση για να εξαπολύουν επιθέσεις.

"Το πλήγμα αυτό είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν οι τρομοκράτες, που αποτελούσαν άμεση απειλή, κι εξάλειψε άλλον έναν θανάσιμο επιχειρησιακό πόρο του ΙΚ από το πεδίο της μάχης", σημείωσε ο αμερικανικός στρατός σε ανακοίνωσή του. Η Λίλουα αλ Αμπντάλα, εκπρόσωπος των δυνάμεων που διεξάγουν την επιχείρηση στην ανατολική επαρχία Ντέιρ Εζόρ, διαβεβαίωσε την Παρασκευή ότι ο διεθνής αντιτζιχαντιστικός συνασπισμός θα αποσπάσει πολύ σύντομα τη Χατζίν από τον έλεγχο των μαχητών του ΙΚ.

Το Ισλαμικό Κράτος απώλεσε σχεδόν όλα τα εδάφη που κατείχε στη Συρία πέρυσι, μετά τις χωριστές επιθέσεις τις οποίες δέχθηκε σε πολλαπλά μέτωπα που εξαπέλυσαν οι ΣΔΔ, που υποστηρίζουν οι ΗΠΑ, από τη μια κι ο συριακός στρατός, που υποστηρίζει η Ρωσία, από την άλλη.

Την έντονη ανησυχία της ΕΕ για τη νέα επίθεση που ετοιμάζονται να εξαπολύσουν στη βόρεια Συρία οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας εξέφρασε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι. Η Άγκυρα πρέπει "να απόσχει" από κάθε μονομερή ενέργεια που θα μπορούσε να υπονομεύσει τον αγώνα εναντίον της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), επισήμανε η Μογκερίνι το Σάββατο στις Βρυξέλλες.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προειδοποίησε την Τετάρτη ότι ο τουρκικός στρατός θα επιτεθεί ξανά εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) ανατολικά του Ευφράτη ποταμού. Δεν έδωσε σαφές χρονοδιάγραμμα. Η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί τη YPG "τρομοκρατική" οργάνωση, τον συριακό βραχίονα του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK).

Αλλά η κουρδική πολιτοφυλακή αυτή είναι η κύρια συνιστώσα των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (ΣΔΔ), της κουρδοαραβικής συμμαχίας που αποτελεί αιχμή του δόρατος στις επιχειρήσεις εναντίον του ΙΚ, σε στενή συνεργασία με τον διεθνή αντιτζιχαντιστικό συνασπισμό υπό την ηγεσία της Ουάσινγκτον.

"Καθώς ο αγώνας εναντίον του Ντάες εισέρχεται στα τελικά του στάδια, όλα τα μέρη πρέπει να εργαστούν προς την επίτευξη του στόχου της οριστικής του ήττας, η οποία παραμένει ένας απολύτως απαραίτητος σκοπός για να υπάρξει διαρκής λύση της συριακής κρίσης", υπογράμμισε η Μογκερίνι στην ανακοίνωσή της, που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ), χρησιμοποιώντας ένα ακρώνυμο του ΙΚ στα αραβικά.

Εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου δήλωσε την Τετάρτη ότι οι ΗΠΑ θα θεωρούσαν "απαράδεκτη" μια νέα τουρκική επιχείρηση, καθώς στο πλευρό των ΣΔΔ επιχειρούν και αμερικανοί στρατιωτικοί.

Η Άγκυρα έχει ήδη εξαπολύσει δύο επιθέσεις στη βόρεια Συρία από το 2016. "Οι δηλώσεις περί ενδεχόμενης (νέας) τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης στη βορειοανατολική Συρία είναι πηγή ανησυχίας", επέμεινε η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ στην ανακοίνωσή της.  

12