Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

«Πόλεμος του νερού» μεταξύ Ισπανίας-Πορτογαλίας

Offsite Team -
02.10.2022

«Πόλεμος του νερού» μεταξύ Ισπανίας-Πορτογαλίας

Η ισπανική εφημερίδα Ελ Μούντο έκανε λόγο τη Δευτέρα για «πόλεμο του νερού»

Αφού εγγυήθηκε ότι θα δεσμευθεί για την τήρηση της σύμβασης της Αλμπουφέιρα (μια συμφωνία για τη ρύθμιση των υδάτινων ροών των μεγάλων ισπανικών ποταμών που υπεγράφη από την Ισπανία και την Πορτογαλία το 1998, η οποία τέθηκε σε ισχύ το 2000), η ισπανική κυβέρνηση άλλαξε τώρα πορεία, εμποδίζοντας την παραχώρηση νερού που, σύμφωνα με τη σύμβαση, θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Τις τελευταίες ημέρες, χιλιάδες αγρότες από τις επαρχίες Λεόν, Ζαμόρα και Σαλαμάνγκα στην περιοχή του ποταμού που οι Ισπανοί αποκαλούν Ντουέρο και οι Πορτογάλοι Ντούρο, διαμαρτυρήθηκαν για την υποχρέωση να ανοίξουν ξανά τα φράγματα.

Το Υπουργείο οικολογικής μετάβασης της Μαδρίτης έχει ήδη δώσει εντολή να κλείσουν ξανά, παραδεχόμενο ότι ο σεβασμός της συμφωνίας της Αλμπουφέιρα θα μπορούσε να αμφισβητηθεί, εξαιτίας των δυσκολιών στην γεωργία , λόγω της φετινής ξηρασίας.

Η ξηρασία όμως, λένε ειδικοί, δεν ήταν λιγότερο έντονη στην άλλη πλευρά των συνόρων.

Η μάχη στον ποταμό βόρεια της ιβηρικής χερσονήσου, θα μπορούσε επίσης να μεταφερθεί στα νερά του Τάγκο  του ποταμού που «κόβει» τη χερσόνησο και χύνεται στη Λισαβόνα.

 Το σχέδιο που θα πρέπει να εγκρίνει η κυβέρνηση Σάντσεθ σε περίπου ένα μήνα προβλέπει μείωση των ροών κατά 40% για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας. Η ισπανική εφημερίδα Ελ Μούντο έκανε λόγο τη Δευτέρα για «πόλεμο του νερού».

ΚΥΠΕ

Home