Πομπέο: Ο τρόπος επίλυσης θαλάσσιων διαφορών είναι μέσω διαλόγου

Πομπέο: Ο τρόπος επίλυσης θαλάσσιων διαφορών είναι μέσω διαλόγου

«Ο τρόπος επίλυσης της σύγκρουσης δεν είναι μέσω επίδειξης δύναμης, ή μέσω επίδειξης εξουσίας, αλλά μέσω διαλόγου»

Τη θέση ότι ο δρόμος για την επίλυση των θαλάσσιων διαφορών διέρχεται μέσα από τον διάλογο, τα διεθνή συστήματα και τις συνομιλίες, εξέφρασε ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ερωτηθείς πώς αξιολογεί την εξέλιξη της έναρξης διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτός ο διάλογος μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση των διμερών σχέσεων των δύο χωρών.

«Ο τρόπος επίλυσης της σύγκρουσης δεν είναι μέσω επίδειξης δύναμης, ή μέσω επίδειξης εξουσίας, αλλά μέσω διαλόγου, μέσω διεθνών συστημάτων, συμφωνιών, συνομιλιών, διαλόγου. Έτσι θα έπρεπε να επιλυθούν αυτές οι θαλάσσιες διαφορές», ανέφερε ο κ. Πομπέο.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει δώσει δείγματα ότι κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση, ενώ εξέφρασε την ελπίδα η Τουρκία να πράξει το ίδιο.

«Έχουμε δει τους Έλληνες να κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση, προσπαθώντας να το επιτύχουν. Ελπίζουμε ότι η τουρκική Κυβέρνηση θα το δει με τον ίδιο τρόπο. Ελπίζουμε ότι οι διερευνητικές συνομιλίες όχι μόνο θα ξεκινήσουν σωστά, αλλά είναι σημαντικό να παρθούν αποφάσεις με τρόπο που να παράγουν αποτελέσματα που κάθε ένα από τα δύο έθνη βρίσκουν κάτι περισσότερο από αποδεκτά», σημείωσε ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών.

«[Π]ρέπει να επιλύσουμε αυτές τις συγκρούσεις με τρόπο που να αντικατοπτρίζει τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών της Ελλάδας, καθώς και των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο», πρόσθεσε.

Αναφορικά με την κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια, ο κ. Πομπέο εξέφρασε την άποψη ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι στην περιοχή βασικός εταίρος για τις Ηνωμένες Πολιτείες και για την Ευρώπη. «Βλέπουμε (την περιοχή) να απομακρύνεται από την αρνητική επιρροή, πράγματα που έχουν αποδειχθεί πραγματικά καταπιεστικά για τους ανθρώπους αυτών των περιοχών. Βλέπουμε λοιπόν μείωση των συγκρούσεων, περισσότερες ευκαιρίες και βλέπουμε την Ελλάδα ως κεντρικό παίκτη και διασφαλίζοντας ότι αυτή η πρόοδος που έχει σημειωθεί σήμερα συνεχίζεται», κατέληξε ο ίδιος.  

ΚΥΠΕ

Home