Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Πόσο καιρό «ζει» ο κορωνοϊός στα κατεψυγμένα τρόφιμα

Offsite Team
- 19.06.2020

Πόσο καιρό «ζει» ο κορωνοϊός στα κατεψυγμένα τρόφιμα

Thumbnail
Αντέχει ο ιός στις χαμηλές θερμοκρασίες; Κινέζος επιδημιολόγος δίνει τις δικές του απαντήσεις.

Δεν έχουν περάσει πολλές ημέρες από τότε που οι αρχές της Κίνας αποφάσισαν να κλείσουν αγορά χονδρικής στο νότιο Πεκίνο, έπειτα από τον εντοπισμό αρκετών κρουσμάτων και εστίας μόλυνσης κορονοϊού. Η ιχνηλάτηση οδήγησε σε επιφάνειες κοπής που χρησιμοποιούνται για εισαγόμενο σολομό στη συγκεκριμένη αγορά. Για το αν η εστία μόλυνσης οφείλεται στα ψάρια, είναι ακόμα υπό διερεύνηση. Παρ’ όλ’ αυτά, τα περισσότερα τοπικά εστιατόρια και σούπερ μάρκετ σταμάτησαν να πωλούν σολομό.

Μιλώντας στην κινεζική τηλεόραση, ο επικεφαλής επιδημιολόγος του Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων στο Πεκίνο έδωσε τη δική του εκτίμηση για το πόσο μπορεί να αντέχει ο SARS-CoV-2 στα κατεψυγμένα τρόφιμα. «Για δύο με τρεις μήνες» δήλωσε.

Όπως ενημέρωσε ο επιδημιολόγος, όλα τα δείγματα που ελήφθησαν από την αγορά είχαν συλλεχθεί από χώρους όπου η θερμοκρασία ήταν χαμηλή. Από αυτή την άποψη προκύπτει το συμπέρασμα πως όσο χαμηλότερη είναι η θερμοκρασία τόσο περισσότερο μπορεί να ζήσει ο ιός. «Εάν πρόκειται για κατεψυγμένα τρόφιμα, ο ιός μπορεί να παραμείνει σε τέτοιες επιφάνειες έως και δύο με τρεις μήνες» επανέλαβε.

Ενδεχομένως, ωστόσο, ο κορωνοϊός να μεταφέρθηκε από μολυσμένο άτομο που έφτασε στο Πεκίνο και όχι μέσω των κατεψυγμένων προϊόντων. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο Κινέζος επιδημιολόγος συνέστησε στους πολίτες να μην αγοράζουν εισαγόμενα κατεψυγμένα τρόφιμα. Αν, ωστόσο, το κάνουν, τόνισε πως θα πρέπει να τα μαγειρεύουν και να μη τα τρώνε ωμά.

Υπενθύμισε επίσης ότι στο Πεκίνο δεν υπήρχαν κρούσματα για σχεδόν δύο μήνες.

Νωρίτερα, ένας υπάλληλος του Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων στο Πεκίνο, είχε δηλώσει ότι ο κορονοϊός που εντοπίστηκε στην αγορά θα μπορούσε να έχει έρθει από την Ευρώπη, όμως κανείς δεν μπορεί να ξέρει την ακριβή προέλευσή του, μιας και η μετακίνηση των ανθρώπων και των προϊόντων στην αγορά είναι εξαιρετικά μεγάλη.

Σύμφωνα με την επιδημιολογική έρευνα, μέχρι σήμερα, τα θετικά στον κορονοϊό δείγματα έχουν εντοπιστεί στο ισόγειο, στην αίθουσα όπου πωλήθηκε βόειο και πρόβειο κρέας. Εκεί συνήθως υπήρχε μεγαλύτερη συγκέντρωση ανθρώπων σε σύγκριση με τους άλλους χώρους.

Home