Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Πόσο κινδυνεύουν από επαναλοίμωξη όσοι νόσησαν με κορωνοϊό;

Offsite Team
- 23.07.2022

Πόσο κινδυνεύουν από επαναλοίμωξη όσοι νόσησαν με κορωνοϊό;

Μεγάλη μελέτη δίνει απαντήσεις

Τα στελέχη BA.4 και BA.5 της παραλλαγής Όμικρον κυριάρχησαν στον πλανήτη χάρη στην ικανότητά τους να διαφεύγουν από την ανοσία που προσφέρει ο εμβολιασμός και η προηγούμενη λοίμωξη. Όπως φαίνεται όμως όσοι έχουν νοσήσει στο παρελθόν, και ειδικά όσοι είχαν προσβληθεί από το αρχικό στέλεχος της Όμικρον, είναι εν μέρει προστατευμένοι.

>>> NEO - Brief Platinum, το πρώτο διαδραστικό περιοδικό από την Δημοσιογραφική Ομάδα της Brief. Κάνε δωρεάν εγγραφή ΕΔΩ για να παραλάβεις το πρώτο τεύχος με αποκλειστικό αφιέρωμα στις Φοιτητικές Εστίες <<<

Η προηγούμενη λοίμωξη με Όμικρον είναι 76,1% αποτελεσματική στην πρόληψη συμπτωματικής νόσου από BA.4 ή BA.5, δείχνει μελέτη που παρακολούθησε όλα τα κρούσματα Covid-19 στο Κατάρ μετά την άφιξη των δύο νέων στελεχών.

Στην περίπτωση προηγούμενης λοίμωξης από άλλες παραλλαγές του κορωνοϊού που είχαν εμφανιστεί πριν από την Όμικρον, η προστασία είναι σημαντικά μικρότερη, καθώς ο κίνδυνος λοίμωξης από ΒΑ.4 ή BA.5 μειώνεται μόνο κατά 15,1%.

Η μελέτη δεν έχει υποβληθεί ακόμα σε ανεξάρτητο έλεγχο, είναι όμως διαθέσιμη ως προδημοσίευση στο medRxiv.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα self test του μέλλοντος θα γίνονται στο… δέρμα

«Είναι μια καλή μελέτη» σχολίασε στον δικτυακό τόπο του Nature ο Κέι Σάτο, ιολόγος του Πανεπιστημίου του Τόκιο, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Επισήμανε ωστόσο ότι τα ευρήματα δεν αποκλείεται να επηρεάστηκαν από το γεγονός ότι η αρχική Όμικρον εμφανίστηκε σχετικά πρόσφατα και επομένως θα ήταν αναμενόμενο να διατηρείται ως έναν βαθμό η φυσική ανοσία των πρώην ασθενών.

«Η σύγκριση δεν είναι δίκαιη» συμφώνησε ο Άλεξ Σίγκαλ, ιολόγος του Αφρικανικού Ινστιτούτου Έρευνας Υγείας στη Νότια Αφρική.

Ωστόσο ο Λάιθ Άμπου-Ράνταντ της Ιατρικής Σχολής Weill-Cornell στο Κατάρ, μέλος της ομάδας που υπογράφει τη μελέτη, δηλώνει πως στόχος της ομάδας του ήταν να προσδιορίσει ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο με επαναλοίμωξη, και όχι να αξιολογήσει τη φυσική ανοσία που προσφέρει το κάθε στέλεχος του κορωνοϊού.

Πηγή: in.gr

Home