Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

ΠΟΥ: Η υδροξυχλωροκίνη δεν έχει αποδειχθεί αποτελεσματική

Offsite Team
- 23.05.2020

ΠΟΥ: Η υδροξυχλωροκίνη δεν έχει αποδειχθεί αποτελεσματική

Thumbnail
Ως μη αποτελεσματικό φάρμακο κατά του νέου κορωνοϊού, με βάση τις έρευνες που έχουν γίνει μέχρι τώρα

Θέση για τη δράση της υδροξυχλωροκίνης ή της χλωροκίνης κατά του νέου κορονοϊού πήρε, την Παρασκευή (22/05), ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), χαρακτηρίζοντάς την ως «μη αποτελεσματική» με βάση τις -μέχρι στιγμής- έρευνες.

Ειδικότερα, ο διευθυντής του Προγράμματος Υγείας Έκτακτης Ανάγκης της ΠΟΥ, Μάικλ Ράιαν, είπε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης στη Γενεύη:

«Έχουμε ήδη πει ότι -προς το παρόν- δεν υπάρχουν ενδείξεις τυχαιοποιημένων δοκιμών σχετικά με την αποτελεσματικότητα της υδροξυχλωροκίνης ή της χλωροκίνης ως θεραπεία ή πρόληψη της νόσου COVID-19. Ωστόσο, το φάρμακο συμμετείχε σε διάφορες τυχαιοποιημένες δοκιμές, συμπεριλαμβανομένων των δοκιμών αλληλεγγύης του ΠΟΥ, ώστε να διαπιστωθεί η αξία αυτού του φαρμάκου».

Η υδροξυχλωροκίνη έχει προταθεί για έρευνα, η οποία πρέπει να χρησιμοποιείται κατ' εξαίρεση σε ορισμένο αριθμό υγειονομικών κέντρων, υπό αυστηρό έλεγχο, λόγω της πιθανότητας εμφάνισης παρενεργειών σε σοβαρές περιπτώσεις λοίμωξης από τον νέο κοροναϊό, όπως είναι η αρρυθμία.

Τι αναφέρουν οι προηγούμενες μελέτες

Οι δύο τελευταίες μελέτες από Γάλλους και Κινέζους ερευνητές είχαν ήδη αμφισβητήσει την αποτελεσματικότητα αυτής της ουσίας.

Η πρώτη μελέτη διεξήχθη από Γάλλους ερευνητές, οι οποίοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτό το παράγωγο της ανθελονοσιακής χλωροκίνης δεν μείωσε σημαντικά τους κινδύνους είτε εισαγωγής σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) είτε θανάτου ασθενών, που νοσηλεύτηκαν με πνευμονία λόγω της νόσου COVID-19.

Κατά τη δεύτερη μελέτη, η οποία έγινε από Κινέζους επιστήμονες, η υδροξυχλωροκίνη δεν κατέστη δυνατόν να εξαλείψει τον νέο τύπο του κορονοϊού πιο γρήγορα από τις άλλες φαρμακευτικές αγωγές που εφαρμόζονται σε ασθενείς που νοσηλεύονται είτε με «ήπια» είτε με «μέτρια» συμπτώματα της νόσου.

Home